Ratkaiseva taito

PDFicon20 Ross Rohde: Critical Skill Set

Erikoisen värikäs sumu ESO 456-67 Jousimiehen tähdistössä. Kuva: ESA Hubble.

Erikoisen värikäs sumu ESO 456-67 Jousimiehen tähdistössä. Kuva: ESA Hubble.

Orgaaninen työ on hyvin erilaista kuin useimmat meistä ovat tottuneet. Orgaanisen seurakunnan työssä on kokonaisvaltainen logiikka, jota en tajunnut ennen kuin ryhdyin tekemään orgaanista työtä.

Päädyin huomaamaan, kuinka erilaista se oli verrattuna perinteiseen hengelliseen työhön. Opin tekemään orgaanista työtä ryhtymällä siihen. Ja päädyin toteamaan, kuinka erilaista se oli, kun yritin tehdä sitä käyttäen taitoja, joita tarvittiin perinteisessä työssä. Huomasin nopeasti, että se osaaminen, jonka toin mukanani, oli orgaanisen työn puitteissa hyödytöntäkin vahingollisempaa. Sanon ”vahingollisempaa kuin hyödytön”, koska se todella jumitti kaiken toimivan orgaanisen työn.

Ennen kuin selitän tarkemmin, millaisia ovat ratkaisevat taidot orgaanisessa työssä, minun täytyy kuvata, mitkä ovat ne perinteisen hengellisen työn taidot, joilla ei ole käyttöä orgaanisessa työssä. Perinteinen hengellinen työ perustuu logiikkaan ja väittämiin, jotka ovat vaarallisia orgaanisessa työssä. Perusväittämä on, että me ihmiset voimme päättää, mitä pitää tehdä ja kuinka se pitää tehdä. Koska ihmiset tekevät kaikki ratkaisevat päätökset, silloin meidän ihmisten tulee organisoida tehtävä työ niin, että se tehdään mahdollisimman tehokkaasti. Koska tämä perusperiaate on tiukasti taottu ajatusmaailmaamme (ei välttämättä tietoisesti), me etsimme voimavaroja, jotka auttavat meitä löytämään sellaisen osaamisen ja taitotason, että voimme ihmisvoimin suoriutua työstämme maksimaalisin tuloksin.

Nykyisin länsimaissa ne, jotka maksimoivat inhimilliset suoritukset parhaiten, löytyvät liikemaailmasta. Niinpä tutkimme liikemaailmaa ja omaksumme sieltä bisnesmaailman taitoja. Minkälaisen osaamisen ne tarjoavat meille? Sitä kutsutaan yleisesti ”tavoiteasetteluksi”. Se on organisoidun osaamisen loogista soveltamista ja sillä totta tosiaan maksimoidaan ihmisten ponnisteluiden tulokset. Niinpä opimme asettamaan aikataulun ja määrälliset tavoitteet ja päämäärät. Me opimme tahdistamaan lyhyen aikavälin tavoitteet pitkän aikavälin tavoitteiden kanssa ja muotoilemaan yleisluontoinen filosofian yritystämme varten… öh, siis hengellistä työtämme varten. Opimme hallinnollisia taitoja ja organisoimista ja johtamistaitoja ihan sairaan hyvin (”ad nauseum”). Luemme viimeisimpiä liike-elämän oppaita ja sitten yritämme ujuttaa noita neuvoja omaan hengelliseen työhömme.

Tässä meitä vastaan tulee ongelma: Jeesus on Herra, me emme ole. Jos teemme hengellistä työtä niin kuin se on kuvattu ja mallinnettu Uudessa testamentissa, me emme tee ratkaisevia päätöksiä, me päättelemme, mitä Jumala haluaa tehtävän ja me vain tottelemme. Voimme toimia näin, koska Jumala sanoo meille, mitä pitää tehdä, kun hän puhuu meille meidän sisimmässämme ja sydämessämme (Hepr.8:10). Hän toimii näin, koska elämme nyt Uudessa liitossa (Hepr.8:7-13) hänen kanssaan. Voin antaa esimerkin Jumalan sanasta, yhden monista:

He jatkoivat sitten matkaa Frygian ja Galatian halki, sillä Pyhä Henki esti heitä julistamasta sanaa Aasian maakunnassa. Mysian puolelle tultuaan he yrittivät lähteä Bityniaan, mutta Jeesuksen Henki ei sallinut sitä, ja niin he kulkivat Mysian kautta ja tulivat Troakseen. Yöllä Paavali näki näyn. Makedonialainen mies seisoi hänen edessään ja pyysi: ”Tule meren yli tänne Makedoniaan ja auta meitä.” Kun Paavali oli nähnyt tämän näyn, me hankkiuduimme heti lähtemään Makedoniaan, sillä ymmärsimme, että Jumala oli kutsunut meidät julistamaan evankeliumia siellä. Ap.t.16:6-10.

Ratkaiseva taito kaikessa Paavalin ja hänen ryhmänsä osaamisessa oli Herran ääneen kuulemisen taito [Kirjoittaja käyttää termiä ”discernment”, joka tarkoittaa tarkkanäköisyyttä, hyvää arvostelukykyä, henkien erottamista, Jumalan äänen kuulemista, sen ymmärtämistä, mikä on pahasta ja mikä hyvästä. Tälle termille ei ole olemassa yhtä suomen kielen vastinetta. Suom.huom.] Heidän tuli erottaa, mitä Jumala halusi ohjata heitä tekemään. He eivät itse keksineet työnsä sisältöä, Jumala antoi sen. He eivät tehneet päätöksiä, he vain tottelivat. He eivät oikeastaan ollenkaan toimineet ihmisvoimin ja yrittäneet maksimoida tuloksia – he toimivat Jumalan antaman yliluonnollisen voiman turvin.

Mutta ratkaiseva taito koko tässä orgaanisen työn tekemisen ajatusmallissa on ”discerment” – Jumalan äänen erottaminen. Huomaa ne kohdat, jotka todistavat, että nuo veljet kuuntelivat, ymmärsivät ja tottelivat: Pyhä Henki esti heitä… he yrittivät lähteä Bityniaan, mutta Jeesuksen Henki ei sallinut sitä… Yöllä Paavali näki näyn… Huomaa, kuinka he tottelivat: Kun Paavali oli nähnyt tämän näyn, me hankkiuduimme heti lähtemään Makedoniaan.

Mikään ei tässä viittaa siihen eikä varauksetta havainnollista, että toimintaa olisi ohjannut jokin yhteisesti sovittu toimintamalli tai käytäntö. Ei ollut päämääriä eikä tavoitteita, ei ollut mitään työn tehokkuutta kuvaavia esityksiä, ei ollut työtä ohjaavaa filosofiaa tai julkilausumia (vaikka he tiesivätkin, mitä Jeesus oli tekemässä ja miksi). Sen sijasta he kuuntelivat sydän ja mieli avoinna, arvioivat kuulemaansa ja tottelivat.

”Discerment” – hengellisen kuulemisen ja Jumalan tahdon ymmärtämisen kyky – se ratkaiseva taito, jonka avulla voimme totella Herraa Jeesusta tässä Uuden liiton määrittelemässä suhteessa hänen kanssaan, tuskin tulee mainituksi missään nykyään. Milloin viimeksi kuulit käytettävän tätä termiä hengellisen työn yhteydessä? Mistä voisit tämän päivän länsimaisessa seurakunnassa löytää opetusta aiheesta tai selkeitä artikkeleita siitä, miten voimme kuulla Herran Jeesuksen äänen? Meidän täytyy uudelleen opetella tätä ratkaisevaa taitoa ja ryhtyä myös opettamaan sitä toinen toisillemme, jos tosissaan aiomme oppia seuraamaan Herraa Jeesusta hengelliseen työhön.

Ross Rohde

PS. Katolisella kirkolla on kokoelma kirjoja ja laajoja opetusmateriaaleja sekä työmuotoja, jotka keskittyvät erityisesti tähän aihepiiriin. Heidän materiaalinsa ja koulutuksensa on erityisen hyvää ja teologisesti tervettä. Se on paljon parempaa kuin mikään vastaava, mitä ovat kehittäneet evankeliset (jotka sanovat tästä aiheesta tuskin mitään) tai karismaatikot, joilla on sentään jotakin pientä sanottavaa asiaan liittyen.

Copyright © 2014 Ross Rohde. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla kirjoittajan blogista Viral Jesus.