Kutsuttu massatuotteeksi?

shakki2Sotshin kisojen aikaan kerrottiin, että olympiakomitea oli vaatinut erästä maalivahtia poistamaan kypärästään lauseen ”hakkaa päälle”. Jostain syystä tuli heti mieleeni: tämähän muistuttaa äitikirkkoani, jossa ensirakkauden on jo ajat sitten korvannut kaiken kattava kontrolli.

Mikä ihmisiä vaivaa? Suurennuslasin kanssa etsitään hyttysiä ja kiivaillaan niiden siivoamisesta! Onko ihmisen vallanhalu niin loputon, että pitää luoda tuollainen DDR-kulttuuri urheilun keskelle ja seurakuntaankin? Pitääkö todella olla jokaisen herätysliikkeen keskellä jokin ”stasi” tai ”gestapo”, joka valvoo sinun jokaista liikettäsi?

Minun kantani on jyrkkä EI. Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen. Gal.5:1. Uskonelämässä tuskin on mitään yhtä masentavaa kuin huomata olevansa jonkinlainen holhokki, hyväksikäytön uhri, pelinappula vallanhimonsa sokaisemien ihmisten pelilaudalla. Hengen vapautta maistamaan päässeelle uskovalle ei ole mitään yhtä masentavaa.

Rohkaisen siis sinua Galatalaiskirjeen mukaan: pysy lujana äläkä alistu ihmisten orjaksi. Minä jouduin lähtemään kokonaan leirin ulkopuolelle voidakseni pitää kiinni Jumalan valtakunnan kansalaisoikeuksista. Toivottavasti sinun ei tarvitse olla yhtä radikaali. Mutta jos aiot vaeltaa Kristuksen seuraajana jonkin suomalaisen seurakunnan/kirkkokunnan jäsenenä, pidä varasi, ettei sinusta tehdä ”tuotetta”. Valvo itseäsi, ettei mikään sosiaalinen paine, yhdenmukaisuuden vaatimus, mikään massatuotteiden tehtailu, saarnatuolista sanelu, uhkailu tai muu totuuden vääristely tee sinusta pelinappulaa, jota muut siirtelevät (Ef.4:14). Pyri kasvamaan niin aikuiseksi, ettet jää sivulliseksi omasta elämästäsi, vaan päätät itse asioistasi. Sikäli kuin et itse niistä päätä, pidä huoli, että Jeesus Kristus on peräsimessä ja Pyhä Henki päättää, kuinka elät.

Teidät on kutsuttu vapauteen, veljet. Mutta älkää tämän vapauden varjolla päästäkö itsekästä luontoanne valloilleen, vaan rakastakaa ja palvelkaa toisianne. Gal.5:13.

Minä saatan välillä kokea itseni jonkinlaiseksi opettajaksi, mutta haluan myös korostaa: sinulla on vapaus valita. Sinun tulee arvioida minun puheitani ja opetuksiani ja päättää itse, mitä näistä asioista ajattelet. En halua painostaa ketään yhtään mihinkään. Pidän esillä Raamatun sanaa ja kerron omia kokemuksiani. Sinulla on omat kokemuksesi, oma taustasi. Sinä olet oma persoonasi. Etsi siis oma tiesi, mutta kulje käsi Jeesuksen kädessä.

Mutta te maan nöyrät, jotka noudatatte Herran oikeutta, etsikää Herraa. Etsikää vanhurskautta, etsikää nöyryyttä, niin te ehkä löydätte suojan Herran vihan päivänä. Sef.2:3.

eSiru