Hengellinen työ Jeesuksen herruudessa

PDFicon20 Ross Rohde: Ministry with Jesus as Lord

Tämä "Kananmuna"-sumu on kuin väreilevä vesi, jonka alla on valonheittimiä. Kuoleva tähti valaisee erikoisella valollaan ympäröivää kaasua noin 3000 valovuoden päässä maasta. Kuva: ESA Hubble.

Tämä ”Kananmuna”-sumu on kuin väreilevä vesi, jonka alla on valonheittimiä. Kuoleva tähti valaisee erikoisella valollaan ympäröivää kaasua noin 3000 valovuoden päässä maasta. Kuva: ESA Hubble.

Raamatun lause ”Jeesus on Herra” on enemmän kuin vain oikea teologinen väittämä, sen pitäisi olla meidän kuuliaisuutemme vakuutus. Sen pitäisi olla ’kutsu asepalvelukseen’. Meidän täytyy päästä eteenpäin siitä, missä esitämme vain teoreettisia väittämiä, ja antaa totuuden kyllästää jokaisen ajatuksen ja teon, mukaan lukien ne teot, joita teemme hengellisen työn merkeissä.

Kuinka varmistamme, että Jeesus on Herra meidän hengellisessä työssämme, emmekä me itse johda sitä? Loppujen lopuksihan suuri osa siitä, jota nykyisin pidetään hengellisenä työnä, pohjautuu enemmänkin ihmisen luovuuteen, on ihmisvoimin kehiteltyä ja ihmisvoimin toteutettua. Toisin sanoen se on raadollista ja hyödytöntä… puuta, heinä ja olkia. Haluaisin tuoda esiin ainakin kolme tapaa, jolla Jeesus kutsuu meitä hengelliseen työhön.

Ensinnäkin, Jeesus voi kutsua meitä olemaan kuuliaisia käskylle. Yöllä Paavali näki näyn. Makedonialainen mies seisoi hänen edessään ja pyysi: ”Tule meren yli tänne Makedoniaan ja auta meitä.” Kun Paavali oli nähnyt tämän näyn, me hankkiuduimme heti lähtemään Makedoniaan, sillä ymmärsimme, että Jumala oli kutsunut meidät julistamaan evankeliumia siellä. Ap.t.16:9-10. Paavali näki näyn, Paavali ja hänen toverinsa ymmärsivät sen ja Paavali ja hänen toverinsa olivat kuuliaisia näylle. Monet meistä ovat kokeneet, että Jumala on pyytänyt meitä tekemään jotakin. Voimme joko edetä uskon tietä, epäröimättä totellen, tai voimme päättää tehdä asiat niin kuin meistä tuntuu sopivimmalta. Toinen on kuuliaisuuden tie, toinen on lihallisen mielen tie. Molempia voidaan nimittää ”hengelliseksi työksi”. Mutta vain toinen on hengellistä työtä Jeesuksen herruuden alaisuudessa.

Toiseksi, voimme kokea Jumalan kutsuvan meitä mukaan johonkin, jonka hän on jo aloittanut. Henry Blackaby teki tämän hengellisen työskentelytavan kuuluisaksi kirjassaan Experiencing God. Myös Jeesus itse teki hengellistä työtä tällä tasolla. Jeesus sanoi: Totisesti, totisesti: ei Poika voi tehdä mitään omin neuvoin, hän tekee vain sitä, mitä näkee Isän tekevän. Mitä Isä tekee, sitä tekee myös Poika. Joh.5:19. Toisinaan Jumala avaa silmämme näkemään, mitä hän on tekemässä, ja koemme kutsua osallistua työhön. Uskon, että näin tapahtui myös Jeesukselle, kun hän ryhtyi keskustelemaan naisen kanssa Sykarin kaivolla (Joh.4). Työskentelytapa yksi (käskyn totteleminen) ja työskentelytapa kaksi (kutsu tulla mukaan meneillään olevaan työhön) eivät sulje toisiaan pois. Tapa yksi on erityinen alalaji tavalle kaksi. On kuitenkin niin, että kun näemme Jumalan olevan liikkeellä, se ei välttämättä merkitse tarvetta osallistua työhön. Jeesus on Herra – hänen tulee kutsua meidät mukaan.

Lopuksi, koska olemme hänen uskottuja palvelijoitaan, Jeesus toisinaan esittää meille kysymyksen: ”Mitä sinä haluaisit tehdä?” Koemme kutsua työhön, olemme keskellä työhön osallistumista ja rukoilemista ja työ on ehkä menossa jo täyttä häkää ja sen keskellä me tunnemme kutsua tehdä päätöksiä sen suhteen, hyödynnämmekö lahjakkuutemme, armoituksemme, kokemuksemme ja koulutuksemme täysimääräisesti, jotta voimme antaa panoksemme työhön. Siinä on kutsu omistautua yksinomaan hengelliseen työhön. Hänen täytyy esittää kysymyksensä, emme voi lähteä liikkeelle oma-aloitteisesti ja itsevarmasti ajatella, että tiedämme kaiken, mitä pitää tietää, riippumatta siitä, kuinka ”uskonnollinen” asenteemme on. Sellainen merkitsisi samaa, mitä Saul teki, kun hän valmisti ”uhrin Jumalalle” sen sijasta, että olisi ollut täydellisen kuuliainen Herralle (1.Sam.15). Lopputulos tällaisesta röyhkeästä tottelemattomuudesta (kun hän otti hengellisen työn suorittamisen omiin käsiinsä) oli se, että kuninkuus otettiin häneltä pois. Jumala voi pyytää meitä osallistumaan työhönsä. Jumala voi kysyä meiltä, mitä me itse haluaisimme tehdä ja kuinka haluaisimme toteuttaa sen. Hän voi päättää siunata kättemme työn. Pitää vain varmistaa, että työ lähtee liikkeelle hänen kutsustaan eikä meidän tarpeestamme olla tärkeitä tai siitä ylpeästä lähtökohdasta, että tiedämme niin hyvin mitä pitää tehdä.

Katso myös seuraavia artikkeleita Jeesuksen herruudesta hengellisen työn tekemisessä: Auktoriteetti: Kuinka Jeesus johtaa seurakuntaa, Rehellisyys, Jeesus kulmakivenä, Jeesus huippukivenä ja Virheisiin sortumista Herran työssä.

  • Oletko koskaan tehnyt hengellistä työtä omassa voimassa? Voimmeko sillä tavalla todella tehdä Jumalalle palveluksia?
  • Oletko koskaan saanut suoraa kutsua Jumalalta kuuliaisuuteen? Mitä tapahtui?
  • Kun näemme, mitä Isä tekee, mistä tiedämme, että meilläkin on kutsu osallistua?
  • Jos Jumala kysyy ”Mitä haluaisit tehdä?”, kuinka voimme välttyä harhautumasta lihallisuuteen?
  • Miksi luulet, että Jumala oli niin kova Saulia kohtaan, kun hän yritti järjestää Jumalalle uhrin? Kuinka meidän hengellinen työmme voi muodostua samanlaiseksi ”uhraamiseksi”?

Ross Rohde

Copyright © 2013 Ross Rohde. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla kirjoittajan blogista Viral Jesus.