Pyhä Henki asuu meissä, osa4

PDFicon20 Matthew Mitchell: The Holy Spirit Dwells Inside of Us

Tässä on kuva tiheästä tähtijoukosta, jossa on eri-ikäisiä tähtiä. Ikä näkyy melko suoraan väristä: punaiset ovat vanhoja, keltaiset auringon kaltaisia keski-ikäisiä tähtiä ja siniset nuoria. Kuva: ESA Hubble.

Tässä on kuva tiheästä tähtijoukosta, jossa on eri-ikäisiä tähtiä. Ikä näkyy melko suoraan väristä: punaiset ovat vanhoja, keltaiset auringon kaltaisia keski-ikäisiä tähtiä ja siniset nuoria. Kuva: ESA Hubble.

30.maaliskuuta 2008

Joh. 14:16-17

3. Tämä totuus tekee meistä hänen kotinsa

Se tosiasia, että Pyhä Henki asuu meidän sisimmässämme, tekee meistä hänen kotinsa.

…hän pysyy luonanne ja on teissä. Joh.14:17.

Millä nimellä kutsutaan asumusta, jos se on Jumalan koti? ”Temppeliksi”. Luetaan 1.Kor. luvusta 6 jakeesta 12 alkaen. Siinä Paavali selvittää ongelmia, joita oli kasautunut ”ylihengellisessä Korintin seurakunnassa”. Yksi ongelmista oli seksuaalinen moraalittomuus. Ajateltiin, että koska ollaan ”hengellisiä olentoja”, eivät ruumiin tekemiset olleet niin kovin tärkeitä:

”Kaikki on minulle luvallista” [luultavasti se oli yksi korinttilaisten mielilauseista] – mutta kaikki ei ole hyödyksi. ”Kaikki on minulle luvallista” – mutta en saa antaa minkään hallita itseäni. Ruoka on vatsaa ja vatsa ruokaa varten, ja Jumala on tekevä molemmat tarpeettomiksi. [Nyt Paavali alkaa päästä asiaan] Mutta ruumis ei ole siveettömyyttä vaan Herraa varten, ja Herra on ruumiinkin valtias [Siinä on yhteys Herran ja meidän ruumiimme välillä]. Jumala on herättänyt kuolleista Herran ja on voimallaan herättävä meidätkin. [Ruumis on siis tärkeä!] Ettekö tiedä, että teidän ruumiinne ovat Kristuksen ruumiin jäseniä? Ryhtyisinkö siis tekemään Kristuksen jäsenistä porton jäseniä? En ikinä! Ettekö tiedä, että joka yhtyy porttoon, on samaa ruumista hänen kanssaan? Onhan sanottu: ”Nämä kaksi tulevat yhdeksi lihaksi.” [Seksi luo aina salatun yhteyden] Mutta joka liittyy Herraan, on samaa henkeä hänen kanssaan. Pysykää erossa haureudesta! Kaikki muut synnit, joita ihminen tekee, kohdistuvat muualle kuin hänen ruumiiseensa, mutta siveetön teko osuu ihmisen omaan ruumiiseen. [Ja tässä tulee koko jutun juju:] Ettekö tiedä, että teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli? Tämän Hengen on Jumala antanut asumaan teissä. Te ette itse omista itseänne, sillä Jumala on ostanut teidät täydestä hinnasta. Tuottakaa siis ruumiillanne Jumalalle kunniaa! 1.Kor.6:12-20.

Emme itse omista ruumistamme. Ruumiimme on ostettu Jeesuksen Kristuksen kalliilla verellä. Se, mitä teemme tällä ruumiillamme, on tärkeää siksi, että ruumiimme on temppeli.

Käänny vieruskaverisi puoleen ja sano: ”Minä olen temppeli”. Siinä ymmärrämme, että meidän ruumiimme eivät ole merkityksettömiä. Joskus me olemme kristittyinä taipuvaisia ajattelemaan, että sydän merkitsee kaikkea. Että koko show tapahtuu hengessä.

Meidän sydämessämme on kyllä ohjauskeskus. Me todellakin elämme sydämemme mukaan. Ne ovat Jumalan silmissä erityisen tärkeitä. Mutta meidän ruumiimme ovat myös tärkeitä. Juuri ruumiillamme me tuotamme Jumalalle kunniaa tai häpeää. Ruumiimme toteuttaa sen, mitä sydämemme päättää. Ruumis tuottaa ilmaisun siitä, mitä sydämessämme on, ja ennen kaikkea, KUKA siellä on.

Niinpä jos käytämme ruumistamme epävanhurskaalla tavalla tai käytämme sitä väärin, me tuotamme häpeää sille, joka asuu meissä. Kuuntele, miten suorasukaisesti Paavali puhuu korinttilaisille:

Ettekö tiedä, että teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli? Tämän Hengen on Jumala antanut asumaan teissä. Te ette itse omista itseänne, sillä Jumala on ostanut teidät täydestä hinnasta. Tuottakaa siis ruumiillanne Jumalalle kunniaa! 1.Kor.6:19-20.

Hän siis tekee meistä kotinsa! Meidän tulisi siis kunnioittaa häntä sillä, mihin käytämme hänen temppeliään. Tässä tekstissä on ilmeinen ja selvä viittaus seksuaaliseen moraalittomuuteen. Pitäkäämme siis seksi Jumalan antamissa hyvissä rajoissa – rakkaudellisessa ja kestävässä avioliitossa. Kaikki muu on epäkunnioittavaa Pyhän Hengen temppeliä kohtaan.

Oliko sinun tarpeellista kuulla tällainen sanoma tänään? Et ole itsesi oma. Ruumiisi ei ole sinun! Hän osti sen omakseen verensä hinnalla! Mutta luulen, että on olemassa muitakin tapoja soveltaa tätä sanaa kuin se, joka on kaikkein ilmeisin. Minua muistutetaan tässä siitäkin, että se mitä syön ja kuinka paljon syön heijastaa myös Pyhän Hengen asunnon kunniaa. Mitä siis oikein teemme tälle ”temppelille”?

Tiedäthän, että tämä ulkonainen rakennus ei ole ”Jumalan huone”? Joskus teemme sen virheen, että kutsumme tätä rakennusta ”Jumalan huoneeksi”. ”Älkää juosko ympäriinsä Jumalan huoneessa!”

Tämä ei kuitenkaan ole Jumalan huone, niin kätevä sanonta kuin se onkin. Tämä rakennus ei ole, tämä ruumis on. Voimme siis kysyä, mitä teemme tällä ruumiillamme? Tulevina viikkoina tulemme huomaamaan, että se koskee meitä myös yhteisöllisesti, että me olemme yhdessä Pyhän Hengen temppeli – seurakuntana. Mutta puheena oleva sana koskee minun ruumistani ja minua yksilönä. Mihin siis käytän tätä ruumistani? Tuotanko sillä kunniaa vai häpeää sen Pyhälle Asukkaalle?

Huomaamme siis, että on suuri kunnia saada Pyhä Henki asumaan sisimpäänsä, ja toteamme myös, että siihen sisältyy suuri vastuu. (jatkuu)

Matt Mitchell

Copyright © 2014 Matt Mitchell. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla pastori Mitchell’in blogista Hot Orthodoxy.