Luotilanka Herran kädessä

maansiirtokoneEi sotaväellä eikä voimalla, vaan minun Hengelläni, sanoo Herra Sebaot. Mikä olet sinä, suuri vuori, Serubbaabelin edessä? Lakeudeksi sinä! Hän on paneva paikoillensa huippukiven huutojen kaikuessa: ”Suosio, suosio sille!” Sak.4:6-7 KR33.

Onko sinun edessäsi vuori? Onko elämässäsi ylivoimaisia vaikeuksia? Oletko sairastunut? Oletko velkaantunut? Onko jokin tärkeä ihmissuhde mennyt rikki? Onko sinulla näky, joka ei ole lähtenyt toteutumaan? – Nämä kaikki voivat olla vuoren korkuisia ongelmia eikä maansiirtokoneita näy.

Usko on kuitenkin maansiirtokone. Siitä todistavat meille monet Raamatun lupaukset (Jes.41:15, Matt.17:20, Matt.21:21, Mark.11:23). Tämäkin Sakarjan kirjan kohta osoittaa, kuinka uskon voimalla tasoitettiin temppelin tontilla sijainnut vuori. Nykyään on melko tavallista, että rakennetaan paikalle, josta on ensin siirrettävä suuri määrä maata pois. Kysymyksessä ei ole pelkkä vertauskuva – vuori on todellinen. Se este, joka sinua estää tänä päivänä, on todellinen. Siksi on tarpeen ymmärtää, miten usko toimii. Usko on jonkin asian näkemistä ennen kuin se on tapahtunut. Tässä Sakarjan kuvailemassa tilanteessa katseltiin vuorta, joka sijaitsi tulevan temppelin paikalla ja nähtiin kuitenkin temppeli jo valmiina ja juhlittiin harjakaisia!

Näin sinunkin on määrä tehdä oman ”vuoresi” kanssa. Tätä opettelen itsekin. Niinpä uskon kautta Jeesukseen Kristukseen, jolla on kaikki valta taivaassa ja maan päällä, minä julistan, että vuori, joka on sinun edessäsi, väistyy tieltä. Se tulee lakeudeksi, se tasoitetaan! Sinun ei tarvitse jäädä paikallesi, sinun näkysi ei tarvitse jäädä toteutumatta, vaan Jumala on suurempi kuin kaikki esteet, jotka tukkivat sinun tiesi. Uskon kautta Jeesukseen voimme nähdä sinun kutsumuksesi toteutuvan, nousevan ”tyhjästä”, rakentuvan uskon voimalla, valmistuvan ajoissa. Vielä sinä saat juhlia ja iloita, sinun elämäntyösi on saatettu valmiiksi Jumalan avulla! Ylistys Herralle! Se tapahtukoon sinun Jumalasi kunniaksi ja Kristuksen kirkkauden kiitokseksi!

Nyt sinun sairautesi kurittaa sinua koko voimallaan ja paranemista ei näy. Nyt sinun velkasi painaa hartioitasi kasaan ja valoa ei näy. Nyt sinun ihmissuhteesi on kariutunut eikä toipumista ole vielä tapahtunut, murhemieli painaa. Nyt sinun elämäntyösi on vasta alussa, se voi näyttää mitättömältä, suorastaan toivottomalta, mutta hengessämme olemme jo nähneet ”luotilangan Herran kädessä”, eikö niin? Jos kerran Herra on tuonut luotilangan elämäsi rakennustyömaalle, hän myös huolehtii, että työ tulee tehdyksi.

”Serubbaabelin kädet ovat tämän temppelin perustaneet, ja hänen kätensä sen valmiiksi saattavat. Ja sinä tulet tietämään, että Herra Sebaot on lähettänyt minut teidän luoksenne. Sillä kuka pitää halpana pienten alkujen päivän, kun nuo seitsemän Herran silmää, jotka tarkastavat koko maata, iloitsevat nähdessään luotilangan Serubbaabelin kädessä?” Sak.4:9-10 KR33.

Älä siis pidä halpana mitään pieniä toivon pilkahduksia, joita Jumalan Henki antaa sinulle. Oletko nähnyt luotilangan Herran kädessä? Älä pidä halpana Jumalan sanan lupauksia, vaan tartu niihin kiinni. Älä anna epäuskon vallata sinua, vaan usko paranemiseen, usko elämäsi eheytymiseen, usko että pääset vielä jaloillesi, usko että Jumalan vahvat käsivarret kantavat, usko että näky vielä toteutuu. Laita usko jylläämään, usko on katerpillari. Julista, että se möyrii, se tasoittaa tiesi, se näyttää voimansa. Laita pykälä silmään, sano se ääneen. Katso, se lähtee liikkeelle, siirtää sinun ongelmasi sivuun ja tasoittaa sinun tulevaisuutesi.

Jos ajattelemme Serubbaabelin tilannetta, se vuori, joka hänen edessään oli, koostui vanhan temppelin raunioista. Voihan olla, että sinullakin on edessäsi haasteista suurin: voittaa elämän mukanaan tuomat pettymykset ja epäonnistumiset. Ehkä sinunkin pitää lähteä rakentamaan uudestaan jotakin, joka on mennyt raunioiksi, sortunut maan tasalle? Ehkä maailma veti mukanaan ja uskosi haaksirikkoutui? Ehkä sinunkin pitää vaan uskoa, että toisella yrittämällä kaikki onnistuu? – Katso, Jumalan sanan pohjalla se onnistuu, Jumalan lupauksien perustuksella se onnistuu. Kannattaa rakentaa vielä kerran, vaikka se onkin tehtävä sille samalle paikalle, jossa sinun rakennelmasi sortui. Siinä on kuva uskon uudistumisesta:

He rakentavat jälleen ammoin raunioituneet asumukset, isiensä autioituneet tilat he ottavat käyttöön, pystyttävät hävitetyt kaupungit uudelleen ja ottavat viljelykseen kauan autioina olleet maat. Jes.61:4.

Herra on voimallinen uudistamaan luopioita, tuomaan takaisin eksyneitä, rakentamaan entistä ehommaksi sen, mikä sortui maan tasalle. Hän on laskenut hyvän perustuksen ja voimme rakentaa sille tukevan rakennuksen (1.Kor.3.11). Serubbaabel oli yksi Jeesuksen esi-isistä. Kun Jeesus puhui temppelin rakentamisesta (Joh.2:19), hän tarkoitti temppelillä omaa ruumistaan. Hän tarkoitti Kristuksen ruumista eli seurakuntaa – myös sinua. Hän on rakentamisen mestari ja sinun kannattaa tilata hänet joka päivä sinun elämäsi rakennustyömaalle johtamaan rakentamista. Jos hänen kädessään on sinun elämäsi luotilanka, rakennuksesta tulee varmuudella suora. Sillä tavalla pääsemme päämäärään ja aikanaan myös huippukivi saadaan paikalleen.

Hän on paneva paikoillensa huippukiven huutojen kaikuessa: ”Suosio, suosio sille!” Sak.4:7 KR33.