Pyhä Henki vakuuttaa meidät lapseudesta, osa2

PDFicon20 Matt Mitchell: The Holy Spirit Assures Us Of Our Relationship with God

Tässä kuvassa on MCG-03-04-014, hyvin valovoimainen galaksi infrapunaisen valon aallonpituuden alueella. Tiedemiehet tutkivat, mistä poikkeava valovoimaisuus johtuu. Kuva: ESA Hubble.

Tässä kuvassa on MCG-03-04-014, hyvin valovoimainen galaksi infrapunaisen valon aallonpituuden alueella. Tiedemiehet tutkivat, mistä poikkeava valovoimaisuus johtuu. Kuva: ESA Hubble.

24. helmikuuta 2008

Ef 1:13-14, Room. 8:15-17

Pyhä Henki vakuuttaa meidät, että olemme Herran omia 

Huomaa, mitä Paavali sanoo. Hän sanoo, että kun uskomme evankeliumin (Ef.1:13), meidät merkitään sinetillä (Mikä se sinetti on?) – luvatun Pyhän Hengen sinetillä.

Hengen vuodatus, joka tulee tuoreella ja voimallisella tavalla, oli luvattu jo Vanhassa testamentissa. Myös Jeesus lupasi Pyhän Hengen, joka tulisi ottamaan hänen paikkansa opetuslasten elämässä. Henki laskeutui helluntaina ja Uuden liiton seurakunta syntyi. Nyt kun ihmiset uskovat evankeliumin, he voivat myös saada luvatun Pyhän Hengen. Hän tulee heidän elämäänsä asumaan heidän sydämissään. Hän toimii kuin sinetti.

…te myös olette saaneet luvatun Pyhän Hengen sinetiksenne. Ef.1:13.

Tiesitkö, että sinä olet merkitty mies? Tai että olet merkitty nainen? Tai että olet merkitty poika tai tyttö?

Jos olet uskonut evankeliumin ja tullut uskoon, Pyhä Henki on valmis merkitsemään sinut sinetillään – omistajan merkillä.

Pyhä Henki vakuuttaa meitä, että olemme Herran omia. Ajattelen, että se on vähän kuin tuotemerkki. Onko täällä ketään, joka on merkinnyt lehmiä? Mitä tarkoittaa merkki mullikan korvassa? Eläin on merkitty, sillä on omistaja.

Osaatko ajatella itsestäsi, että olet jonkun omistama? Ajatteletko itsestäsi, että olet ”Jumalan omaisuutta”? (Se todetaan jakeessa Ef.1:14) Luulen, että meille amerikkalaisille on jotenkin vaikeaa omaksua tämä ajatus. Ajattelemme aina, että olemme vapaita ja itsenäisiä. ”Kukaan ei omista minua! Olen itsellinen ihminen! Tämä on vapaa maa!”

Mutta se ei edusta kristinuskoa. Kristityt ovat omaisuutta. Meidät on merkitty. Olemme sinetöityjä. Jumala sanoo meistä: ”Minun!”

Miltä se sinusta tuntuu? Sen pitäisi antaa sinulle varman vakuuden, että olet Jumalan lapsi. Kun uskoit evankeliumin, sinut merkittiin Jumalalle kuuluvaksi. Eikä Jumala ota sitä kevyesti! Hän ei hukkaa omaisuuttaan. Hän ei levittele omaisuuttaan ympäriinsä. Hän huolehtii siitä tarkasti. Ja hän varjelee sitä joutumasta muiden käsiin.

Ole siis iloinen, että kuulut Jumalalle, sillä jokainen kuuluu jonkun omistukseen – ja jos et kuulu Jumalalle – varo vain kenelle kuulut.

Jos luet tarkasti Ilmestyskirjaa, selviää hyvin, että lopussa on vain kaksi merkkiä. Pedon merkki ja Kristuksen sinetti. Kumman sinä haluat?

Kun sinä uskoit evankeliumin, sinä sait merkin Kristuksen omistajuudesta. Se tarkoittaa, että sinut on sinetöity, merkitty, omistettu.

Pyhän Hengen johdosta Jumala sanoo: ”Näpit irti! Hän on minun!” Eikö se olekin aika vakuuttavaa puhetta? Huomaat sen ainakin silloin, kun joku muu yrittää saada sinut omakseen. Mutta on vieläkin parempaa tiedossa. Hän ei ole pelkästään sinetti. Hän on myös vakuus.

Häneen uskoessanne te myös olette saaneet luvatun Pyhän Hengen sinetiksenne. Se on meidän perintöosamme vakuutena, joka takaa meille lunastuksen, Jumalan kirkkauden ylistykseksi. Ef.1:14.

Pyhä Henki siis tekee muutakin kuin vain merkitsee meidät. Hän myös toimii meidän perintöosamme vakuutena. Se voidaan ymmärtää ”käteismaksuna”. Toinen käännös puhuu ”käsirahasta”. Tiedäthän sinä, mitä se merkitsee? Sanokaamme, että haluan ostaa Jeff’in talon. Paljonko haluat siitä, Jeff? No, pyöristetään se sataan tuhanteen. Varmaankin se on paljon kalliimpi. Kerron siis Jeff’ille, että haluan ostaa hänen talonsa. Lupaan ostaa. Ja käsirahaksi annan hänelle 25.000. Neljänneksen koko hinnasta.

Olenko siis sitoutunut maksamaan koko hinnan, mitä luulet? Toki olen. Voin sanoa: ”Tässä on käsiraha etumaksuna. Maksan vielä loput – takuuvarmasti.”

No, juuri niin tekee Pyhä Henki. Hän on etumaksu, hän on käsiraha. Hän takaa, että lisää on tulossa. Mutta hän ei takaa, että meistä maksetaan hinta, vaan hän takaa, että saamme perintömme.

Se on meidän perintöosamme vakuutena, joka takaa meille lunastuksen, Jumalan kirkkauden ylistykseksi.

Jeesuksen ja hänen ristin työnsä ansiosta, Jumala on antanut meille kalliit lupaukset perintöosasta. Mitkä lupaukset?

Täydellisen anteeksiannon. Ikuisen yhteyden Jumalaan. Sanomattoman ilon. Siunauksia Jumalan oikealla puolella. Ylösnousemusruumiin. Voiman elää pyhää elämää. Jumalan loputtoman rakkauden. Että näemme Jumalan ja saamme palvoa häntä iloisin mielin ikuisesti. Ja paljon muuta.

Mistä tiedämme tämän? Kuinka voimme olla varmoja, että nämä lupaukset täyttyvät? – Meillä on Jumalan Pyhä Henki vakuutena siitä. Hän on se etumaksu, joka lupaa, että muutakin on tulossa. (jatkuu)

Matt Mitchell

Copyright © 2014 Matt Mitchell. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla pastori Mitchell’in blogista Hot Orthodoxy.