Jumalan hidastelut

Vähän aikaa vielä, vain vähän aikaa, niin tulee se, jonka on määrä tulla, eikä hän viivyttele.

Ei Herra hidastele täyttäessään lupaustaan, vaikka jotkut ajattelevatkin niin. Hän on vain kärsivällinen teitä kohtaan. Hän ei tahdo kenenkään tuhoutuvan vaan toivoo, että kaikki muuttaisivat elämänsä suunnan.

Jumalan teot, luominen ja Jeesuksen tekemät ihmeet, tapahtuvat omassa aikaikkunassaan. Eivät ne yksistään ajoitu tiettyyn hetkeen, vaan niiden kesto on myös yksilöllinen. Kaikella on määrähetkensä, aikansa joka asialla taivaan alla. Tiede on alustavasti selvittänyt kaikkeuden luomisessa erilaisten kohteiden vaatiman keston. Tähdet ottavat aikansa syntyäkseen kaasupilvistä, galaksit syntyvät tähdistä ja tähtisumuista tietyn pitkän ajanjakson aikana, planeettajärjestelmät vievät oman aikansa kehittyä. Jotta Maan kaltainen elinkelpoinen planeetta saattoi syntyä, tarvittiin mm. supernovia, jotta Tellukselle olisi syntynyt sopiva määrä kaikenlaisia elämälle tärkeitä alkuaineita. Miljardi vuotta on järjelle aika käsittämätön ajanjakso – käsitämmekö edes miljoonaa vuotta.

Jumala osaa siis olla hidas. Hän osaa käyttää aikaa monipuolisesti hyväkseen. Jokin ihme voi tapahtua hetkessä, mutta useimmat Jumalan tekemät ihmeet vievät aikaa. Myös ihmisen luominen otti aikaa pari miljoonaa vuotta ja homo sapiens seuloutui ainoaksi ihmislajiksi joskus 40.000 vuotta sitten. Erilaiset mutaatiot ovat kuitenkin muovanneet ihmisen perimää koko ajan. Luomisen pitkä prosessi jatkui siis evoluutiona. Mutta Jumala oli Luojan ominaisuudessa evoluutionkin takana.

Kun käännymme Jumalan puoleen pyytäen jotakin tiettyä asiaa rukouksessa, on hyödyllistä tiedostaa Jumalan tapa käyttää aikaa. Moni sanoo sitä viivyttelyksi tai vitkasteluksi, hitaudeksi ehkä. Jumalan tapa toimia vaatii meiltä kärsivällisyyttä. Toisaalta voimme ymmärtää, että Jumala vastaa heti, mutta vastaus voi viipyä matkalla.

Heti kun aloit rukoilla, lähti liikkeelle sana… Älä pelkää, Daniel. Sinun sanasi kuultiin ensimmäisestä päivästä alkaen, jolloin nöyrästi pyysit ymmärrystä Jumalalta. 

Joskus taas vastaus viipyy ulkonaisista syistä. Kun israelilaiset olivat valloittamassa Luvattua maata, liitonarkkua kannettiin joukkojen edellä ja kantajat pysähtyivät Jordanin rantaveteen. Siinä he odottivat varpaat märkinä, että vesi jakautuisi. Mutta vesi ei jakautunut ja Joosuan väki joutui kokemaan uskon koetuksen. He eivät nähneet, että kaukana ylävirran suunnassa tapahtui mullistus: yläjuoksulta virtaava vesi pysähtyi ja patoutui kuin muuriksi kaukana Adamin kaupungin luona, lähellä Saretania. Kesti aikansa, että vesi alkoi laskea. Ajan myötä se häipyi kokonaan ja joen pohja tuli näkyviin. Lopulta israelilaiset saattoivat kulkea joen poikki kuivaa myöten.

Entä jos lapsesi olisi kuolemansairas ja sinun pitäisi odottaa Jumalan vastausta huomiseen? Johannes kertoo tällaiseen uskon testiin joutumisesta

Näitä koetuksia joudumme kestämään. Koetukset ovat usein hyvin yksilöllisiä ja niiden kesto vaihtelee, niiden vaativuus voi kasvaa, mutta kun selviämme niistä, ne myös palkitsevat sitä enemmän. Hengen voima, joka ilmenee hyvin läpäistyn koettelemuksen jälkeen, voi olla murtava ja sen siunaus voi ulottua kauas.

Niinpä Jumalan Henki lupaa sinulle, että sinä saat koota voimasi, olla kärsivällinen ja kestää siinä koetuksessa, joka sinua painaa tänään. Sinun kestävyytesi on ollut ankarassa testissä, mutta voitto on lähellä. Herra ilmestyy ja sinä saat iloita ylitsevuotavasti. Läpimurto joka tulee on siunaukseksi monille.

2.Piet.3:9 UT2020, Saarn.3:1, Dan.9:23, Dan.10:12, Joos.3:16, Joh.4:49-53.

Copyright © 2023 Simo Papunen