Öljyä lamppuun

Käske israelilaisten tuoda sinulle lamppuja varten puhdasta, survotuista oliiveista saatua öljyä, niin että lamput aina voidaan nostaa paikoilleen palamaan.

Oliiviöljyä on käytetty jo tuhansia vuosia ruuanlaittoon ja sitä on hyödynnetty öljylampuissa valaisuun. Mooses jo Toorassa useaan kertaan mainitsee oliiviöljyn sekä ruokana että lamppuöljynä. Jäin joskus miettimään tätä, kun tiedämme, millaisissa oloissa israelilaiset tekivät erämaavaellustaan. Ei heillä ollut oliivitarhoja siinä vaiheessa. Varmasti he kävivät kauppaa toisten kansojen kanssa ja ostivat kauppiailta öljyä ja viiniä ja kenties kaikenlaista muutakin, vaikka Mooses ei muistiinpanoissaan puhu tästä mitään.

Oliivit siis kasvavat puussa marjoina. Jotkut tykkäävät syödä niitä esimerkiksi salaatissa. Öljy saadaan niistä puristamalla. Työvaiheita voidaan luetella: 1) oliivien karistaminen puusta oksia ravistelemalla 2) oliivien survominen (nykyään koneellisesti) 3) öljyn erottaminen hillotuista oliiveista (nykyään sentrifugilla) 4) öljyn puhdistaminen ja säilöminen.

Kristuksen seuraajaa voidaan verrata oliiviin, joka joutuu tähän vaikeaan prosessiin, jota hengellisesti kutsumme ristiksi. Ristin tiellä joudumme siihen ikävään vaiheeseen, kun meitä lyödään kepillä. Puutarhuri nimittäin tarkistaa oliivien kypsyysasteen ja laitettuaan sopivan verkon puun alle, hän alkaa ravistella puuta ja hakata oksia kepillä.

Tämä voi järkyttää oliivipuussa tyytyväisenä puun nesteitä hyödyntänyttä marjaa. Se on kuin tyytyväinen seurakunnan jäsen, joka yhtäkkiä suistetaan pois raiteiltaan. Epäoikeudenmukainen kärsimys on vaikeaa kestää. Se ajattelee, että tämä kiusaaminen pitää lopettaa.

Kiusaamista ei lopeteta – se on ristin kärsimyksessä aina luontaista. Piina jatkuu ja saa uusia muotoja. Oliivit joutuvat vielä pesuun, jossa oksat ja muut epäpuhtaudet pestään. Sitten oliivit möyhennetään rikki, puristetaan hilloksi. Öljy erotetaan massasta ja puhdistetaan. Öljy säilytetään sopivassa astiassa ja käytetään ruuanlaittoon tai poltetaan.

Siinä oliivipuun öljymarjan koko elämä käytetään tarkoitukseen, joka ei ollut marjan omien toiveiden mukainen. Jumalan käsissä ihmisenkin elämä saa ihan uusia tarkoituksia ristin kautta. Ristin kärsimys puristaa meistä esiin Pyhän Hengen öljyn, joka sekä ruokkii että valaisee.

Niinpä johtopäätös on selvä: jos sinulla on tänä päivänä vaikeaa, jos sinua ravistellaan, lyödäänkin, jos murjotaan ja painetaan alas, sinä olet todennäköisesti Suuren Puutarhurin käsittelyssä. Sinä olet siinä prosessissa, jossa sinun sisäinen öljysi halutaan puristaa esiin. Se öljy halutaan näkyviin sytyttämällä se Jumalan hengen tulesta. Sen öljyn on määrä myös ravita nälkäisiä sieluja. – Kestä siis.

Kun Raamattu kertoo viisaista ja tyhmistä neitsyeistä, jälkimmäisiä kehotettiin menemään myyjien luo ostamaan lisää öljyä. Järkevät kuitenkin vastasivat: ’Sitä ei millään riitä meille kaikille. Menkää myyjien luokse ja ostakaa itsellenne öljyä.’  Mutta jos öljy syntyy uskovan sisimmässä ristin puristuksessa, ei sitä oikeastaan voi mistään ostaa. Sitä vaan ei rahalla saa.

Risti ei onneksi meitä aina paina, mutta silloinkin – minä olen kuin viheriöivä oliivipuu Jumalan pyhäkössä. Alati minä luotan Jumalan armoon.

Matt.25:9 UT2020, Ps.52:10.

Copyright © 2023 Simo Papunen