Nöyryys antaa tilaa Kristukselle, osa2

PDFicon20 Ed Waken: Humility: Creating Space in Your Soul to be Filled with Christ

Tässä on M51 eli "pyörremyrsky". Näkyvän valon muodostamaa kuvaa on täydennetty erikoiskameran ottamalla kuvalla punaisista vetypilvistä, jotka hehkuvat uusien tähtien ympärillä. Kuva: ESA Hubble.

Tässä on M51 eli ”pyörremyrsky”. Näkyvän valon muodostamaa kuvaa on täydennetty erikoiskameran ottamalla kuvalla punaisista vetypilvistä, jotka hehkuvat uusien tähtien ympärillä. Kuva: ESA Hubble.

Muistan, kuinka toimin muutamia vuosia osa-aikaisena apulaispastorina. Työskentelin erään miehen kanssa, joka oli muutaman vuoden minua vanhempi, ja vedimme pyhäkoulutyötä paikallisessa seurakunnassa. Minulla oli muutamia ’mahtavia’ suunnitelmia, millä tavalla työtä pitäisi viedä eteenpäin, mutta tällä toisella kaverilla oli hyvin erilaisia ajatuksia.

Kun me kiistelimme ideoista ja niiden toteutustavoista, aloin vähän rehvastella liikaa ideoitteni puolesta, samoin tittelini ja asemani puolesta (ei kovin hyvä ajatus koskaan). Muistan, kuinka tapasin eräänä iltana tätä kaveria toimistossani, joka oli seurakunnan tiloissa. Keskustelustamme kehittyi pahanlainen asemasota. Olin turhautunut enkä keksinyt mitään ulospääsytietä – niin ainakin koin. Heitin tämän heprealaiskirjeen kohdan kaverin silmille:

Olkaa johtajillenne kuuliaiset, totelkaa heitä. He valvovat öitä teidän vuoksenne, koska joutuvat kerran tekemään teistä jokaisesta tiliä. Saakoot he tehdä työnsä iloiten, ei huokaillen, sillä se olisi teille paha asia. Hepr.13:17.

Vaadin siis oikeastaan, että tämän työtoverini pitäisi alistua minun suunnitelmiini ja totella minun ideoitani, jotta voisimme mennä eteenpäin. Tarpeetonta edes sanoa, mutta se ottelu ei päättynyt hyvin ja vei kuukausia saada suhteet häneen päin kuntoon. Sydämessäni ei ollut nöyryyttä sen ottelun aikana. Se oli kova laiskanläksy opittavaksi, mutta minulle tuiki tarpeellinen. En ole käyttänyt enkä tule koskaan käyttämään tuota jaetta enää niin kuin silloin. Käytökseni oli kamalaa.

Tämän kokemuksen ansiosta opin (ja opettelen yhä), että minun on luovuttava vaatimasta asioiden suorittamista minun tavallani, jotta Jumalan henki voisi täyttää sydämeni hänen asenteellaan, käytöksellään ja luonteenlaadullaan. Paavali neuvoo Jeesuksen seuraajia elämään tavalla, joka kunnioittaa Jeesusta, ja ensimmäinen laatutekijä tässä elämäntavassa on nöyryys :

Minä, joka olen Herran vuoksi vankina, kehotan teitä siis elämään saamanne kutsun arvoisesti, aina nöyrinä, lempeinä ja kärsivällisinä. Auttakoon rakkaus teitä tulemaan toimeen keskenänne. Ef.4:1-2.

Tällainen elämäntapa tuo peliin rauhaa ja yhteenkuuluvuutta ja lopulta auttaa meitä kasvamaan aikuisiksi uskossamme (Ef.4:11-16).

Vastakohta sille, että eletään nöyrästi ja tuotetaan yhteenkuuluvuutta, rauhaa ja kypsyyttä uskossa, on elämäntapa, jossa rehvastellaan, ollaan kovasydämisiä ja paatuneita (Ef.4.17-21). Jakeessa 20 Paavali sanoo, että emme ole oppineet tuntemaan Kristusta sellaisena henkilönä, jolla on röyhkeä mieli ja kova ja paatunut sydän. Jumala on antanut minulle jatkuvasti oppitunteja nöyryydessä. Rukoilen, että voisi osoittautua todeksi, että vaellukseni noudattaa enemmän sellaisia tapoja, jotka tuottavat kunniaa Kristukselle (Ef.4:1-2) kuin tapoja, jotka häpäisevät häntä (Ef.4:17-20).

Jos vastustan tilaisuuksia oppia nöyryyttä, päädyn helposti olemaan ylpeä ja vahingoittamaan ihmissuhteitani. Pyydä Jeesusta jatkuvasti paljastamaan alueita, joissa sydämessäsi on ylpeyttä, ja oppimaan, kuinka toimia nöyrästi, hienovaraisesti ja täynnä armoa ja totuutta. Myöhemmin Paavali neuvoo Efesolaiskirjeessä meitä ”täyttymään Hengellä” (Ef.5:18). Kun olemme täynnä Pyhää Henkeä, olemme hänen hallintansa ja toimintatapojensa alaisia. Kun Henki meitä johtaa, me saamme kantaa Hengen hedelmää (Gal.5:22-26), joka parantaa särkyneitä, luo yhteyttä ja rauhaa ja tasoittaa tietä siihen, että Kuningas Jeesus tulee korotetuksi.

PDFicon20Luokaamme siis sieluumme tilaa Hengen toimia. Tiedostakaamme, että vanha luontomme on jo kuoletettu ja meidät on tehty eläviksi Hengessä (Gal.5:24-26), silloin voimme nauttia yhteydestä, rauhasta ja kypsyydestä, joka siitä seuraa. Nöyryys on se luonteenlaatu, joka johtaa meidät Hengen täyteyteen. Sitä meidän tulee tietoisesti harjoittaa läpi elämän.

Ed Waken

Copyright © Edward Waken 2014. Julkaistu luvalla. Alkuperäisen artikkelin lähteenä käytetty verkkosivustoa: Thoughts Out There by Ed