Monipuolinen ruokavalio

ruokaaVahva ruoka on tarkoitettu aikuisille. He ovat totuttaneet aistinsa siihen ja harjaannuttaneet ne erottamaan hyvän ja pahan. Hepr.5:14.

Joidenkin uskovien mielestä minun pitäisi istua vähintään kerran viikossa jossain kirkossa tai rukoushuoneessa – hengellisissä tilaisuuksissa ylipäätään – ja kuunnella Raamatun opetusta. Mielellään siis saman pastorin (tai pastoriryhmän) opetusta viikosta toiseen. Jotta olisin oikein hurskas ihminen, veisin vielä kymmenykset tuloistani kyseisen seurakunnan kolehtiin, jotta se pastoriparka saisi (ne pastoriparat saisivat) elantonsa itselleen ja perheelleen.

Väitän, että tämä asetelma on keinotekoinen ja ihmisten viisauden (lue: tyhmyyden) mukainen. Paikallisseurakuntaopista on tehty epäjumala, kun orgaaninen uskonyhteisö on vaihdettu organisoituun yhteisöön. Mutta nykyaikana, kun ulottuvillamme on kaikki runsas hengellinen tarjonta median kautta, on suorastaan hassua ajatella, että ihanneuskova istuu jossain syöttötuolissa ja odottaa, että joku laittaa hänelle ruokaa lusikalla suuhun (samalla kun toisella kädellä otetaan siitä maksuksi rahaa). Varmasti uskoon tuloa seuraa tällainen maitoruokintavaihe ja sekin on luonnollinen. Hyväksyn seurakunnan (organisoidunkin) eräänlaisena tarpeellisena lastentarhana. Mutta heti, kun opimme itse syömään, voimme etsiä itsellemme monipuolisempaa ruokaa. Voimme oppia omat makumieltymyksemme eikä se tarkoita sitä, että etsimme Jumalan sanaa omaan korvasyyhyymme. Ei, vaan saamme tutustua itseemme, kun kasvamme uskossa. Opimme tuntemaan oman persoonallisuutemme ja siinä erottamaan, millainen ruoka sopii minulle ja millainen ruoka ei maistu. Ainakin omalta kohdaltani voin sanoa, että olen hyvin valikoiva. En esimerkiksi juurikaan seuraa TV7:n ohjelmia, vaan katselen ulkomaisia julistajia tietokoneeni ruudulta. En vältä tekstin lukemista, vaan luen mieluummin saarnoja tekstinä kuin katselen videolta (sillä mielestäni videot ovat ”täynnä ilmaa”).

Niinpä haluan rohkaista sinuakin hankkimaan itsellesi ruokaa, joka vastaa sinun hengellisiä tarpeitasi. Tarvitset monipuolista ruokaa voidaksesi hyvin. Minun mielestäni yleisesti ottaen tarjolla oleva ruoka on eräänlaista ”poperöä”. Parhaimmillaan se on kaurapuuroa, siis ravitsevaa ja terveellistä. Mutta sen jatkuva syöminen vie lopulta ruokahalun. Jotta voit säilyttää hengellisen ruokahalun, sinun pitää saada välillä syödä kunnollista, hyvin maustettua, herkullista ruokaa, joka sopii sinun suuhusi ja vie kielesi mukanaan. Voin aivan reilusti sanoa: Jos nämä minun kirjoitelmani eivät sinulle maistu, niin sinun on syytä etsiä toisenlaista ruokaa. Opi tuntemaan oma ruokavaliosi, joka sopii sinulle. Ja syö tukevasti.

Kasvakaa meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen armossa ja tuntemisessa. Hänelle kunnia nyt ja iankaikkisuuden päivään asti. Aamen. 2.Piet.3:18.

eSiru