Psalmi 74: ristiinnaulittu usko, osa2

PDFicon20Art Katz: Psalm 74: Crucified Faith

heic0913b

Tämä tähtijoukko NGC 4755 on nimetty Korurasiaksi. Kuva on otettu vaihteeksi teleskoopilla maasta käsin. Kuva: ESA Hubble.

Vihollisen taktiikkana on herättää pelkoa ja yrittää säikytellä meitä sen kautta, mitä näemme tapahtuvan. Reagoimmeko pelolla, annammeko näkyvien asioiden säikäyttää meidät vai luotammeko Jumalaan? Sen vuoksi psalminkirjoittajakin edelleen puhuu Jumalalle ja vetoaa häneen: ”Kuinka kauan annat kaiken jatkua näin? Tiedän, että olet olemassa. Et ole vielä paljastanut kätesi voimaa. Olet sallinut oman temppelisi hävityksen ja sinun nimeäsi on häpäisty, mutta olet yhä siellä taivaassa ja voimme kääntyä puoleesi. Olet yhä Jumala”.

Tällaista on ristiinnaulittu usko. Sinä pidät kiinni uskosta Jumalaan, joka on poissa juuri sellaisena hetkenä, kun häntä niin epätoivoisesti tarvittaisiin.

Ristiinnaulittu usko on laadullisesti erilaista kuin muu usko. Sen ytimessä on ehdoton totuuden etsintä, jonka vuoksi riskeerataan kaikki muut asiat, jopa nekin, joita pidämme raamatullisesti oikeina. Ellemme ole valmiita menettämään mitään, meillä ei ole äärimmäistä totuuden tuntemisen intohimoa. Meillä on ehkä varaa kuunnella uskoamme koskeva kriittinen kysymys – ainahan tarvitsemme tutkimista. On hyvä, jos meidän uskomme tulee tarkistetuksi. Meitä kehotetaan ”tutkimaan itseämme”, jos kerran emme ole uskosta osattomia. Joko meillä on ristiinnaulittu usko tai päädymme ”naulitsemaan ristille” niitä, jotka vastustavat meitä.

Hengellisen kärsimyksen huippu on kokea Jumalan poissaolo. Niin tapahtuu, kun Jumala ei toimi puolustaakseen nimensä kunniaa. Tämä asia ajaa psalminkirjoittajan vaikeroimaan. On raastavaa joutua kokemaan, että Jumala sallii ihmisten halventaa nimeään ja tulla pyhäkköön ryöstelemään, pirstomaan sen koristeet ja hajottamaan koko rakennus maan tasalle. Missä Jumala oikein on, kun niin tapahtuu? Ja silti psalminkirjoittajan usko Jumalaan perustuu siihen, miten uskollinen Jumala on menneinä aikoina ollut. Häntä virkistää ajatella Jumalan voimallisuutta Luojana: Miksi pidättelet kättäsi? Kohota oikea kätesi ja tee hävityksestä loppu! Jumala, jo ammoisista ajoista sinä olet ollut kuninkaani, sinä teet suuria tekoja kaikkialla (Ps.74:11-12).

Psalminkirjoittaja ajattelee Jumalaa Luojana ja tietää, että hänellä on kaikki valta Kuninkaana, eikä hän kuitenkaan käytä valtaansa niin kuin pitäisi. Niinpä psalminkirjoittaja muistuttaa Jumalaa siitä, mikä ja kuka hän on: Sinä hämmensit voimallasi meren, sinä murskasit merihirviöiden päät (Ps.74:13). Toisin sanoen: ”Sinähän pystyt voittamaan hurjimmankin vastuksen – mikä sinua nyt pidättelee?”

Itsensä Leviatanin päät sinä musersit ja ruhon annoit petojen ruoaksi. Sinä puhkaisit kuohumaan lähteet ja purot, sinä kuivasit ehtymättömät virrat. Sinun on päivä ja sinun on yö, olet pannut paikoilleen auringon ja kuun. Sinä olet määrännyt kaikki maan rajat, sinä olet luonut kesän ja talven (Ps.74:14-17). 

Mitä muuta voitaisiin sanoa Jumalasta Luojana näiden jakeiden lisäksi? Minkä veroinen on meidän mitätön ongelmatilanteemme verrattuna tuollaiseen todistukseen? Kun evoluution kannattajat ovat nykyaikana raivoisasti hyökänneet sitä käsitystämme vastaan, että Jumala on Luoja, ei kysymys ole ollenkaan sattumasta. On olemassa yhteys Luoja-Jumalan ja Lunastaja-Jumalan välillä, eikä hänellä ole enempää voimaa lunastaa kuin luodakaan. Lunastaminen ei ole mitään muuta kuin uudeksi luomista.

Muista, Herra, että vihollinen on herjannut, että tuo mieletön kansa on häpäissyt nimeäsi. Älä jätä petojen armoille niitä, jotka sinua ylistävät, säästä köyhien palvelijoittesi henki. Älä unohda liittoasi, kun väkivalta pesii maan pimennoissa (Ps.74:18-20). Psalminkirjoittaja vetoaa Jumalaan vielä viimeisen kerran viittaamalla hänen tekemäänsä liittoon: ”Etkö sinä, Jumala, tehnytkin liiton meidän kanssamme veresi kautta? Etkä sinä tehnytkin liiton kansasi kanssa? Etkö sinä antanutkin lupauksen? Etkö sanonutkin, että olisit meidän Jumalamme ja me olisimme sinun kansasi? Hyvä on, nyt me vetoamme tähän.” En usko, että Jumala on loukkaantunut, jos puhut hänelle tuolla tavoin. Siinähän sinä et ainoastaan vetoa Jumalaan, jotta hän muistaisi liittonsa, vaan sinut itsesi on kasvatettu pitämään liitto omasta puolestasi. Tässähän sinulla on ”ässä hihassa”. Jos sinulla ei sitä ole, sinulla ei ole mitään. Jos sinulla ei ole voimassa olevaa ja todellista liittoa Jumalan kanssa, silloin olet puolustuskyvytön ja voimaton. Jos sinun uskostasi on tullut vain jonkinlainen asiantilan toteamus, jonka yhteydessä lausut oikeita asioita, mutta ilman elinvoimaista uskoa, silloin sen kriisin, jossa Jumalan huoneelle tapahtuu tuhoisia asioita, pitäisi pakottaa sinua uudelleen arvioimaan, kunnioittamaan ja arvostamaan liiton sopimusta. Vain jos sinulla on tämä syvä kunnioitus liittoa kohtaan, voit muistuttaa Jumalaa: ”Nyt on se hetki, jolloin me todella kaipaamme nähdä, että sinä pidät omalta osaltasi liiton, ja nähdä, että sinä täytät sen”. (jatkuu)

Art Katz

Art Katz (1929-2007) oli messiaaninen kristitty ja toimi sananjulistajana kotimaassaan Yhdysvalloissa ja maailmanlaajuisesti. Artikkeli on käännetty hänen nettijulkaisustaan Art Katz Ministries. Art Katz’in perintöä vaalii Ben Israel Fellowship. Julkaistu luvalla.