Toivoa syrjäytyneelle

rohkaisuOlin ujo lapsi, kärsin sosiaalisesta arkuudesta pienestä pitäen. Koska en kerta kaikkiaan kyennyt lukion jälkeen keskittymään lukemiseen enkä kerta kaikkiaan kyennyt itsenäiseen elämään, masennuin ja keskeytin opintoni. Olin jopa muutamia päiviä psykiatrisessa hoidossa, mutta minua ei hoidettu. Sain niine hyvineni palata kotiin. Ainoa terapia, mitä sain, oli hoitajan huomautus, että luin vääränlaisia kirjoja (Dostojevskia). Kun menin työvoimatoimistoon, minua pyydettiin vain tulemaan kuukauden päästä uudestaan. Mitään työttömyysavustusta ei luvattu. Vietin sitten aikaa kotona täysin syrjäytyneenä. Olisin tarvinnut lähiomaisten tukea, mutta heidän mielestään olin vain laiska ja vastuuton.

Ymmärrän niin täysin kotona lojuvia, syrjäytyneitä nuoria. Ammattia ei ole, työ on kiven alla samoin kuin työttömyyskorvaus, ihmissuhteet päin seiniä. Aika kuluu pelien ja kaljan parissa (jos sitä jostain pystyy hankkimaan). Tunnen myötätuntoa, varsinkin kun kuvaan usein liittyy mielenterveysongelmia. Niillä nuorilla on toivoa, joiden vanhemmat ja läheiset ymmärtävät heitä ja haluavat tukea nuorten elämää. Valitettavasti monien vanhemmat ovat vanhempia vain paperilla eikä heistä ole hyötyä nuorten kasvulle, pikemminkin haittaa. Koulu ei voi korvata oikeaa vanhemmuutta. Eikä vanhempien ns. usko. Tiedän hyvin, millaista on, kun vielä lyödään Raamatulla ja Jeesuksella päähän ja viedään loppukin ihmisarvo. Jos ihmisen aikuistuminen on kesken ja terve kehitys on häiriintynyt, ei silloin auta vaatia uskontunnustuksia ja tylyjen uskovaisten seurassa ”viihtymistä”. Seurakunnat ovat kylmiä paikkoja syrjäytyneille nuorille.

Jos olet syrjäytynyt nuori, sinulla on kuitenkin toivoa. Voit kääntyä Jeesuksen puoleen. Etsi käsiisi Raamattu. Älä yritä uskovien yhteyteen, siellä sinua vain lyödään (tämä on minun henkilökohtainen kokemukseni). Rukoile ja odota – apu tulee ylhäältä. Saat kokea Hyvän Paimenen suoraa rakkautta, kun uskot ongelmasi hänen hoitoonsa. Hän johdattaa sinua, hän avaa tien opiskelupaikkaan ja ammattiin, hän antaa hyviä ihmissuhteita ja puolisonkin – turvaa häneen. Jeesus Kristus on sinun rakkautesi ja kiintymyksesi arvoinen. Hän haluaa osoittaa sinulle, että hän on luotettava.

eSiru