Hengelliset aistit

Hänet te ristiinnaulitsitte, mutta Jumala herätti hänet kuolleista.

Kierrelkää Jerusalemin katuja, katselkaa ja kyselkää, tarkkailkaa väkeä toreilla. Jos löydätte yhden ainoankaan, joka tekee oikein, joka on rehellinen ja uskollinen, niin minä armahdan kaupunkia. 

Kerronpa eräästä yksinhuoltajaäidistä. Hänellä oli kaksi poikaa ja tytär. Äiti hallinnoi lastensa rahoja, jotka olivat edesmenneen isän perintöä. Hän suosi tytärtään niin että tämä sai pianon (6000mk). Toinen pojista sai hanurin (600mk). Toinenkin poika olisi halunnut soittimen. Hänelle olisi riittänyt halpa kitara (45mk), mutta hänen rahansa menivät pianon maksamiseen. Kun piano sitten joitakin vuosia myöhemmin myytiin pois, poika ei saanut osuuttaan rahoista, sillä ’hän oli jo kuitenkin soittanut pianoa rahojensa edestä’…

Vääryyttä voi tehdä monin tavoin. Vaikkapa kohtelemalla omia lapsiaan epätasa-arvoisesti ja jättämällä jonkun peräti osattomaksi. Vaikka vääryys ei olisi suuri, lapsen mieleen voi jäädä loppuiäksi kalvava katkeruus. Vaikka katkeruudesta pääsisi voitolle, luottamus läheiseen ei ehkä palaudu koskaan.

Luin äskettäin Matteuksen kuvausta Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta. Pilatus kuulusteli Jeesusta ja kääntyi sitten yleisön puoleen. Maaherra kysyi nyt: ”Kumman näistä kahdesta haluatte? Kumman päästän vapaaksi?” Väki vastasi: ”Barabbaksen.” Pilatus kysyi: ”Mitä minä sitten teen Jeesukselle, jota sanotaan Kristukseksi?” Kaikki vastasivat: ”Ristiinnaulittakoon!”

Tapahtui siis vääryys, joka ei ollut ihan pieni. Tapahtui oikeusmurha, järkyttävän kokoinen vääryys. Jumala tosin pystyi kääntämään tämän pahan asian hyväksi, mutta Jeesuksen saama tuomio oli silti verinen vääryys ja pysyy sellaisena.

Onko meillä oikeustajua puolustaa väärin kohdeltuja? Kovin helposti vain kohautamme olkapäitä tai nostamme vähän kulmakarvoja, kun näemme näitä tapahtuvan. Itsekin olen ammattilainen tässä sivullisuudessa.

On kuitenkin mahdollista kehittää oikeustajuaan. Tarvitaan näkökykyä. Pyhä Henki voi antaa silmävoidetta, että näemme tarkemmin. Pyhä Henki voi voidella korvamme, että kuulemme hyvin. Tähän kaikkeen tarvitsemme uskon harjoittamista ja siinä kasvamista. Jumalan sanan tunteminen on elintärkeää, sillä sen äärellä hengelliset aistimme terästyvät.

Profetoin sinulle: Sinä saat kasvaa uskossa ja kehittää hengellistä näkökykyäsi. Sinä saat teroittaa arvostelukykyäsi, saat Hengen kautta herkkyyttä nähdä, mitä ympärilläsi tapahtuu. Sinä saat rohkeutta vaikuttaa vääryyksien oikaisemiseksi ja tasa-arvon toteutumiseksi. Saat nostaa syrjityn esiin, tuoda piiloutuneen valoon. Sinä saat jakaa oikeutta, puolustaa heikkoa, puhua mykän puolesta. Sinä saat profeetallisessa hengessä tuoda esiin sen, mikä jäisi muuten pimentoon.

Ylistetty olkoon Herra päivästä päivään. Meitä kantaa Jumala, meidän apumme. 

Ap.t.4:10, Jer.5:1, Matt.27:21-22, Ps.68:20.