Pyhä Henki kasvattaa meissä hedelmää, osa2

PDFicon20 Matt Mitchell: The Holy Spirit Produces His Fruit In Us

Tässä on tähtijoukko IC4499, pyöreä muodostelma tähtiä, joka kiertää isäntägalaksia. Ennen luultiin, että tällaisessa tähtijoukossa tähdet ovat suunnilleen saman ikäisiä, mutta nykyään tiedetään, että niiden sisällä voi olla hyvin eri-ikäisiä tähtiä. Kuva: ESA Hubble.

Tässä on tähtijoukko IC4499, pyöreä muodostelma tähtiä, joka kiertää isäntägalaksia. Ennen luultiin, että tällaisessa tähtijoukossa tähdet ovat suunnilleen saman ikäisiä, mutta nykyään tiedetään, että niiden sisällä voi olla hyvin eri-ikäisiä tähtiä. Kuva: ESA Hubble.

Gal. 5:16-26

Huhtikuun 6. päivä 2008

Miltä sitten hänen ”voittonsa” näyttää? Hän voittaa pala palalta itselleen uusia alueita sinun sydämestäsi ja elämästäsi. Miltä sellainen näyttää?

Se näyttää hänen kasvattamaltaan hedelmältä

Lihan aikaansaannokset ovat selvästi nähtävissä [tekoja, joita syntinen luonto tuottaa]. Niitä ovat [ilmeisen syntiset asiat kuten] siveettömyys, saastaisuus, irstaus, epäjumalien palveleminen, noituus, vihamielisyys, riidat, kiihkoilu, kiukku, juonittelu, eripuraisuus, lahkolaisuus, kateus, juomingit, remuaminen ja muu sellainen. Varoitan teitä, kuten olen jo ennenkin varoittanut: ne, jotka syyllistyvät tällaiseen, eivät saa omakseen Jumalan valtakuntaa. Gal.5:19-21.

Paavali aloittaa, kuten tavallista, huonoista uutisista. Jos siis elät, kuten jakeissa 19-21 kuvataan, et voi olla varma pääsetkö Jumalan valtakuntaan. Miksi? Koska nämä ilmiöt nousevat esiin syntisestä luonnosta ja ovat merkkeinä siitä, että syntinen luonto on kaikki, mitä sinusta löytyy. Siveettömyys (tarkoittaa seksiä, jota harjoitetaan avioliiton ulkopuolella), saastaisuus (puhtaus puuttuu), irstaus (joka on sitä, että antaudutaan epäpyhien seksuaalisten intohimojen valtaan), epäjumalien palveleminen, noituus (molemmat merkitsevät väärien jumalien palvontaa), vihamielisyys, riidat, kiihkoilu, kiukku, juonittelu, eripuraisuus, lahkolaisuus, kateus (nämä ovat kaikki ihmissuhteisiin liittyviä syntejä), juomingit, remuaminen ja muu sellainen (nämä avaavat ihan uusia ulottuvuuksia synnin tekemiseen). Jos tämänkaltaiset asiat kuvaavat sinun elämääsi, silloin on ilmeistä, että elät lihan mukaan, syntisen luontosi ohjauksessa. Paavali varoittaa, että jos tämä on elämäntyylimme, emme ole menossa taivasta kohti.

Mutta nämä eivät ole asioita, joita hän odottaa uskovilta! Hän odottaa uskovien elävän Hengessä, vaeltavan Hengen johdatuksessa ja tuottavan Hengen aikaansaamaa hedelmää. Jakeet 22-23 sisältävät kuuluisat sanat:

Hengen hedelmää taas ovat rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä. Näitä vastaan ei ole laki. Gal.5:22-23.

Vanhemmillani on keittiön seinällä huoneentaulu, jossa on nämä sanat. Kun minä vartuin heidän maatilallaan, se taulu riippui rappusten yläpuolella. Minulla oli tapana istua porrastasanteella ja lukea huoneentaulua yhä uudestaan painaakseni sen mieleeni. En silloin tiennyt, että se oli lainaus Raamatusta! Mutta tiesin, että se kuvasi jotakin hyvää. Eikö olekin mahtava lista asioita? Rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä. Kukapa ei haluaisi, että nuo yhdeksän hyvettä kuvaisivat häntä?

Paavali yrittää sanoa, että tällaisia luonteenpiirteitä Pyhä Henki saa aikaan, jos hän saa asua meidän sisimmässämme. On siis kysymys HÄNEN HEDELMÄSTÄÄN. Hengen hedelmää taas ovat… nämä asiat. Hedelmä on aina jonkin prosessin tuote, sellaisen orgaanisen prosessin, joka on sidoksissa johonkin lähteeseen. Omenat ovat omenapuiden tuotteita. Appelsiinit ovat appelsiineja tuottavien puiden hedelmiä. Tammenterhot ovat tammenterhoja tuottavien puiden hedelmiä, tammien siis.

Rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä (kuten muutkin senkaltaiset asiat) ovat syntyneet, kun Pyhä Henki on tuottanut niitä sydämessämme. Ne ovat hänen hedelmäänsä. Pyhä Henki kasvattaa meissä hedelmää. Hänen rakkautensa, hänen ilonsa, hänen rauhansa, hänen kärsivällisyytensä (voi, kuinka tarvitsenkaan sitä!) , hänen ystävällisyytensä, hänen hyvyytensä, hänen uskollisuutensa, hänen lempeytensä ja hänen itsehillintänsä – esiin tuotuna minussa. Pyhä Henki kasvattaa meissä hedelmäänsä.

Se tuskin tarkoittaa sitä, että meillä ei ole osaa eikä arpaa tähän. Se tuskin on ihan automaattista. Mutta tämä hedelmä ei synny meistä itsestä puristamalla eikä omalla yrittämiselläkään. Tämä hedelmä on hänen työtään meissä. Ja meidän tehtävämme on yksinkertaisesti tehdä parannusta, uskoa ja toimia yhteistyössä, kun hän haluaa saada näitä hedelmiä aikaan meissä. Olen tehnyt omat virheeni ennen kuin olen osannut tehdä näistä Galatalaiskirjeen jakeista itselleni tarkistuslistan niistä luonteenpiirteistä, joita haluan saavuttaa. Haluan tietenkin, että nämä jakeet ovat totta kohdallani. Ne ovat juuri niitä kauniita ominaisuuksia, joista Jeesus Kristus havainnollistaa minulle.

Mutta en pysty tuosta vain toteuttamaan niitä ja saavuttamaan niitä omalla yrittämiselläni enkä edes ystävieni tuella ja sitten ruksata niitä pois listaltani.

Rakkaus – ruksattu. Ilo – ruksattu. Rauha – ruksattu. Kärsivällisyys…. kärsivällisyys… kärsivällisyys… Ei, vaan minä tarvitsen Pyhän Hengen avukseni, jotta hän voisi luoda niitä minussa, kun antaudun hänelle. Ja kun hän sen tekee, minä alan yhä enemmän näyttää sellaiselta kuin Jeesus Kristus on. Tässä on jälleen yksi tapa, miten Pyhä Henki valaisee Herraa Jeesusta Kristusta. Kun hän näin tuottaa hedelmäänsä meissä, meissä oleva Jumalan kuva kirkastuu lisää. Ja se tarkoittaa, että meistä tulee… pyhiä.

Tämä on juuri sitä, mitä pyhyys tarkoittaa. Nämä yhdeksän asiaa ovat pyhyyttä, jota eletään todeksi ihmisen elämässä. Joskus meillä voi olla sellainen käsitys, että pyhyys on jotakin, mitä me emme tee. ”Minä en tupakoi, en jauha purkkaa, en kulje tyttöjen kanssa, jotka tekevät sellaista…” Ja onhan epäpyhien asioiden hylkääminen osa pyhyyttämme. Silloin sanotaan EI jakeille 19-21. Mutta onhan se toki paljon enemmän!

Pyhyys on sitä, että olemme rakastavia ihmisiä. Että asetamme toisten asiat omiemme edelle. Olen nähnyt pyhyyden työssään viime viikkoina. Olemme rakentaneet kanalaa. Ja minä olen täysin ymmälläni. Luulin, että siihen menisi kokonainen päivä ja ehkä puoli päivää lisää, jos saisimme kokoon hyvän tiimin. Olemme nyt ahertaneet kaksi päivää eikä loppua näy! Mutta muutamat mahtavat ystävät ovat tulleet meille ja uhranneet kovalla työllä hankkimansa vapaat lauantait rakastaakseen perhettämme. Siinä on pyhyyttä.

Pyhyys on sitä, että ollaan iloisia. Ollaan ihmisiä, joiden ilo ei ole sidottu olosuhteisiin ja siihen, kuinka hyvin asiat sujuvat heidän elämässään. Tunnen kaverin, jolla on ollut kovaa kuluneena vuonna, mutta hän vain pursuaa iloa ja on ilo seurata sitä. Siinä on pyhää iloa!

Pyhyys merkitsee, että olemme kärsivällisiä. Kuningas Jaakon käännös sanoo ”longsuffering” (pitkämielisyys). Se on hyvä kuvaus. Se merkitsee, että kestän jotakuta tai jotakin pitkään ilman, että alan valittaa. Kun sinä tai minä havaitsemme sellaista jossakin henkilössä, silloin näemme pyhyyttä. Hänen hedelmäänsä!

Pyhyys merkitsee ystävällisyyttä. Jos voimme olla sellaisia, jotka löytävät jotakin hyvää sanottavaa, jolla voimme rakentaa toisen ihmisen elämää emmekä repiä sitä alas – silloinkin kun se tuntuu vaikealta. Tässä seurakunnassa on todella ystävällisiä ihmisiä. Se vasta on pyhyyttä!

Pyhyys merkitsee hyvyyttä. Eheyttä ja sisäistä kauneutta silloin, kun se todella merkitsee jotakin. Se on pyhää.

Pyhyys on uskollisuutta. Lupausten pitämistä. Se on pyhää!

Pyhyys on sydämellisyyttä ja nöyryyttä. Voimaa, joka on hallinnassa. Voimaa, jota käytetään jonkun toisen hyväksi eikä toisen nujertamiseen. Se on voimaa tosi välittämiseen. Se on pyhää! Ja sellainen on peräisin Pyhältä Hengeltä.

Pyhyys on itsensä hillitsemistä. Se on ominaisuus, joka pitää ihmisen kontrollissa. Siinä on myös pyhyyttä!

Sellaiselta pyhyys siis näyttää. Se on Hengen hedelmää. Pyhä Henki tekee meistä pyhiä ja hän työstää sitä meistä sisältä ulos. Ja mikä olikaan meidän tehtävämme? Yksinkertainen parannus, usko ja Pyhän Hengen yhteydessä pysyminen. (jatkuu)

Matt Mitchell

Copyright © 2014 Matt Mitchell. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla pastori Mitchell’in blogista Hot Orthodoxy.