Katso ihmistä

Ollessamme teidän luonanne olimme lempeitä kuin lapsiaan hoivaava äiti.

Niin Jeesus tuli ulos, orjantappurakruunu päässään ja purppurainen vaippa yllään. Ja Pilatus sanoi heille: ”Katso ihmistä!”

Luin artikkelin Eerikasta. Siis hänestä, joka kuoli kaltoinkohtelun tuloksena 8-vuotiaana. Hänen kohdallaan lastensuojelu epäonnistui täysin.

En pystynyt lukemaan kaikkia artikkelin kohtia. Itkin ja ihmettelin, kuinka tämä voi olla mahdollista. Yksityiskohtiin tutustuminen oli järkyttävää luettavaa niiltä osin kuin kykenin lukemaan. Koska olen itsekin kärsinyt kaltoinkohtelua lapsena, olen jopa ajatellut olevani ”Eerikan veli – eloonjäänyt”. Mutta Eerikan tapaus on kyllä jotain ihan muuta. Minä olen saanut ”fyysisestä ja emotionaalisesta kaltoinkohtelusta” lähinnä vain henkisen vamman. Sitä kutsutaan dissosiaatiohäiriöksi. Olen kuvaillut sitä jonkin verran aiemmin, joten sivuutan sen tässä.

Ihmisen julmuus jotenkin pysäyttää. Ei tarvitse miettiä sodan kauhuja, kun voi tutustua vain joihinkin lastensuojelun kohtaamiin ihmiskohtaloihin. Ne riittävät todistamaan, että toisinaan ihmisten päässä vinksahtaa pahan kerran ja heistä tulee vertaansa vailla olevan julmuuden kanavia – ihmispetoja. Uskovaisena tulee etsimättä mieleen kysymys, onko saatana tai paha henki ottanut ihmisen sielussa vallan. Mutta edes paholaista ei Raamatussa kuvata avuttoman ihmispolon kiduttajana ja rääkkääjänä niin räikeässä muodossa kuin jokin lastensuojelun onneton dokumentti kuvaa joitain väkivaltaisia ja julmia ”äitejä ja isiä”. Paholainen tuntuu tarvitsevan siihen ihmisen.

Niinpä onnittelen sinua, joka olet onnistunut olemaan vanhemmuudessa kunnollinen, hyvä äiti tai isä. Siunaan sinua, joka olet kantanut vastuun lapsistasi ja hoivannut heitä sillä tavalla kuin kuuluukin. Täydellisyyttähän ei voida keneltäkään vaatia, mutta ”hyvä vanhemmuus” ei ole mahdoton tavoite ja siitä moni aikuinen on esimerkki ja todiste. Toisilla hyvän vanhemmuuden osoittaminen on suorastaan lahja ja armoitus. Ihailen heitä. Haluan ehdottomasti antaa tunnustuksen sinulle, joka olet hoitanut vanhemman osasi hyvin. Siunatkoon sinua Herra ja jatkukoon se siunaus sinun suvussasi polvesta polveen!

Mutta Herran armo pysyy ajasta aikaan, se on ikuinen niille, jotka pelkäävät ja rakastavat häntä. Polvesta polveen ulottuu hänen uskollisuutensa kaikkiin, jotka pysyvät hänen liitossaan, muistavat hänen käskynsä ja elävät niiden mukaan.

Herra siunatkoon myös lastensuojelun työntekijöitä, että he voivat tehdä työnsä hyvin ja arvioida tilanteita oikein, ettei synny hätäisiä huostaanottoja, mutta ei myöskään laiminlyöntejä, kun apua tarvitaan – Jeesuksen nimessä pyydämme tätäkin.

1.Tess.2:7, Joh.19:5, Ps.103:17-18.