Jeesus huippukivenä

PDFicon20 Ross Rohde: Jesus as Our Capstone

Tämä kierteisgalaksi NGC 2397 on tyypillinen galaksi, jonka sisäosissa on vanhoja tähtiä ja ulkoreunalla uusia nuoria tähtiä. Hubble-teleskooppi kykenee jopa erottamaan yksittäisiä tähtiä, sillä galaksi on suhteellisen lähellä, vain n.60 miljoonan valovuoden päässä. Kuva: ESA Hubble.

Tämä kierteisgalaksi NGC 2397 on tyypillinen galaksi, jonka sisäosissa on vanhoja tähtiä ja ulkoreunalla uusia nuoria tähtiä. Hubble-teleskooppi kykenee jopa erottamaan yksittäisiä tähtiä, sillä galaksi on suhteellisen lähellä, vain n.60 miljoonan valovuoden päässä. Kuva: ESA Hubble.

Jeesus ei ole vain kulmakivi, jonka mukaan me linjaamme suunnat ja mittaamme kaiken; hän on myös huippukivi – se mikä pitää kaiken koossa. Kivi, jonka rakentajat hylkäsivät, on nyt kulmakivi (engl.huippukivi). Herralta se on tullut, ja se on ihmeellinen meidän silmissämme. Matt.21:42. Huippukiven tehtävä on pitää holvikaari koossa. Arkkitehtonisesti ajatellen huippukivi on kiehtova asia. Ilman huippukiveä holvikaari on vain kasa kiviä. Kun huippukivi on paikallaan, siitä tulee luja rakennelma.

Tämän kauniin vertauksen, jossa Jeesus nähdään huippukivenä, pitäisi saada meidät ajattelemaan muutamia asioita. Onko Jeesus meidän elämämme huippukivi? Sortuisiko elämämme rakennus, jos Jeesus otettaisiin pois paikaltaan? Vai sujuisiko elämämme suunnilleen samoin kuin ennenkin, vaikkakin vähän vähemmän uskonnollisena?

Onko Jeesus seurakuntamme huippukivi, kun kokoonnumme yhteen? Erään kerran, kun olin keskellä hyvin uskonnollista jumalanpalvelusta, appeni nojautui minuun päin ja kuiskasi: ”Mitähän tapahtuisi, jos Pyhä Henki ilmestyisi?” Se oli hyvin osuva kysymys. Vastaus siinä erityistapauksessa olisi ollut, että Pyhän Hengen ilmestyminen olisi tuottanut suurta häiriötä. Koko jumalanpalveluksen järjestys olisi mennyt sekaisin. Tarkka aikataulu olisi pitänyt heittää sivuun. Me olisimme voineet joutua viipymään aiottua pidempään ja mikä vielä pahempaa, meidän olisi ollut pakko keskittyä johonkin, jota ei mainittu ohjelmalehtisessä ollenkaan. Jeesus ei ollut huippukivi, jumalanpalveluksen käsikirjoitus oli sen paikalla. Olen kuitenkin ollut johtamassa joskus simple church – tyyppisiä tilaisuuksia, joissa Jeesus ei ole myöskään ollut huippukivi. Hän ei saanut olla huippukivi, koska minä tai joku muu johdimme tilaisuutta. Suoraan sanoen jokainen kristittyjen kokoontuminen saisi mennä päin prinkkalaa (engl fall apart=hajota, mennä sekaisin), jos Jeesus ei ole pitämässä sitä koossa. Jeesuksen pitäisi saada johtaa, ei meidän tai jonkin etukäteen suunnitellut ohjelman.

Entä se hengellinen työ, johon olemme osallistuneet? Pitääkö Jeesus sitä koossa? Vai pitääkä sitä koossa jokin kirkkokunta tai lähetysjärjestö? Pitääkö sitä koossa jonkun johtajapersoonan karisma? Vai pitääkö sitä koossa hengellisen työn perusidea, lähetystyön julkilausuma vai ”suunnittelemamme” budjetti? Jos tällaiset asiat ovat totta, en kummastele, vaikka koko työ olisi kasa kiviä hujan hajan. Jos Jeesus ei ole huippukiven paikalla, todellisella ja konkreettisella tavalla, ei vain jollakin filosofisella tai teologisella tavalla, miksi pitäisi minkään meidän työmme pysyä koossa?

Jeesushan vain voi pitää meidät koossa. Meidän uskoamme kutsutaan kristinuskoksi yhdestä syystä. Se ei ole ”raamattulaisuutta”, paavalilaisuutta, baptistilaisuutta, helluntailaisuuttakaan eikä katolilaisuutta eikä simplechurch-läisyyttä. Se on kristinuskoa. Hän, Jeesus Kristus, on meidän huippukivemme. Hän pitää kaiken koossa. Hän pitää koossa jokaisen kokouksen, ainakin hänen pitäisi niin tehdä. Hän pitää meidän koko elämämme koossa, tai ainakin hänen pitäisi tehdä se. Hän pitää jokaisen kristinuskon elementin omalla paikallaan kokonaisuuden osana, tai hänen ainakin pitäisi saada tehdä se. Joskus hän ei sitä tee. Hän ei voi tehdä niin, koska olemme ottaneet vääriä huippukiviä elämäämme, uskomme ilmaisemiseen ja niihin tapoihin, joilla rakennamme seurakuntaa. Teemme mitä tahansa, rakennelman pitäisi olla vain hajanainen kasa kiviä, ellei Kristus ole huippukiven paikalla. Se tapa, jolla elämme, pitäisi olla niin särkyvää laatua, että kaikki sortuu, ellei Jeesus ole mukana. Annammeko me kaiken, jota Jeesus ei pidä koossa, hajota palasiksi ja sortua kivikasaksi?

Muita artikkeleita, joissa puhun siitä, miten Jeesus on keskeinen kaikessa: Auktoriteetti: kuinka Jeesus johtaa seurakuntaa, Jeesus kulmakivenä, Päätön mies ja Rehellisyys.

Mietittävää:

  • Mikä olisi sinun elämässäsi se asia, joka sortuisi kasaksi kiviä, ellei Jeesus pitäisi sitä koossa?
  • Miten mielestäsi se ajatus, että Jeesus pitää kaiken koossa, sopii yhteen uskoon nojaavan elämäntavan kanssa?
  • Miten pääsemme eroon vääristä huippukivistä? Miten tunnistamme sellaiset?
  • Olisiko sinun mielestäsi reilua sanoa, että jos löydämme jotakin elämästämme, joka ei sisällä Jeesusta huippukivenä, olemme löytäneet epäjumalan?

Ross Rohde

Copyright © 2013 Ross Rohde. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla kirjoittajan blogista Viral Jesus.