Loukkaantumaton mieli, osa1

PDFicon20 Francis Frangipane: Unoffendable, part 1

Kierteisgalaksi M83 mittakaava- ja kompassiviivojen kera. Kuva: ESA Hubble.

Kierteisgalaksi M83 mittakaava- ja kompassiviivojen kera. Kuva: ESA Hubble.

Minä annan teille uuden sydämen ja teidän sisimpäänne uuden hengen. Minä otan teidän rinnastanne kivisydämen pois ja annan tilalle elävän sydämen. Hes.36:26.

Jumala voi antaa meille uuden sydämen, joka ei loukkaannu – ”loukkaantumattoman sydämen”. Rakkaat ystävät, loukkaantumattoman sydämen saaminen ei ole jokin vaihtoehto tai ylellisyyttä eikä mikään pikkujuttu. Loukkaantunut sydän voi kehittyä ”kivisydämeksi”.

Mieti, kuinka Jeesus varoitti, että lähestyessämme lopun aikaa enemmistö ihmisistä loukkaantuu siinä määrin, että he luopuvat uskostaan. Kuuntele tarkoin, kuinka hän varoittaa:

Monet silloin luopuvat, he kavaltavat toisensa ja vihaavat toinen toistaan… Ja kun laittomuus lisääntyy, monien rakkaus kylmenee. Matt.24:10,12.

”Monet” siis tulevat ”luopumaan”. Lopputulos? ”Monien” rakkaus kylmenee. Rukoukseni on, että voisimme ottaa vastaan hänen sanansa pyhällä arkuudella.

Loukkauksen hautomisessa piilee vaara

Jos sallimme loukkauksen kuohuttaa tunteitamme, siitä on vakavia hengellisiä seurauksia. Yllä olevassa jakeessa Jeesus mainitsee kolme vaarallista seurausta: kavaltaminen, viha ja rakkauden kylmeneminen. Kun meitä loukataan, jopa sellaisen toimesta, josta paljon välitämme, meidän tulee mennä heidän luokseen. Jos emme puhu heille, me alamme puhua heistä. Petämme ihmissuhteissa, kun alamme ilkeästi kuiskia heidän selkänsä takana ilmiantaen heidän heikkouksiaan ja syntejään. Saatamme pukea petoksemme valepukuun ja esittää, että haluamme vain neuvoja tai sielunhoitoa, mutta kun katsomme taaksepäin, huomamme puhuneemme samoja kielteisiä asioita aivan liian monille. Meidän todellinen tarkoituksemme ei ollutkaan saada hengellistä tukea, vaan saada kostaa sille, joka loukkasi meitä. Kuinka sellainen teko olisi jotakin muuta kuin vihan ilmaus? Loukatulle sielulle rakkauden kylmeneminen, petos ja viha ovat askelia kohti pimeyttä.

Ihmiset eivät kompastu kivenlohkareisiin, he kaatuvat kivenmurikoiden takia – kompastuvat suhteellisiin pieniin asioihin. Voi olla, että jonkun arvovaltaisen henkilön persoonallisuus vaivaa meitä ja olemme kohta närkästyneitä häneen. Tai joku ystävä tai perheen jäsen ei oikein täytä vaatimuksiamme ja sitten haudomme mielessämme loukkaantumista häntä kohtaan. Rakkaat ystävät, jos haluamme ”kestää loppuun asti” (Matt.24:13) meidän tulee vastustaa asioita, jotka ärsyttävät meitä.

Kun Jeesus varoittaa meitä, että tarvitsemme kestäväisyyttä, hän tarkoittaa, että on helpompi aloittaa uskon jalo kilpailu kuin päättää se. Tämän hetken ja sen päivän välillä, jolloin kuolet, tulee olemaan pahoja loukkaantumisen aiheita, ja sinun tulee päästä niistä yli. Saatat olla keskellä sellaista aikaa nyt. Älä siis vähättele sitä vaaraa, mikä piilee loukkauksen hautomisessa!

Kukaan ei suunnittele luopumista uskosta. Kukaan ei sano itsekseen ”tänään taidan ryhtyä kehittämään itselleni kivikovaa sydäntä”. Sellaiset asiat tulevat sydämeemme vaivihkaa. On lapsellista kuvitella, että sellainen asia ei voisi tapahtua minulle. Tunnen monia ihmisiä, jotka loukkaantuvat jatkuvasti määrätyistä asioista. Sen sijaan, että käsittelisivät nuo mieltä pahoittaneet asiat, rukoilisivat niiden takia ja veisivät ne Jumalan eteen, he kantavat sielussaan loukkaantumisia, kunnes niiden raskaus saa heidät väsymään uskon vaellukseensa. Saatat pärjätä hyvin tänään, mutta takaan sinulle, että huomenna voi tapahtua sellaista, mikä aiheuttaa sinulle pettymystä tai haavoittaa sinua, jokin epäoikeudenmukaisuus kohtaa sinua elämässäsi ja vaatii sinua kostamaan sen lihallisesti. Kykenetkö löytämään sydämestäsi enemmän rakkautta ja sillä tavalla kasvamaan edelleen kohti Kristuksen kaltaisuutta? Vai sallitko loukkauksen kalvaa sinun hengellisen elämäsi voimat?

Herra, anna minulle anteeksi, että loukkaannun niin helposti ja haudon niitä mielessäni. Isä, sydämeni on tyhmä ja heikko. Anna minulle Jeesuksen Kristuksen loukkaantumaton sydän. Aamen.

(jatkuu)

Francis Frangipane

Copyright © 2013 Francis Frangipane

Tämä artikkeli on suomennettu ote Francis Frangipanen opetussarjasta In Christ’s Image Training. Artikkeli on suomennettu kirjoittajan julkaisusta Ministries of Francis Frangipane.