Johdettavaksi antautuminen

Joka teidän joukossanne on suurin, se olkoon kuin nuorin, ja joka on johtaja, olkoon kuin palvelija.

Herra avasi minun korvani, ja minä tottelin, en väistänyt tehtävääni. Minä tarjosin selkäni lyötäväksi ja poskieni parran revittäväksi, en kätkenyt kasvojani häväistyksiltä, en sylkäisyiltä.

Jesaja kertoo meille, millainen Kristus on – satoja vuosia ennen Jeesuksen tuloa maan päälle. Kristus oli täydellisesti antautunut Isän tahtoon ja Jumalan johdettavaksi. Hän näyttää meille, että jos tahdomme tulla johtajiksi, meidän on ensin osattava seurata Hengen johdatusta.

Hengen johdatukseen antautuminen ei ole aina ihan helppoa. Ensimmäiset kokemuksemme Jumalan johdatuksesta voivat viedä meidät syvään nöyryytykseen, ihmisten halveksunnan kohteeksi. Saatamme pelästyä ja vetäytyä pois Jumalan suunnitelmasta. Kokemus voi opettaa meille yhden asian: olemme kunnianhimoisia ja haluamme polleina näyttää muille, kuinka lähellä Jumalaa elämme. Mutta ei ihminen pääse lähelle Jumalaa nousemalla jalustalle, ryhtymällä johtajaksi tai alkamalla esittää vahvaa uskoa. Pitää osata ottaa nöyrä asenne, vaatimaton palvelijan paikka, jopa koiran virka jonkun tärkeämmän henkilön orjana. Masokisti ei tarvitse olla, mutta on suureksi hyödyksi, jos ei etsi omaa kunniaa.

Minä kuulin Herran äänen sanovan: — Kenet minä lähetän? Kuka lähtee sananviejäksi? Niin minä vastasin: — Tässä olen, lähetä minut!

Aikaa myöten into voi hiipua, kun tietää joutuvansa kivisateeseen, ihmisten vihapuheiden maalitauluksi. Rukous voi muuttua toiseksi: ”Tässä olen, Herra, lähetä joku muu!” On kuitenkin arvokasta, jos opimme, että Jumalan johdettavaksi pääseminen on aina parempi kuin johtajaksi pääseminen. Ihmisen omaan kykyyn luottaminen tai joukkovoimaan turvautuminen on aina huonompi vaihtoehto. Johtajiakin tarvitaan ja sellaiseksi voi joku päästäkin. Paavali oli henkilö, joka pitkän kaavan kautta kasvoi johtajaksi. Hän sanoi:

Seuratkaa minun esimerkkiäni, niin kuin minäkin seuraan Kristusta.

Paavali joutui kokemaan ja ymmärtämään, että Jeesuksen seuraaminen on kärsimystie. Jos ei halua lähteä omalta mukavuusvyöhykkeeltään pois, ei todennäköisesti kasva johtajaksi.

Sinustakin voi tulla hyvä esimerkki muille, palvelija josta voi kenties olla joskus johtajaksikin. Siunausta sinun kasvuusi!

Luuk.22:26, Jes.50:5-6, Jes.6:8, (2.Moos.4.13), 1.Kor.11:1.