Lyttääjät

Kosminen "toukankotelo", jossa näkyy räjähtäneen tähden aiheuttama shokkiaalto. Herra, lukemattomat ovat sinun tekosi, ei niiden määrä voi kukaan tuntea. Kuva NASA

Kosminen ”toukankotelo”, jossa näkyy räjähtäneen tähden aiheuttama shokkiaalto. Herra, lukemattomat ovat sinun tekosi, ei niiden määrä voi kukaan tuntea. Kuva NASA

Suomen kielessä ei ole vakiintunutta termiä englannin kielen sanalle ”naysayer”. Kyseessä on henkilö, joka aina kieltää, epäilee, arvostelee, mitätöi ja vetää maton alta. Hänellä on tapana sanoa: ”ei sinusta ole, et sinä pysty, luuletko jaksavasi, et ole niin lahjakas jne.”

Olisiko otsikon sana ”lyttääjä” sopiva nimitys? Ainakin hän osaa masentaa ja painaa alas. Joillakin se on asenne, joillakin sisaruskateus, joillakin pitkään kytenyt viha tai katkeruus. Joskus se on luonnevika.

Jos olet joutunut tällaisen ”lyttääjän” maalitauluksi, haluan tsempata sinua jättämään lyttääjä ja hänen arviointinsa omaan arvoonsa. Ongelma ei ole sinussa, ongelma on hänessä. Karista pois mielestäsi hänen lannistavat sanansa ja nosta rohkeasti pääsi – mene eteenpäin ja toteuta unelmiasi. Kun sinun unelmasi ovat Jumalan synnyttämiä, sinä saat häneltä myös voiman toteuttaa niitä.

Herra, sinä asetut kilveksi eteeni, sinun oikea kätesi tukee minua, sinun apusi tekee minut vahvaksi. Sinä teet varmoiksi askeleeni, polveni eivät horju. Ps.18:36-37.

Kaikki minä voin hänessä, joka minua vahvistaa. Fil.4:13. KR38

Oikeastaan sielunvihollinen on ”Lyttääjä nro 1”. Kun Jumalan henki sanoo sinulle jotakin, hän tulee paikalle ja väittää: ”Ei suinkaan” (1.Moos.3:4) Lyttääjäksi ryhtyminen on vaarallista – siinä voi joutua paholaisen kätyriksi.

Terve arvostelukyky on hyvä. Mutta jatkuva kritisoiminen ei edusta tervettä arvostelukykyä. On hyvä, jos osaamme antaa kannustusta ja rohkaisua enemmän kuin kriittistä palautetta.

Jos on pakko kritisoida, on parasta arvioida asioita eikä henkilöitä.

Ole siis luja ja pidä kiinni siitä, mitä Jumala on puhunut sydämellesi.

Saat nauttia Herran hyvyyttä, hän antaa sinulle mitä sydämesi toivoo. Anna tiesi Herran haltuun, turvaa häneen. Hän pitää sinusta huolen! Ps.37:4-5.