Irti päästämisen siunaus

ba-plane2Tietäkää siis: yksikään teistä ei voi olla minun opetuslapseni, ellei hän luovu kaikesta, mitä hänellä on. Luuk.14:33.

Uskon, että Herra ei yleisesti ottaen vaadi meitä luopumaan kaikesta, vaan ymmärrän tuon sanan niin, että kun hän vaatii meitä luopumaan jostakin, meidän tulee olla valmiita päästämään irti. Sanan ”kaikesta” tilalla luen ”mistä tahansa”. Harva meistä joutuu Jobin paikalle – hänestä ehkä voi sanoa, että hän luovutti kaiken pois. Ja onhan noita kristittyjä marttyyreita – he ovat antaneet jopa henkensä Kristuksen tähden.

Sain siis tänään tehtäväkseni patistaa sinua luopumaan. Mikä onkaan se asia, josta sinun pitää päästää irti? En tiedä sitä, sinun pitää tietää. Ihmissuhteet on sellainen alue, jossa tätä irti päästämistä tarvitaan. Joskus joudumme pakon eteen, kun joku lähimmäinen ei kerta kaikkiaan suostu meidän kanssamme sovintoon. Joskus taas kuolema erottaa – se voi olla kipeintä kaikista. Mutta joskus olisi hyvä, jos osaisimme ihan oma-aloitteisesti irrottautua huonosta seurasta, vahingollisista ihmissuhteista. Tällöin ei tarkoiteta omia perheenjäseniä, vaikka joskus perheetkin jakautuvat kahtia uskon vuoksi (Luuk.12:52). Ehkä Jumalan henki kehottaa sinua lähtemään turvallisista ympyröistäsi pois ja osallistumaan Jumalan valtakunnan työhön ja sen mukanaan tuomiin haasteisiin, kuten epävarmaan toimeentuloon? Ehkä olet jo tarpeeksi kauan kiertänyt ympyrää omassa seurakunnassasi ja sinua kutsutaan leirin ulkopuolelle? Ehkä sinun kutsumuksesi ei voi toteutua tässä maassa, vaan sinun on lähdettävä ulkomaille vieraan kulttuurin keskelle?

Jos sydämemme on kiintynyt johonkin, siitä voi tulla meille epäjumala. Rikas nuorukainen ei pystynyt luopumaan rikkauksistaan, ei maallisesta varallisuudesta eikä omavanhurskaudestaan (Luuk.18:18-27). Tarvitsemme Jumalan apua voidaksemme luopua jostakin, johon olemme kiintyneitä. Oma turvallisuus ja tasainen rutinoitunut elämä voivat olla siteitä, jotka estävät meitä tekemästä Jumalan tahtoa.

Niinpä rohkaisen sinua siinä vakaassa uskossa, että luopuminen kannattaa. Jos Jumalan henki sinua jostakin irrottaa, silloin sinulle on varattuna jotakin parempaa. Jos menetit seurustelukumppanisi, Jumalalla on varattuna sinulle sopivampi ihminen. Jos jouduit työttömäksi, voit saada paremman työpaikan. Ehkä et muuten koskaan ryhtyisi yrittäjäksi, ellei sinua ensin irtisanottaisi? Ota se luopuminen ja irrottautuminen onnenpotkuna, sillä Jumala on voimallinen kääntämään pahan hyväksi. Missä kuljetkin, pidä hänet mielessäsi, hän viitoittaa sinulle oikean tien. Sananl.3:6.

eSiru