Pyhä Henki asuu meissä, osa3

PDFicon20 Matthew Mitchell: The Holy Spirit Dwells Inside of Us

Tämä avaruuden valonheitin sijaitsee galaksin M87 keskuksessa, josta massiivinen musta aukko on sylkäissyt avaruuteen materiasuihkun, joka sisältää atomien osia, kuten elekroneja. Kuva: ESA Hubble.

Tämä avaruuden valonheitin sijaitsee galaksin M87 keskuksessa, josta massiivinen musta aukko on sylkäissyt avaruuteen materiasuihkun, joka sisältää atomien osia, kuten elekroneja. Kuva: ESA Hubble.

30.maaliskuuta 2008

Joh. 14:16-17

2.Tämä totuus tekee meistä pyhiä

Sen tosiasian, että Pyhä Henki asuu meidän sisimmässämme, tulisi tehdä meidät pyhiksi. Jos Pyhä Henki asuu sinun sisimmässäsi, mikä sinä silloin olet? Pyhä?

Kyllä, sinusta tulee pyhä. Hänen läsnäolonsa puhdistaa. Minne ikinä hän meneekin, hän pyhittää. Kuuntele, mitä Roomalaiskirjeessä sanotaan, kuuntele ”asuu teissä” -ilmauksia:

Lihan mukaan elävillä on lihan mukaiset [epäpyhät] pyrkimykset, Hengen mukaan elävillä Hengen mukaiset. Lihan pyrkimykset tuottavat kuoleman, Hengen pyrkimykset elämän ja rauhan. Lihan pyrkimykset sotivat Jumalaa vastaan, sillä ne eivät alistu Jumalan lakiin eivätkä voikaan alistua. Ne, jotka elävät turmeltuneen luontonsa mukaisesti, eivät voi olla Jumalalle mieleen. [Kuuntelehan nyt, mitä sanotaan seuraavassa jakeessa] Te ette kuitenkaan elä oman luontonne vaan Hengen alaisina, jos kerran Jumalan Henki asuu teissä. Mutta se, jolla ei ole Kristuksen Henkeä, ei ole hänen omansa [Pyhä Henki siis asuu kaikissa tosi kristityissä]. Jos Kristus on teissä, teidän ruumiinne tosin on kuollut synnin vuoksi, mutta Henki luo elämää, koska teidät on tehty vanhurskaiksi [Huomaa nyt tämä viittaus ylösnousemukseen]. Jos siis teissä asuu Jumalan Henki [ja hänhän asuu teissä], hänen, joka herätti Jeesuksen kuolleista, niin hän, joka herätti Kristuksen kuolleista, on tekevä eläviksi myös teidän kuolevaiset ruumiinne teissä asuvan [siinä se sanotaan jälleen kerran] Henkensä voimalla. Meillä on siis velvollisuuksia, veljet, mutta ei itsekästä luontoamme kohtaan; ei meidän pidä elää sen mukaan. Jos elätte luontonne mukaan, te kuolette, mutta jos Hengen avulla kuoletatte syntiset tekonne, te saatte elää. Kaikki, joita Jumalan Henki johtaa, ovat Jumalan lapsia. Room.8:5-14.

Toivonpa, että sain vähän purkaa Roomalaiskirjeen 8. luvun syvällistä teologiaa teille. Mutta ainakin pääkohta lienee tullut selväksi: Pyhä Henki asuu kansansa sydämissä ja sen perusteella hänen kansansa on pyhää kansaa.

Mutta kaikki ei ole ihan automaattista. Siihen kuuluu prosessi, jonka kautta synti kuoletetaan (kutsumme sitä toisinaan ’lihan kuolettamiseksi’ ja se tapahtuu yhteistyössä Hengen kanssa), mutta se on varma prosessi kaikille aidoille uskoville. Ja siksi juuri Pyhä Henki otti vallan meidän elämämme ohjauslaitteiden takana – sydämessämme – kun tulimme uskoon. Nyt kun hän on siellä (eikä lähde pois), hän hitaasti mutta varmasti ottaa yhä täydemmin hallintaansa meidän ohjauskeskuksemme ja sen kautta ohjaa meitä kohti suurempaa pyhyyttä.

Haluan puhua siitä enemmän tulevina viikkoina, mutta tällä erää haluan vain mainita, kuinka se on väistämätön ja luonnollinen seuraus Pyhän Hengen läsnäolosta meissä. Koska hän asuu meissä, hän tekee meistä pyhiä.

Mietitäänpä sitä hetki. Mitä epäpyhää sinun sydämessäsi on tällä hetkellä? Mihin synteihin olet jäänyt kiinni? Mitkä tapasi ovat epäpyhiä? Mitkä ihmissuhteet ovat vinossa? Mitä sinun elämässäsi on korjattavaa?

Pyhä Henki on paikan päällä ja haluaa siivota asuntonsa. Annatko hänen tehdä sen vai vastustatko hänen aikeitaan?

Eilen meillä oli kotonamme harjannostajaiset. Meidän seurakunnastamme tuli ryhmä auttamaan meitä ja pystyttämään Heather’ille kanalaa – siis mitä sievintä kanankoppia, mitä maailmasta löytyy! Ainakaan minä en ole nähnyt söpömpää.

Syksystä asti Heather on ollut täpinöissään ja innostunut ajatuksesta, että hän pitäisi kanoja ihan huvin vuoksi, mutta myös munia saadakseen. Sitten joulun aikoihin minä annoin hänelle suuren lahjan ja lupasin, että ”Suuri Timpuri” rakentaisi hänelle kanalan ja hän saisi täyttää sen tusinalla munantuottajalla.

Eilen tein tarkistuksen ja totesimme, että oli yksi asia, jota ei ollut vielä suoritettu. Hän oli tehnyt tiputilauksen kanankasvattamosta ja minä halusin varmistaa, että hän oli tilannut tipuja, jotka eivät… kai tiedät…? Olinhan tehnyt hyvin siistin kanakopin raakalaudasta ja rakentanut siihen pesäkolot ja kaikki… En halunnut ollenkaan, että kananpojat tuhrisivat uuden hienon lattiansa, jos ymmärrät, mitä tarkoitan… Enkä halunnut, että se tavara leviäisi ympäri lasten leikkialuetta ja kulkeutuisi taloonkin…

No nyt kävi niin, että vaimoni kertoi minulle (minkä kyllä aavistinkin), että ei ole olemassakaan kananpoikia, jotka eivät tekisi läjiään minne huvittaa… Ja niinpä meidän olisi pakko aina siivota, siivota ja taaskin siivota meidän uutta hienoa kanakoppia…

Minkälaista kanan-sellaista sinun sydämeesi ja elämääsi on kertynyt? Pyhä Henki haluaa siivota sen pois. Hän on kyllä valmis tekemään likaisen työn, mutta sinun pitää tehdä yhteistyötä hänen kanssaan. (jatkuu)

Matt Mitchell

Copyright © 2014 Matt Mitchell. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla pastori Mitchell’in blogista Hot Orthodoxy.