Apostolisuuden manifesti, osa2

PDFicon20 Art Katz: An Apostolic Manifesto

Tämä on M80, tihein tunnettu tähtijoukko Linnunradan piirissä. Se on "vain" 28.000 valovuoden päässä meistä ja koostuu sadoista tuhansista tähdistä. Kuva: ESA Hubble.

Tämä on M80, tihein tunnettu tähtijoukko Linnunradan piirissä. Se on ”vain” 28.000 valovuoden päässä meistä ja koostuu sadoista tuhansista tähdistä. Kuva: ESA Hubble.

Sellainen seurakuntaruumis tulee olemaan ristiriidassa maailman kanssa. Se on kuin kipeä peukalo. Se tulee olemaan joukko pyhiinvaeltajia ja muukalaisia maan päällä, jotka ovat merkittävällä tavalla vapaita kaikista niistä keitoksista, viettelyksistä ja houkutuksista, joista on maailmassa tullut lisääntyvässä määrin niin voimakkaita. He elävät maailmassa, mutta eivät ole maailmasta.

He näkevät maailman sellaisena kuin se on: järjestelmänä joka on vahvasti ihmisyyden vastainen ja tekee ihmisistä vain kaupallisuuden kohteita. Apostolinen yhteisö koskettaa maailmaa vain sen verran kuin on pakollista, senkin hyvin vaimeasti ja varauksellisesti. Se näkee maailman edustavan vääriä arvoja ja torjuu ne tietoisesti eikä antaudu niiden vietäväksi. Niinpä siinä määrin kuin sellainen uskonyhteisö on irti maailmallisista vaikutteista ja sen vääristä arvoista, se on jo uuden ajan airut ja ”tulevan Valtakunnan” julkilausuma. Se antaa jo esimakua ja ennusmerkkejä siitä tulevasta suuresta vapaudesta, joka maailmassa vallitsee, kun Kuningas itse hallitsee sitä maailmaa, jossa kaikki väärennökset on mitätöity. Ja siinä määrin kuin seurakunta voi nauttia sellaista vapautta tässä hetkessä, se on kykenevä päästämään vapaiksi ne, jotka nyt ovat sen pauloissa ja elävät systeemin orjina. Se on kykenevä vapauttamaan ja päästämään kahleistaan maailman pettämät ja uhreiksi joutuneet, ei vain julistuksensa ansiosta, joka sekin on tärkeää, vaan sen antaman havaintoesimerkin vuoksi, kun se tuo esiin omaa olemustaan. Kun se esiintyy siinä huomattavassa vapaudessa, jonka se on saanut maailmasta, sen arvoista ja kaikista sen väärennöksistä, tämä Jumalan valtakunnan todellisuus tulee olemaan vapauttava kokemus niille, jotka vielä ovat maailmassa mutta törmäävät siihen, sillä siinä heille paljastuu aivan uusi vaihtoehto.

Tätä todellisuutta ei voi saavuttaa muuta kuin seurakuntaruumiin kautta ja olemalla sen sisällä. Maailman henkivallat – niiden pimeys, metkut ja oveluudet – vaativat, että koko seurakuntaruumis on hereillä. Ne vaativat kaiken voiman, joka nousee siitä rukouksesta ja viisaudesta, joka on yhteistä noille sukulaissieluille, jotka ovat liittyneet sellaiseen ponnistukseen. Sellainen yhteenkuuluvuus joutuu pimeyden voimien syvältä kumpuavan vastustuksen kohteeksi, mutta se vastustus voidaan voittaa viisauden avulla, joka asuu niissä ihmisissä, jotka ovat vapaita pimeyden vaikutusvallasta ja tietävät, kuinka pahoja ja uhkaavia avaruuden henkivallat ovat. Sellaista ponnistusta ei voida saavuttaa yksilötasolla, jossa ollaan irrallaan samanmielisten pyhien yhteydestä, jossa on määrätietoisesti ryhdytty yhteiseen hankkeeseen. On selvää, että tällainen vaatii enemmän kuin sunnuntaikokouksia ja keskiviikon raamattutunteja. Siihen tarvitaan säännöllistä yhteydessä pysymistä, jossa he yhdessä mursivat leipää (Ap.t.2:46). Siihen tarvitaan toinen toisensa sielun hoitamista ja elämistä niin, että synnit tunnustetaan ja ne juuritaan heti alkuunsa elämällä tarpeeksi läheisessä yhteydessä toinen toisiinsa. Siitä voi tulla todellisuutta vain, jos ollaan tekemisissä toinen toisensa kanssa riittävän tiiviisti ja nautitaan yhdessä ehtoollista usein, sillä tässä ollaan veljesyhteydessä tietoista tarkoitusta varten. (jatkuu)

Art Katz

Art Katz (1929-2007) oli messiaaninen kristitty ja toimi sananjulistajana kotimaassaan Yhdysvalloissa ja maailmanlaajuisesti. Artikkeli on käännetty hänen nettijulkaisustaan Art Katz Ministries. Art Katz’in perintöä vaalii Ben Israel Fellowship. Julkaistu luvalla.