Luonnollinen ja yliluonnollinen

Herra nostattaa tuulispäät ja pilvet, hän lähettää sadekuurot. Hän antaa viljan viheriöidä jokaisen pellolla.

Egyptin loitsijat tekivät taioillaan samoin: he heittivät kukin sauvansa, ja ne muuttuivat käärmeiksi. Mutta Aaronin sauva nieli heidän sauvansa.

Jumalan sanan julistamista seuraavat usein yliluonnolliset ihmeet, yleensä parantumisihmeet. Mutta hengellisen elämän ulkopuolella on paljon ns. käsillä parantamista tai henkiparannusta, on perinteistä kansanparannusta, jonka harjoittajia vanhastaan kutsuttiin jopa noidiksi. Mistä tiedämme, milloin ihminen on parantunut vaivastaan Jumalan voimasta ja milloin okkultismin konsteilla?

Aina ei voi olla varma, mutta kristillisessä kontekstissa ihmeet seuraavat julistusta. Uskoa vahvistavat ihmeet eivät ilmesty mistään henkimaailmasta ilman kristillisen sanoman saarnaamista. Jos kristillistä sanomaa ei ole ja evankeliumi puuttuu, on ihmeet syytä luokitella uskoon kuulumattomiksi. Aikaa myöten Jumala tekee ihmeitä, joita kilpailevat henkiparantajat eivät pysty jäljittelemään.

Usko ilman yliluonnollista elementtiä on köyhää. Uskohan oikeastaan alkaa ihmeellä – uudestisyntymisellä. Jos jumalamme on jokin kuva seinällä tai esitelmä siitä, miten kirkkohistoriassa on Jumalasta ajateltu, ei meillä ole elävää uskoa. Elävä usko tiedostaa yliluonnollisen Jumalan jatkuvan läsnäolon ja vaikutuksen maailmassa. Elävä usko etsii alati vuorovaikutusta Jumalan kanssa.

Onneksi meillä on Jumalan sana. Raamattu kuvaa meille, millainen Jumala on, mitä hän tuntee, kuinka hän ajattelee. Raamattu myös kuvaa, millä tavalla Jumalan ilmoitus kehittyy ja missä määrin seurakunta on kyennyt sulattamaan sanaa ja pääsemään eteenpäin hengellisessä kasvussa halki historian. Nyt uuden liiton seurakunnan aikaan meillä tulisi olla kirkas kuva Isästä, Pojasta ja Pyhästä Hengestä.

Kaipaus kokea Jumalan elävä vaikutus ja saada yliluonnollisia rukousvastauksia, on luonnollinen seuraus elävästä uskosta. Jos mitään Jumalan ilmestymistä ei koskaan tapahdu, usko joutuu koetukselle. Toisaalta usko kasvaa ja vahvistuu odottamisesta, varsinkin, kun odotus päättyy ja Jumala ilmestyy. Paavali sai saarnata olan takaa ja tehdä ahkerasti työtä ennen kuin ihmeet ja merkit alkoivat seurata:

Tätä jatkui kaksi vuotta, ja kaikki Aasian maakunnan asukkaat, niin juutalaiset kuin muutkin, saivat kuulla Herran sanan. Jumala käytti Paavalia entistä suurempien ihmeiden tekemiseen. Kun sairaiden ylle laitettiin hänen pyyhkeensä tai esiliinansa, taudit katosivat ja demonit lähtivät pois.

Meillä tulisi olla selkeä suunnitelma, jossa me pyrimme ennen kaikkea evankeliumin julistamiseen ja tuomaan esiin Jeesuksen ristin työn merkitystä. Syvennämme Jumalan sanaa Pyhän Hengen työn esiin nostamisella. Pyrimme opettamaan Raamattua ilman että ajamme ihmisiä opin orjuuteen saati lain alle. Jos onnistumme julistamaan suunnilleen kaikki uuden elämän sanat, voimme odottaa ehkä Jumalan taholta yliluonnollisia vahvistuksia saarnatulle sanomalle. Jos niitä ei ilmene, emme luovuta, vaan jatkamme hengellistä työtä oman armoituksemme mukaan. Emme pyri naamioimaan mitään henkiparannusta Jumalan vaikutukseksi.

Sinulle, joka olet uskollisesti saarnannut sanaa ja tehnyt hengellistä työtä, Jumalan henki sanoo: Herra on uskollinen uskollisille. Vielä hän ilmestyy, vielä hänen siunauksensa saavuttaa sinunkin työkenttäsi. Sinä saat nähdä, kuinka hedelmä kypsyy, kuinka vilja lainehtii sinunkin sarkasi päästä päähän. Saat nähdä, kuinka hengen sateet virvoittavat kuivan maan ja kuinka Jumalan armo pelastaa ihmisiä. Sinä saat nähdä, että Jumala täyttää janoiset sielut hengellään ja armolahjat alkavat toimia. Ole siunattu Jeesuksen nimessä! Ylistä Herraa, joka palkitsee sinun vaivannäkösi. Sinun ei tarvitse enää kauan odottaa.

2.Moos.7:11-12, (2.Moos.8:14), Ap.t.19:10-12 UT2020.

Copyright © 2023 Simo Papunen