Pyhä Henki kasvattaa meissä hedelmää, osa1

PDFicon20 Matt Mitchell: The Holy Spirit Produces His Fruit In Us

Tässä on elliptinen galaksi Kentaurus A ja sen halo, joka mittausten mukaan ulottuu paljon laajemmalle kuin siihen, minkä silmä erottaa. Kuva: ESA Hubble.

Tässä on elliptinen galaksi Kentaurus A ja sen halo, joka mittausten mukaan ulottuu paljon laajemmalle kuin siihen, minkä silmä erottaa. Kuva: ESA Hubble.

Gal. 5:16-26

Huhtikuun 6. päivä 2008

Kun viimeksi puhuimme Pyhän Hengen läsnäolosta meissä, huomautin erityisesti, että tämä totuus osoittaa meidät pyhiksi. Koska Pyhä Henki asuu meissä, olemme pyhiä ja pyhitymme. Lupasin puhua tästä lisää.

Niinpä haluan jatkaa aiheesta. Uskon, että avainkohta Raamatussa, joka antaa meille ymmärrystä siitä, miten Pyhä Henki meitä pyhittää, löytyy Galatalaiskirjeestä. Se voidaan kiteyttää tähän yhteen otsikkoon:

Pyhä Henki kasvattaa meissä hedelmää

Luetaan siis Galatalaiskirjettä. Ei ole kiva hypätä keskelle kirjan loppuosaa, mutta olisi liian aikaa vievää lukea koko kirje. Haluan vain todeta, että Paavali asettui jyrkästi vastustamaan tätä seurakuntaa siitä, että he alistuivat jälleen Vanhan liiton lakiin löytääkseen tien pyhyyteen ja he vaativat Vanhan liiton lakiin alistumista ja ympärileikkausta, joka toimi lainalaisuuden merkkinä, ikään kuin ne olisivat jokin tie sisälle kristilliseen seurakuntaan. Paavali oli todennut, että sellainen ajattelu  johtaa toisenlaiseen evankeliumiin, väärään evankeliumiin, joka ei pelastaisi ketään ja jota sen vuoksi piti vastustaa niin lujasti kuin mahdollista. Ja sen vakuudeksi hän puolustaa Jumalan armon evankeliumia, joka toimii vain uskon kautta Jeesukseen Kristukseen eikä minkään muun kautta. Hän selitti myös, että tämä oikea evankeliumi johtaa vapauteen, vapauteen synnistä ja vapauteen laista, ja se vapauttaa meidät myös rakastamiseen (ei tekemään mitä huvittaa). Galatian seurakunnassa kaikesta päätellen oli ongelmia toteuttaa keskuudessaan rakkauden periaatetta. He riitelivät keskenään. Yksi avainasia, jonka Paavali myös oli tuonut esiin, oli se, että otettuaan vastaan evankeliumin, he myös saivat ottaa vastaan Pyhän Hengen (Gal.3:2). Hän siis tarkoitti sanoa, että heidänkin täytyisi elää Pyhän Hengen mukaan ja sallia hänen kasvattaa heissä hengen hedelmää.

Tässä on aika paljon asiaa, mutta haluan kiteyttää nämä kolmeen kohtaan, joiden kautta Pyhän Hengen työ ilmenee:

Hänen taistelunsa, hänen hedelmänsä, hänen yhteytensä. Otetaanpa nämä tarkasteluun yksi kerrallaan:

Ensimmäinen on Hänen taistelunsa

Menossa on sota. On käynnissä sota lihan (syntisen luonnon) ja Pyhän Hengen välillä. Se sota raivoaa sinun sydämessäsi. Luetaan jakeet 16-18 ja kiinnitetään erityistä huomiota tähän sotaan:

Tarkoitan tätä: antakaa Hengen ohjata elämäänne, niin ette toteuta lihanne, oman itsekkään luontonne haluja. Liha haluaa toista kuin Henki, Henki toista kuin liha. Ne sotivat toisiaan vastaan, ja siksi te ette tee mitä tahtoisitte. Mutta jos Henki johtaa teitä, ette ole lain alaisia. Gal.5:16-18.

Tosiasia siis on, että syntisen luontomme ja Pyhän Hengen välillä on sota käynnissä. Tätä sotaa käydään uskovien sydämissä.

Pyrimme oppimaan, kuka Pyhä Henki on. Mutta kuka onkaan ”syntinen luonto”? Tai perinteisemmän käännöstavan mukaan ”liha”?

Syntinen luonto tarkoittaa vanhaa minääsi. Se on sinun entinen elämäntapasi. Se, jonka mukaan elit ennen kuin tulit uskoon. Se on se jäännös, joka on jäljellä sinun syntisestä luonnostasi nyt, kun sinusta on tullut Jeesukseen Kristukseen uskova.

Ymmärräthän, että uskova on simul iustus et peccator, eikö? Yhtä aikaa vanhurskas ja syntinen. Meidät on julistettu vanhurskaiksi Kristuksessa ja olemme uskoon tultuamme saaneet uuden sydämen, mutta uusi elämämme ei ole vielä täydellistä ja synti ei ole kokonaan jättänyt meitä.

Niin, Pyhä Henki asuu meissä nyt, mutta niin asuu edelleen syntikin. Haluankin esittää kysymyksen: Miltä luulet, että Pyhästä Hengestä tuntuu asua samassa kämpässä Syntisen Luonnon kanssa? Haluavatko he samoja asioita?

Liha haluaa toista kuin Henki, Henki toista kuin liha. Ne sotivat toisiaan vastaan, ja siksi te ette tee mitä tahtoisitte. Gal.5:17.

Mitä meillä siis on menossa? Meillä on jatkuva taistelu sisimmässämme. Henki ja Liha ovat koko ajan napit vastakkain: Ne sotivat toisiaan vastaan…

Kaikkihan me koemme sen, eikö? Etkö joudukin aika usein kokemaan, että sisälläsi käydään taistelua?

Haluan olla pyhä, mutta en haluakaan olla niin pyhä. Haluan olla puhdas, mutta en taida sittenkään jaksaa olla niin puhdas. Haluan puhua totta, mutta välillä päästelen suustani valkoisia valheita. Haluan olla rauhan lapsi, mutta välillä haluan riidellä oikein kunnolla. Haluan olla tyytyväinen, mutta aika ajoin olen hyvinkin ahne.

Tiedät, miltä se tuntuu, eikö vain?

Minulla on sinulle pari kappaletta hyviä uutisia. Numero yksi: ylistä Herraa! On hyvä, että sinun sisimmässäsi käydään taistelua. Onhan kyseessä HÄNEN sotansa. Jos mitään taisteluita ei olisi, voisit täydellä syyllä ihmetellä, onko Pyhä Henki lainkaan sydämessäsi. En ole kovin huolissani ihmisistä, jotka tulevat kertomaan minulle synnin aiheuttamista pahoista ongelmistaan ja niistä taisteluista, joita heillä on voitolle pääsemiseksi. Olen paljon enemmän huolissani sellaisista ihmisistä, jotka ovat antaneet periksi synnille eivätkä enää kauheasti taistele sitä vastaan. Ja kuka oikeastaan tietää mitään heidän sisimmässään olevasta synnistä, kun heillä ei ole vielä Pyhää Henkeä, joka olisi aloittanut sodan sitä vastaan! Joten ylistä Herraa siitä, että sinun sisimmässäsi käydään sotaa! Numero kaksi: ylistä Herraa! Voitto on varma! Koska on kysymyksessä HÄNEN sotansa, tiedämme miten se lopulta päättyy. Kumpi voittaa tämän sielusi kehäkamppailun? Syntinen luonto vai Pyhä Henki? Ei ole kysymys siitä, miltä aika ajoin tuntuu. Jopa Paavali koki joskus hetkiä, jolloin hänestä tuntui, että liha veisi voiton (lue Room.7). Mutta kumman luulet lopulta vetävän pitemmän korren? Minä lyön vetoa Hengen puolesta. Kun hän ottaa kamppailun vakavasti, vastustajalla ei ole mitään mahdollisuuksia. Sen vuoksi Paavali kehottaa elämään Hengen mukaan:

...antakaa Hengen ohjata elämäänne, niin ette toteuta lihanne, oman itsekkään luontonne haluja. Gal.5:16. Jakeessa 18 hän lisää: Mutta jos Henki johtaa teitä, ette ole lain alaisia. 

Se tarkoittaa, että Vanhan liiton laki on sinun osaltasi menneisyyttä. Jos Henki tekee sinussa työtä, et tarvitse enää vanhan liiton lakia, vaan sinulla on jotakin voimallisempaa laittaa peliin tässä sodassa lihaa vastaan – sellaista joka voittaa varmuudella! (jatkuu)

Matt Mitchell

Copyright © 2014 Matt Mitchell. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla pastori Mitchell’in blogista Hot Orthodoxy.