Palaa kohteeseen Muut kirjoittajat

Art Katz

ArtArt Katz syntyi Brooklynissa New Yorkissa vuonna 1929 juutalaisten vanhempien lapsena. Hän varttui taloudellisen laman keskellä ja Toisen Maailmansodan melskeissä ja syventyi sekä marxistiseen että eksistentialistiseen ajatteluun, teki töitä kauppalaivoilla ja palveli myös armeijassa ja lopulta hän päätyi moraaliseen kriisiin ollessaan lukion opettajana. Hän osasi kouluttaa ihmisiä, mutta ei kyennyt antamaan vastauksia aikansa kiperiin kysymyksiin.

Oltuaan jonkin aika matkoilla ja liftattuaan läpi Euroopan ja Lähi-idän tämä kyyninen ja epäuskoinen ateisti, joka vastusti kiihkeästi uskontoja ja kristinuskoa erityisesti, joutui Jumalan kiinni ottamaksi – Jumalan, joka kutsui häntä voimakkaasti. Hän kirjoitti kokemuksistaan päiväkirjan nimeltä “Ben Israel – modernin juutalaisen harharetki”, joka kuvaa hänen kiihkeää elämän tarkoituksen etsintäänsä. Se kulminoitui merkittävällä tavalla Jerusalemissa.

Art kävi Santa Monican yliopistoa (UCLA) ja Berkeleyn yliopistoa Kaliforniassa ja suoritti sekä alemman että ylemmän korkeakoulututkinnon historiassa ja lisäksi teologian maisterin tutkinnon Luther-seminaarissa St.Paulin kaupungissa Minnesotassa. Saarnauransa aikana, mikä jatkui lähes 40 vuotta, Art pyrki tuomaan esiin raamatun sanoman radikaalin sisällön ja soveltamaan sitä tämän ajan yhteiskuntaan – sekä maalliseen että hengelliseen elämään. Hänen monia kirjojaan on käännetty useimmille valtakielille. Art matkusteli laajalti ympäriinsä konferenssipuhujana ja toimi profeetallisena julistajana seurakunnan keskellä kuolemaansa asti, joka tapahtui vuonna 2007. Art Katzia jäi kaipaamaan vaimo (41), kolme lasta ja kuusi lastenlasta.

Art Katzin vuosien mittaisen palvelutyön aikana hänen tärkein teemansa, joka hallitsi hänen puheitaan, oli epäilemättä Kristuksen ristin keskeinen asema. Se kyllästi hänen sanomansa ja antoi sellaisen arvovallan ja voitelun, että voidaan liioittelematta väittää, ettei hän saarnannut “muuta kuin Kristusta ja tätä ristiinnaulittuna” – silloinkin kun saarnan aihe ei koskenut juuri mitenkään Kristusta ja hänen ristiään. Tämä olikin Artin suurimpia lahjoja seurakunnalle, nimittäin hänen kieltäytymisensä tuntemasta muuta kuin ristiinnaulitun Kristuksen. Ei liene sattumaa, että Artin kuuluisin saarna ja hänen parhaana pidetty puheensa on otsikoitu “Sitten he ristiinnaulitsivat hänet”. Voit katsoa suomennetun 4 minuutin näytteen tästä puheesta: He ristiinnaulitsivat hänet (näkyy parhaiten MSIE:n selaimella).

Art toi esiin sellaisen Jumalan tuntemisen, että vain harva on päässyt samaan ymmärrykseen nykyisenä aikana. Olipa aiheena tulevaisuus, Israelin kansakunnan väistämätön kuolema ja ylösnousemus tai Paavalin opetukset leskistä ja orjista seurakunnassa, Art yritti tuoda esiin “Jumalan sellaisena kuin tämä on eikä sellaisena kuin me luulemme hänen olevan”.

Art oli mies, joka oli kokenut “synnin kauhut” ja saattoi taivutella muita sen kokemuksen kautta, joka hänellä oli Jumalasta. Sellainen Jumalan tunteminen ei ollut saavutettavissa helposti, vaan hän viipyi Herran kasvojen edessä tuntikausia aamuisin ja rukoili säännöllisesti päiväsaikaan yhdessä uskon ystävien kanssa, eli arjen touhuissa ja kanssakäymisessä muiden kanssa, luki toisten uskovien kirjoituksia ja eli tiiviissä yhteydenpidossa toisten pyhien kanssa ympäri maailman.

Art oli profeetallinen ääni siinä, että hän kutsui kuulijoitaan sellaisten Jumalan päämäärien toteuttamiseen, jotka koskettavat sekä tätä aikaa että ikuisuutta ja jotka tuovat esiin Jumalan kirkkautta seurakunnassa. Usein hänen saarnansa innoittivat seurakuntaa sillä tavalla tietoisuuteen lopun ajasta, että kuulija saattoi kokea lopun ajan olevan juuri nyt käsillä tai aivan oven edessä. Jotkut pitivät häntä edelläkävijänä, joka raivasi tietä toisille ja saattoi kutsua muita menemään eteenpäin Kristukselta Jeesukselta saadussa korkeassa kutsumuksessaan. Vaikka oli lihaa ja verta oleva ihminen, kuten mekin, Art vaelsi itse tuota korkean kutsumuksen tietä ja hän levitti Kristuksen tuntemisen tuoksua ympärilleen eläessään lähellä Jumalaa.

Art arvosti yli kaiken Jumalan kirjoitettua sanaa ja hän itse oli kaikessa sanan palvelija. Hän arvosti hyvää kielenkäyttöä kaikessa – ei vain sananjulistuksessa, vaan hän inhosi sanojen kevytmielistä käyttöä muutenkin, tapahtui sellaista sitten saarnatuolista tai kevyen jutustelun muodossa. Niinpä hänen julistamansa sana, jota hän toi esiin armon hengessä ja voitelussa (mikä on aidon profeetan tuntomerkki), upposi kuulijoiden sydämiin ja sai aikaan todellista vakaumuksellisuutta uskossa ja antoivat monille uuden ja aidon kokemuksen ja ymmärryksen Jumalasta.

Rukoilemme, että tulette siunatuiksi Artin työn kautta, kun hän puhuu edelleen, vaikka hän ei enää olekaan kanssamme täällä maan päällä.

Art Katz Ministries

Art Katzin suomennetut artikkelit sarjassa Sana puhuttelee

Art Katzin suomennetut artikkelit tässä sivustossa