Ääneti keritsijäinsä edessä

Minun lampaani kuulevat minun ääneni ja minä tunnen ne, ja ne seuraavat minua.

Häntä piinattiin, ja hän alistui siihen, ei hän suutansa avannut. Kuin karitsa, jota teuraaksi viedään, niin kuin lammas, joka on ääneti keritsijäinsä edessä, ei hänkään suutansa avannut. 

Lampaan sielunelämä on hieman vaikeaselkoinen. Sitä se on varsinkin kaupunkilaiselle, joka on hädintuskin nähnyt lampaita. En minäkään ole asiantuntija, mutta tiedän jotakin. Lammas on laumaeläin ja seuraa johtajalammasta. Paimenen tulee saada johtajalammas liikkeelle, niin lauma kulkee tämän perässä. Lammas on hiljaa ja paikallaan, kun se märehtii tai kun sitä keritään. Lammas on oppinut vuosituhansien aikana, että ei kannata pullikoida keritsijää vastaan tai joutuu pataan. Toisin sanoen vain säyseät saavat karitsoida, jonka vuoksi rauhalliset geenit vahvistuvat ja säilyvät.

Jotkut teologit ovat innostuneet karjatorni-käsitteestä (hepr. migdal eder eli laumatorni) ja nähneet siinä Jeesuksen syntymäpaikan. Karjatorni mainitaan Miikan kirjassa. Siinä todetaan sen olleen Siionin kukkula, siis minun tietämykseni mukaan Jerusalemissa. Mutta karjatorneja oli varmasti pitkin maata, sillä niitä luultavasti käytettiin lampaiden ja vuohien laskemiseen.

Lammas on siitä metka, että se pelästyy helposti ihmistä ja hakeutuu kauimmaiseen nurkkaan, mihin pääsee. Jos se on nälkäinen, se saattaa kuitenkin myös hakeutua ihmisen luo saadakseen syötävää. Niinpä lampurit keksivät rakentaa aitauksia ja niiden keskelle tornin. Tornissa oleva ihminen ei häirinnyt märehtiviä lampaita ja kun ne lepäsivät, ne oli yläilmoista helppo laskea. Huomaamme vanhan testamentin teksteistä, että juhlapäivien uhrit koostuivat tietystä määrästä lampaita ja vuohia. Naudatkin mainitaan lukumäärinä, mutta nautojen määrä oli aina pienempi.

Kuvittelisin, että lampaiden lajittelu ja laskeminen oli Jeesuksen aikaan ammatti. Lampurit toivat eläimiä karjatornille ja saivat sieltä niistä palkkion sen mukaan, minkälaisia eläimiä olivat tuoneet ja kuinka monta kutakin. Eri ikäiset lampaat olivat varmaan nekin eri hintaisia. Karjatornit ja niitä ympäröivät aitaukset eivät olleet siis eläinsuojia tai navetoita, pikemminkin vähän samanlaisia aitauksia kuin saamelaisilla on poroerottelua varten. En siis usko, että joulun seimi olisi ollut karjatornin kupeessa tai juurella. Mutta tieto, jonka mukaan temppelin uhrilampaita kasvatettiin juuri Betlehemin liepeillä, lienee tosi. Jeesus syntyi sinne uhrilampaiden keskelle ja Daavidin kuningassuvun jäsen on saava Miikan ennustuksen mukaan entisen kuninkuutensa takaisin Karjatornin kukkulalla.

Mutta sinä, joka olet tänä päivänä koetuksessa ja joudut olemaan hiljaa keritsijäsi käsissä, sinä saat luottaa, että olet Hyvän Paimenen huomassa, hänen turvallisessa johdatuksessaan, säyseänä lampaana hänen suunnitelmansa kärsivällisessä toteuttamisessa. Sinun kestäväisyytesi koetuksessa palkitaan kerran ja sinä saat nähdä hyviä ja turvallisia ilon päiviä Rauhan Ruhtinaan valtakunnassa.

Sinun tulevat päiväsi hän turvaa, hetkestä hetkeen, hänellä on varattuna apua yllin kyllin, viisautta ja tietoa. Siionin aarre on Herran pelko.

Joh.10:27, Jes.53:7, (Miika 4:8), Jes.33:6.