Vaikutteille alttiina

PDFicon20 Ross Rohde: Under the Influence

Supernova-räjähdyksen jäänteet. Tämä N 63A on syntynyt maassivisen tähden rajun räjähdyksen seurauksena. Kuva: ESA Hubble.

Supernova-räjähdyksen jäänteet. Tämä N 63A on syntynyt maassivisen tähden rajun räjähdyksen seurauksena. Kuva: ESA Hubble.

Paavali varoitti meitä neljä kertaa eräästä hyvin vaarallisesta asiasta, jota kutsutaan ”maailman alkuvoimiksi”. Hän sanoi, että voimme tulla näiden voimien orjiksi, jotka ovat heikkoja, surkeita (Gal.4:9), onttoja ja pettäviä (Kol.2:8).

Miksi kaikki tämä kova puhe? Miksi Paavali puhui tästä vaarallisesta asiasta sekä galatalaisille että Kolossan pyhille? Miksi Paavali oli kristinuskon alkuaikoina niin sinnikäs vaatimaan, että varhaisten kristittyjen piti valvoa itseään näitä vaarallisia maailman alkuvoimia vastaan?

Luulenpa, että vastaus tähän kysymykseen on aika yksinkertainen. Varsin yksiselitteistä kieltä käyttäen Paavali levitti tietoa maailman alkuvoimien vaaroista laajalle ja kauas, koska niissä piili potentiaali, joka kykeni tuhoamaan meidän uskomme. Hyvä vertaus kuvaamaan sitä, miten nuo maailman alkuvoimat toimivat, on ajatella niitä hengellisinä huumeina. Aivan kuten huumeetkin, ensimmäinen henkäisy näyttää parantavan elämäämme ja tekevän meistä onnellisempia. Ne näyttävät tuovan positiivisen vaikutuksen. Mutta se on harhaa. Ne ovat petollisia ja hyvin vaarallisia. Heti kun ne saavat jalansijaa meidän hengellisessä verenkierrossamme, ne alkavat hitaasti heikentää meitä, kalvaa meidän hengellistä elinvoimaamme, kunnes meistä tulee samanlaisia kuin kaikki muutkin ihmiset ympärillämme – meihin ehkä jää vain jonkin verran patinaa kristillisestä uskonnosta (kristinuskosta). Tämä onkin yleisesti ottaen länsimaisen seurakunnan tila tällä hetkellä.

Tärkeämpi kysymys onkin, miten voimme erottaa, olemmeko joutuneet maailman alkuvoimien vaikutukselle alttiiksi. Minkälaisia ovat paljastavat oireet? Ja kuinka voimme mennä katkaisuhoitoon, jotta saamme takaisin sen elinvoimaisen hengellisen elämän, jonka Jeesus kaipaisi nähdä meissä?

Kaksi maailman alkuvoimista juoruavaa merkkiä

Haluaisin osoittaa kaksi ilmaisinta, jotka kertovat, että meidän kristillinen uskomme on joutunut maailman alkuvoimien hallintaan. Tai niin kuin Paavali sen ilmaisee, me käyttäydymme edelleen kuin kuuluisimme maailmaan ja alistuisimme sen sääntöihin (Kol.2:20). Näin tehdessäni haluan myös tähdentää kahta testiä, jotka ovat kuin verikokeita ja jotka osoittavat, virtaako meidän veressämme vaarallista huumetta ”stoicheiaa” (maailman alkuvoimia ja perinnäisiä käsityksiä).

Koe 1: Onko Jeesus yhä Herra?

Artikkelissani ”Inhimillinen kontrolli” totesin, että ”Jeesus on Herra” on kristillinen ”shema”-lause. Se on perustavaa laatua oleva opillinen lausuma, josta kaikki muu riippuu. Se ei ole vain jokin oikea oppi, johon voimme yhtyä. Sen on tarkoitus olla lausuma siitä, miten elämme jokaisen elämämme yksityiskohdan suhteen. Jos se ei sitä ole, olemme olleet vaikutteille alttiina. Kuka siis tekee päätöksiä sinun elämässäsi? Pyritkö aktiivisesti seuraamaan Jeesuksen ohjeita vai teetkö ”viisaita” inhimillisiä päätöksiä? Onko sinun seurakunnassasi ihmisiä, joilla on sellainen asema ja valta, jonka turvin he voivat tehdä omia päätöksiä? Vai onko sinun seurakuntasi rakenne sellainen, että se on viritetty kuuntelemaan Herraa Jeesusta?

Koe 2: Onko Uusi liitto sinun käyttöjärjestelmäsi?

Viittasin artikkelissani myös siihen, että Uusi liitto (Hepr.8:7-13) on meille kuin käyttöjärjestelmä. Samoin kuin tietokoneita pyörittää käyttöjärjestelmä, samalla tavoin meitäkin pyörittää meidän suhteemme Jumalaan. Se on kuin pinnan alla oleva ohjelmakoodi, jonka tulisi hallita meidän kaikkea toimintaamme. Jos yritämme käyttää tietokoneissamme ohjelmia, jotka eivät sovi yhteen käyttöjärjestelmämme kanssa, seuraa virheitä ja kaaosta. Jeesus on Herra ja puhuu meille meidän mielemme ja sydämemme kautta (Hepr.8:10, Jer.31:33). Se on uuden liiton ydin. Kuuliaisuus Herralle on meidän vastauksemme sisäiselle äänelle. Jos emme toimi näin, me emme toteuta uuden liiton järjestelyjä elämässämme. Koska liitto on synonyymi sanalle sopimus, kuinka luulet Jumalan suhtautuvan ihmisiin, jotka kaiken aikaa rikkovat tekemäänsä sopimusta?

Seuraavassa artikkelissani puhun siitä katkaisuhoidosta, jolla pääsemme pois tämän vaarallisen hengellisen huumeen vaikutuspiiristä – maailman alkuvoimien ja perinnäiskäsitysten ulottuvilta.

  • Osaatko kuvitella muita testejä, joiden avulla voimme todeta joutuneemme maailman alkuvoimien syleilyyn?
  • Teenkö minä tästä liian ison numeron sinun mielestäsi? Ajatteletko, että tässä on kyseessä jokin vähäpätöinen teologinen pakoreitti?
  • Alkuseurakunta yritti kaikkine vikoineenkin elää Jeesuksen Kristuksen herruuden alaisena ja uudessa liitossa. Maailman alkuvoimat riisuttiin pois Kiinan kotiseurakunnasta vainojen voimalla. Luuletko, että me olemme hengellisempiä ja tehokkaampia ongelmanratkaisijoita kuin he?
  • Mitä luulet, että lupaamani katkaisuhoito sisältää?

Ross Rohde

Copyright © 2014 Ross Rohde. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla kirjoittajan blogista Viral Jesus.