Jumalan ihmisenä maallisessa työssä

laakari2Kun vanhin veli Eliab kuuli, mitä Daavid puhui miehille, hän suuttui ja sanoi: ”Mitä sinä tänne tulit? Ja kenen huostaan jätit ne lammasparat siellä vuorilla? Minä kyllä tunnen sinun julkeutesi ja pahan sisusi. Sotaa katselemaan sinä vain olet tullut.” 1.Sam.17:28.

Daavid oli saanut työkseen paimentaa isänsä lampaita. Se ei ollut kaikkein arvostetuimpia töitä, mutta Daavid teki sen hyvin. Hän opetteli tekemään työtään aina paremmin ja toimimaan lampaiden hyvinvoinnin puolesta. Sitä varten hänen piti oppia tarkasti linkoamaan kiviä, sillä öisin sudet piirittivät lauman ja ne voitiin karkottaa vain kivisateella. Hänen piti samalla kouluttaa muitakin paimeniksi. Näin hän kehittyi omassa työssään. Muistamme Jaakobin, joka hänkin oli paimen ja karjankasvattaja. Jaakob myös kärsi vilua ja unettomia öitä, mutta hänen kohdallaan ammattitaito kehittyi hieman eri suuntaan kuin Daavidilla. Jaakobista tuli karjanjalostuksen asiantuntija, kun taas Daavidista kehittyi sotilas.

Mihin suuntaan sinun ammattitaitosi kehittyy? Mikä on sinun kutsumuksesi? Tänä päivänä minun mielestäni aivan liian monet pyrkivät oikotietä evankelistoiksi tai pastoreiksi. Jumalan kutsu sinun kohdallasi voi aivan hyvin liittyä sinun ammattiisi ja maalliseen työhösi. Aivan samoin kuin Jaakob ja Daavid, sinäkin voit kasvaa Jumalan ihmiseksi ryhtymättä ollenkaan uskonnon ammattilaiseksi. Jaakobin ja Daavidin kautta Jumalan ihmeelliset suunnitelmat tulivat julki ja Jumalan sanakin kajahti ilmoille, Herran ikiaikaiset aivoitukset saivat tulla lausutuiksi ja profeetallinen sanakin saapui meille asti heidän kauttaan, vaikka he eivät ryhtyneet papeiksi kumpikaan.

On mielenkiintoista huomata, kuinka Daavidin paimenen kutsumus kehittyi kohti sotilasuraa ja ”tointa Israelin turvallisuuspalvelussa”. Luetaanpa, mitä Raamattu on dokumentoinut Daavidin johtajan taidoista: Nuo [Daavidin] miehet ovat aina olleet meille hyviä. Meillä ei ollut mitään ikävyyksiä emmekä menettäneet mitään koko sinä aikana, kun kuljeskelimme samoilla seuduilla. Niin kauan kuin paimensimme lampaita heidän lähettyvillään, he olivat yötä päivää kuin muuri meidän ympärillämme. 1.Sam.25:15-16. Tästä kokemustaustasta nousi Israelille kuningas. Kuninkaan virka ja hallitsijan toimi oli hänen maallisen työnsä kolmas vaihe.

Missä vaiheessa sinun kutsumustyösi menee? Oletko saanut elämäsi aikana päästä koskaan seuraavalle tasolle, luoda nahkaasi, vaihtaa kuortasi? On tarkoitus, että pääsemme eteenpäin ja Jumala avaa meille uusia ovia, antaa uutta voitelua, laajentaa meidän vaikutuspiiriämme. Sinun tulee uskon hengessä odottaa sitä, mutta ennen kaikkea tehdä nykyinen työsi hyvin ja hoitaa virkasi kunnolla. Jumalan antama ylennys on kyllä armoa, mutta sinun tunnollinen työsi siellä hiljaisuudessa ja ihmisten katseilta piilossa (jossa nyt olet) on myös tärkeä.

Näky odottaa vielä toteutumistaan, mutta määräaika lähestyy joka hetki, se hetki tulee vääjäämättä. Jos se viipyy, odota, näky toteutuu varmasti ja ajallaan. Hab.2:3.

eSiru