Vaikeneva Jeesus

Ja kun ylipapit ja vanhimmat syyttivät häntä, hän ei vastannut mitään.

Jeesus ei kuitenkaan vastannut yhteenkään hänen kysymykseensä, mistä Pilatus oli ihmeissään.

Jeesus antaa meille esimerkin myös vaietessaan. On tilanteita, joissa ei kannata sanoa mitään. Vastapuolen argumentointia ei kannata pitää niin arvostettavana, että sille viitsisi suoda mitään kommenttia. Tilanne voi myös olla niin tulehtunut, että mikään puolustautuva sana ei vakuuttaisi, päinvastoin – se provosoisi entistä pahempaan herjaamiseen.

Jeesus antaa tässä esimerkin sinulle ja minulle, jos joudumme vihapuheiden kohteeksi. On täysin luvallista olla vastaamatta mitään. Usein kritiikki toimii niin että se saa meidät tuohtumaan ja selittämään oman versiomme, mutta loppujen lopuksi arvostelun tarkoitus oli vain suistaa meidät raiteiltamme ja saada osallistumaan hyödyttömään väittelyyn ja samalla herpaannuttamaan keskittymisemme oikeisiin asioihin.

Kriitikkoja on aina, kun tehdään hengellistä työtä. Vastustajia ja arvostelijoita nousee kuin sieniä sateella, jos alamme levittää evankeliumia ja puhua Jeesuksesta. Ei haittaa, jos puhumme kirkosta ja seurakunnasta, mutta elävä usko on hyvin ärsyttävää maailman ihmisten silmissä, varsinkin sellainen apostolinen usko, joka on kirkoista vapaata. Apostoli Paavalikin totesi Efesossa:

…minulle on avautunut suuria mahdollisuuksia. Vastustajiakin on kyllä paljon.

Vastustus voi nousta seurakunnan sisältäkin. Kateus nostattaa vihaa, samoin kaikki, missä irrottaudutaan keskinkertaisuudesta ja noustaan valtavirran yläpuolelle. Omakohtainen usko, johon liittyy kirkas äly, se raivostuttaa joitakin. Seurakunnassa on aina ihmisiä, jotka vaalivat oman ryhmäkuntansa uneliaita rutiineja, ulkoa opittua uskoa, tavanomaista ja tutun turvallista toistoa, missä ei eksytä liian syvälliseen ajatteluun. Sellaiset ihmiset voivat pillastua, jos joku keksii jonkin uuden näkökulman ennestään tuttuun asiaan. Oma lukunsa ovat vielä seurakunnan silmäätekevät, jotka herkästi kokevat tulleensa varpaille astutuiksi heti, kun joku rivijäsen sanoo jotakin painavaa.

Niinpä haluan rohkaista sinua, jos olet arvostelun kohteena. Voit kääntää katseesi pois noista kriitikoistasi, jotka yrittävät hajottaa sinun keskittymisesi. Sinun ei tarvitse vastata heidän arvosteluunsa, varsinkaan jos on kysymys solvauksista ja vihapuheista. Älä anna heille pienintäkään arvostusta, sillä se saa heidät vain kiihtymään. Vaikenemalla voit mitätöidä parhaiten heidän näkemyksiään. Jeesus seisoo rinnallasi, kun sinua syytetään.

Matt.27:14 UT2020, 1.Kor.16:9 UT2020.

Copyright © 2023 Simo Papunen