Tähkiä poimittavaksi

Te, joilla ei ole rahaa, tulkaa, ostakaa viljaa ilmaiseksi, syökää, ottakaa maksutta viiniä ja maitoa!

Kun hän sitten taas oli lähdössä poimimaan, Boas sanoi väelleen: ”Antakaa hänen poimia myös lyhteiden välistä älkääkä sättikö häntä. Voitte lyhteistäkin kiskaista muutaman tähkän ja jättää hänen poimittavakseen. Ette saa moittia häntä.”

Boasin antamat ohjeet ovat varteen otettavia tänäkin päivänä. Emme toki enää lyhteitä sido eikä tämän päivän ruokajono ole pellolla, mutta kuten Jeesus sanoi: Köyhät teillä on luonanne aina, ja te voitte tehdä heille hyvää milloin tahdotte, mutta minua teillä ei aina ole.

Usein annamme elämänsä vaikeuksissa kamppailevalle ihmisille huonoa palautetta ja lisää syitä olla allapäin. Boas halusi neuvoa työmiehiään jättämään kaiken moittimisen ja sättimisen sikseen. Nykyään meitä kehotetaan olemaan positiivisia ja jättämään kaikki vihapuhe pois – sama asia kuitenkin.

Miksi se on niin vaikeata? Puolisollani voi olla sata hyvää ominaisuutta, mutta huomaan vain ne pari, jotka ärsyttävät. Sillä tavalla luon kotiini huonoa ilmapiiriä. Jos jaksaisin antaa kehut, kun on aihetta, puoliso saattaisi parantaa tapojaan niiden ominaisuuksien suhteen, jotka ärsyttävät.

Jos tietäisimme, miten suuri siunaus kätkeytyy Boasin tapaan toimia, mekin alkaisimme tehdä samoin. Puhuisimme ihmisistä hyvää ja antaisimme vinkkejä, miten auttaa heitä vaivihkaa. Jos vain sydämessämme olisi myötätuntoa toimia oikein ja puhua rohkaisevasti! Jospa Pyhä Henki saisi olla neuvonantajamme! Jospa osaisimme jättää jälkeemme tähkiä – huomaamatta, numeroa tekemättä.

Olen tässä oppipoika itse. Korkealta en puhu. Mutta mikään ei estä pyrkimästä parempaan ja oppimasta uusia asioita. Jumalan sana nostaa esiin näitä kehitystarpeita. Ihmisten välinen vuorovaikutus pitää näitä tavoitteita esillä. Rauta rautaa hioo, ihminen hioo ihmistä. On tarkoitus, että hiomme toisiamme ja annamme sitä positiivista palautetta, joka auttaa toista pääsemään eteenpäin. Jos alamme käyttää rautaa vasarointiin, saamme vain lommoja aikaan.

Pitäkäämme huolta toinen toisestamme ja kannustakaamme toisiamme rakkauteen ja hyviin tekoihin.

Jes.55:1, Ruut 2:15-16, Mark.14:7, Sananl.27:17, Hepr.10:24.