Vääristynyt kuva

Nyt katselemme vielä kuin kuvastimesta, kuin arvoitusta, mutta silloin näemme kasvoista kasvoihin. Nyt tietoni on vielä vajavaista, mutta kerran se on täydellistä, niin kuin Jumala minut täydellisesti tuntee.

Miten voit sanoa toiselle: ’Annahan, kun nyppään tikun silmästäsi.’ Ethän näe edes tukkia omassa silmässäsi. Ota ensin tukki omasta silmästäsi, senkin teeskentelijä! Vasta silloin näet niin tarkasti, että voit ottaa tikun toisen silmästä.

Meillä voi olla vääristynyt kuva itsestämme tai lähimmäisestämme ja vääränlainen käsitys Jumalasta. Hirsi tai tukki silmässä oli Jeesuksen esittämä vertaus siitä, miten vääristynyt kuva syntyy. Minulle tulee heti mieleen Linnanmäen peilitalo, jossa sain pikkupoikana nauraa hauskoja peilikuvia itsestäni.

Jaakob sanoo Raamatusta, että Jumalan sana toimii peilin tavoin. Sanan kautta näemme oikean kuvan itsestämme. Mutta erilaiset maailman peilit tahtovat sekoittaa tämän tarkan kuvan ja esittää meille vääristyneitä tulkintoja todellisuudesta. On uskon kannalta terveellistä palata aina uudestaan sanan ääreen, jotta mielessämme säilyy oikeanlainen kuva asioista.

Oletko sinä nähnyt läheltä ketään anorektikkoa? Lapsi on saattanut kuulla jonkin kehoaan koskevan huomautuksen, ehkä vihjauksen, että toinen on hieman lihava, ja sen vuoksi lapsi on kehittänyt itselleen väärän kehonkuvan. Se on voinut johtaa ylettömään laihtumiseen.

Hengelliselläkin alueella voi syntyä vääristymiä. Joku pastori voi alkaa käyttäytyä kuin Diotrefes, josta apostoli Johannes kertoo:

Kirjoitan tässä seurakunnalle pari sanaa, vaikka Diotrefes ei tunnusta arvovaltaamme. Hänhän nauttii voidessaan korostaa asemaansa.

Joku kirkon tai herätysliikkeen johtaja saattaa liioitella kirkon tai seurakunnan merkitystä, niin että se alkaa jo korvata Jumalankin. Tai käy niin kuin monelle sananjulistajalle: heidän saarnaamisessaan laki syrjäyttää evankeliumin. On myös paljon sanan väärää tulkintaa ja sellaisen harhaanjohtavan tulkinnan takia ei synny ainoastaan eksyneitä lampaita, vaan uusia lahkojakin. On arvokasta, jos voi tukeutua terveessä uskossa eläviin sisariin ja veljiin.

Pidä sinä kiinni siitä, mitä olet oppinut ja mistä voit olla varma. Sinähän tiedät, keneltä olet sen oppinut.

Niinpä haluan julistaa sinulle vapautta vääristävistä peileistä, väärästä omakuvasta, eksyttävistä opinkappaleista, diktatorisista johtajista, vapautta laista ja suorittamisesta, vapautta trolleista ja kaikenlaisesta vihapuheesta – Jeesuksen nimessä! Kristuksen tähden haluan päästää sinut vapauteen, iloon ja valoon, kaikkeen evankeliumin totuuteen Jumalan armon kautta Pyhässä Hengessä! Aamen.

Luuk.6:42 UT2020, 3.Joh.1:9 UT2020, 2.Tim.3:14 UT2020.

Copyright © 2023 Simo Papunen