Ilmastomuutos Raamatussa

Jokin aika sitten luin ohimennen jostakin nettiuutisesta, että Keniassa oli esiintynyt suuria heinäsirkkaparvia, jotka jättivät jälkeensä kalutut puut ja söivät kaiken vihannan. Siis tuo raamatullinen ilmiö oli ilmestynyt uudelleen tähän aikaan. Se oli siis ainakin mahdollista toteutua meidänkin aikanamme. Joelin kirja itse asiassa ennustaa tällaisia vitsauksia tapahtuvan lopun aikana. Joelin ennustus sisältää heinäsirkkojen lisäksi suuren kuivuuden.

Siemenjyvät ovat korventuneet kuokitun maan pintaan, varastot ovat typötyhjinä, viljakuopat ovat sortuneet. Kuivuus on vienyt kaiken viljan. Voi karjaa! Se läähättää, harhailee näännyksissä, sillä laidunta ei löydy. Lampaatkin ovat tuhon omat. Sinua, Herra, minä huudan. Paahde on polttanut kaiken ruohon, hehkuva helle kärventänyt metsän puut.

Jumalattomat usein herjaavat kristillistä uskoa ja nimittävät Raamattua ’satukirjaksi’. Jotkut ottavat osaa mielenosoituksiin, joissa herätellään ihmisiä ilmastomuutoksen torjumiseen, mutta samalla he usein pilkkaavat uskoa, vaikka Raamattu on ennustanut ilmastomuutoksen niin tarkasti kuin mahdollista. He hylkäävät sen suosituksen, minkä Joelkin antaa ilmastomuutoksesta selviämiseksi:

Julistakaa pyhä paasto, kutsukaa koolle juhlakokous. Kootkaa vanhimmat ja kaikki kansa Herran, Jumalanne, huoneeseen, huutakaa avuksenne Herraa.

Ratkaisu on hengellinen. Kansan tulee tehdä parannus, kääntyä Jumalan puoleen ja alkaa rukoilla. Rukoileva ihminen on tajunnut tärkeimmän asian: ongelman ratkaisu tulee Herralta, joka on tehnyt taivaan ja maan.

Joskus ihmettelen, mikä venkoilu on menossa. Viimeiseen asti ihmiset luottavat omiin mahdollisuuksiinsa muuttaa tilannetta ja vaikuttaa ilmastoon. Poliittisia puheita riittää, mielenosoituksia järjestetään, fossiilisista polttoaineista siirrytään puhtaampaan energiaan jne. Ehkä hyviä asioita, mutta lopultakaan näissä ei puututa ongelman ytimeen.

Joelin kirja ennustaa kyllä myös hyviä asioita. Kun kansa tosissaan katuu ja kääntyy Jumalan puoleen, silloin Herra armahtaa sitä:

Silloin Herran rakkaus syttyi, hän armahti kansaansa ja maataan. Herra vastaa omilleen: — Minä annan teille viljaa, viiniä ja öljyä, niin että te tulette kylläisiksi. En anna teidän enää joutua vieraiden kansojen pilkattaviksi.

Kun Jumala korjaa ulkonaiset olosuhteet, hän antaa myös ennen kokemattoman herätyksen. Hengen vuodatuksen ensitahdit nähtiin ensimmäisenä helluntaina, mutta lopun ajan suuri herätys on Hengen vuodatuksen huipentuma:

Tämän jälkeen on tapahtuva, että minä vuodatan henkeni kaikkiin ihmisiin. Ja niin teidän poikanne ja tyttärenne profetoivat, nuorukaisenne näkevät näkyjä, vanhuksenne ennusunia.

Jumala on voimallinen kääntämään toivottomat tilanteet voitoksi. Hän tekee sen sinunkin elämässäsi. Hän ei suuria vaadi: Kuitenkin Herra vain odottaa, että voisi olla teille armollinen, hän nousee armahtamaan teitä. Herra on oikeuden Jumala. Autuaita ne, jotka häntä odottavat!

Joel 1:11, Joel 2:13, Joel 1:17-19, Joel 1:14, Joel 2:18-19, Joel 2:28, Jes.30:18.