Pyhä Henki vakuuttaa meidät lapseudesta, osa1

PDFicon20 Matt Mitchell: The Holy Spirit Assures Us Of Our Relationship with God

Onko tämä galaksi NGC 1316 jokin avaruuden hymiö? Ainakin tässä kuvassa erottuu selvästi paksu pöly, joka lienee seurausta galaksin kokemasta muinaisesta kolarista. Kuva: ESA Hubble.

Onko tämä galaksi NGC 1316 jokin avaruuden hymiö? Ainakin tässä kuvassa erottuu selvästi paksu pöly, joka lienee seurausta galaksin kokemasta muinaisesta kolarista. Kuva: ESA Hubble.

24. helmikuuta 2008

Ef 1:13-14, Room. 8:15-17

Tämä on kolmas saarna sarjasta, jossa puhun Pyhän Hengen yhteydestä, kun olemme tekemisissä Kolminaisuuden kolmannen persoonan kanssa – siis Jumalan kanssa, joka on Pyhä Henki.

Ensimmäinen saarnani kertoi siitä, kuka Henki on. Opimme neljä asiaa, jotka näemme yhä uudestaan:

Pyhä Henki on Jumala, kaiken ylistyksen ja palvonnan arvoinen.

Pyhä Henki on persoona, jonka kanssa voidaan olla yhteydessä ja tekemisissä.

Pyhä Henki on salaisuus, jota on vaikea käsittää ja jota ihminen ei voi hallita.

Pyhä Henki on Kristus-keskeinen ja hänen tarkoituksensa on valaista meille Herra Jeesus Kristus.

Sellainen hän siis on. Ja viime viikolla puhuimme siitä, mitä hän tekee. Mitä Pyhä Henki tekee elämässämme. Mikä on hänen arvokas palvelutyönsä meissä. Ensimmäinen tehtävä on: hän tuo meidät Kristuksen luo.

Pyhä Henki antaa meille synnintunnon (näyttäen meille synnin, vanhurskauden ja tuomion). Ja Pyhä Henki uudestisynnyttää meidät (tekee meistä uusia luomuksia). Ja Pyhä henki johtaa meidät kääntymykseen, jotta käännymme pois synnistä Jeesuksen Kristuksen puoleen.

Jos ei Pyhä Henki tekisi tätä työtä, emme voisi päästä tekemisiin Jumalan kanssa. Me puhumme täällä siitä, että ”voimme tuottaa kunniaa Jumalalle olemalla rakkaussuhteessa Jeesuksen Kristuksen kanssa”. No, sellainen suhde on mahdollinen vain Pyhän Hengen ansiosta ja hänen kauttaan.

Miten varma tällainen suhde on? Miten varmalla pohjalla on meidän suhteemme Jumalaan? Kuinka turvallinen on se suhde, mikä meillä on Jumalan kanssa? Miten voit olla varma, että se suhde Jumalan kanssa jatkuu? Kuinka varma olet pelastuksestasi? Kuinka varma olet, että pääset taivaaseen? Kuinka varma olet, että olet Jumalan lapsi? Ja miksi?

Nämä kysymykset johtavat meidät Pyhän Hengen seuraavan toimenkuvan äärelle.

Pyhä Henki vakuuttaa meidät Jumalan lapseudesta

Hän ei vain johdata meitä Kristuksen luo ja jätä siihen. Hän vie meitä eteenpäin. Hän ei johda meitä ainoastaan kääntymykseen ja jätä meitä sitten oman onnemme nojaan. ”Lykkyä tykö!”

Hän on perusteellinen ja hänellä on voima vakuuttaa kaikki todelliset kristityt, että heidän suhteensa Jumalaan on todellinen ja jatkuva ja rikkumaton ja turvallinen ja varma ja kestävä.

Pyhä Henki vakuuttaa meidät Jumalan lapseudesta. Näemme sen kolmella eri tavalla, joista kaksi ilmenee Efesolaiskirjeen luvusta 1. Luemme jakeet 13-14. Tässä on kyseessä pitkän ja voimallisen tekstin loppuosa, jossa kuvataan, mitä kolmiyhteinen Jumala tekee maailmassa ja meidän elämässämme – millainen on hänen suunnitelmansa tuoda esiin kunniaansa pelastamalla meidät. Olisipa meillä aikaa käydä läpi koko teksti, kuinka Isä Jumala valitsi meidät ja kuinka Poika Jumala lunasti meidät, mutta joudumme hyppäämään jakeeseen 13, mitä Jumalan Pyhä Henki tekee, kun hän vakuuttaa meitä.

Kristukseen tekin nyt uskotte kuultuanne totuuden sanan, pelastuksenne evankeliumin. Häneen uskoessanne te myös olette saaneet luvatun Pyhän Hengen sinetiksenne. Se on meidän perintöosamme vakuutena, joka takaa meille lunastuksen, Jumalan kirkkauden ylistykseksi. Ef.1:13-14.

Huomaa, miten Paavali aloittaa ilosanoman julistamisen. Kristukseen tekin nyt uskotte kuultuanne totuuden sanan, pelastuksenne evankeliumin.

Tosi kristityt uskovat aitoon evankeliumiin. Se on uskon elämän lähtökohta. Ja viimeksi me näimme, että tämä on myös Pyhän Hengen tehtävä. Pyhä Henki johtaa meidät Kristuksen luo tämän evankeliumin kautta. Mutta Paavali poimii vielä erikseen tämän Pyhän Hengen työn, kun hän sanoo: Häneen uskoessanne te myös olette saaneet luvatun Pyhän Hengen sinetiksenne. 

Kun sinä uskoit evankeliumin, sinut merkittiin sinetillä… Tämä sinetti on omistajan merkki. Se on vähän kuin entisajan vahasinetti, kun erityinen leima painettiin siihen, jotta kirje voitiin sulkea niin että kukaan muu kuin vastaanottaja ei voinut sitä avata. Se sinetti oli omistusta koskeva merkki. (jatkuu)

Matt Mitchell

Copyright © 2014 Matt Mitchell. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla pastori Mitchell’in blogista Hot Orthodoxy.