Kovassa koulussa

Päivä koittaa vanhurskaille, ilo niille, joiden sydän on puhdas.

Kaiken on Herra tehnyt tarkoituksiaan varten…

Pahankin Jumala voi kääntää hyväksi. Kun Pimeyden voimat hyökkäävät kimppuumme, emme aina näe tilanteessa Jumalan osuutta. Mutta hän käyttää näitä tilanteita – jos ei muuhun niin – kasvattamaan meidän luonnettamme.

Oli eräs äiti, uskovainen, mutta miesten vihaaja. Hänellä oli uskovainen poika, noin 12-vuotias. Äiti ja poika istuivat naapurin olohuoneessa ja keskustelu koski hengellisiä tai vähintäänkin seurakunnan asioita. Yhtäkkiä pojan äiti kohdisti poikaansa vihaista huomiota, koska tämä istui sohvalla ns. äijähaarassa. Poika oli luonnollisesti nolona, mutta ihmetteli jälkeenpäin, miksi tuollainen vihan purkaus oli tarpeen. Eihän hän ollut tehnyt tai ajatellut mitään pahaa. Mutta poika alkoi ymmärtää, että pahan voimat voivat hyökätä uskovaisenkin ihmisen kautta kuin salama kirkkaalta taivaalta, ilman syytä, sillä sielunvihollinen vihaa kaikkia ihmisiä, etenkin uskovia.

Tällaista vähän kovakouraista käsittelyä Jumala sallii meille, jotta kasvaisimme. Voimme erottaa paremmin, mikä on pimeyttä, mikä valoa. Mikä on rakkautta, mikä vihaa. Mikä oikeutta, mikä vääryyttä. Oppia samalla omassa elämäntavassamme noudattamaan paremmin Jumalan tahtoa.

Niinpä jos tänä päivänä sinulla on vastassasi kiusaajia työpaikalla tai lannistajia kotona – vastustusta, joka nousee sinun persoonaasi tai uskoasi vastaan – sinä saat olla luottavaisella mielellä. Jeesus näkee ja kuulee. Hän voi käyttää pahan voimia omiin tarkoituksiinsa. Hän ehkä näkee, että tarvitset luonteen kasvatusta, uskon kypsymistä, sitkeyttä ja sisua lisää selvitäksesi kaikesta lopulta voittajana. Vaikka sinusta tuntuu surkealta ja epätoivo pyrkii puseroon, Jeesus vahvistaa sinun kestäväisyyttäsi. Jos syy ei ole sinussa, kuljet ristin tietä kuitenkin. Sinun kruunusi kirkastuu. Raamattu kertoo, kuinka Paavali ja Silas olivat Pisidian Antiokiassa joutuneet vainon kohteeksi ja heidän oli pakko siirtyä Ikonioniin. Mitalilla oli toinen puoli:

Mutta opetuslapset olivat täynnä iloa ja Pyhää Henkeä.

Antakoon siis Herra sinulle ilon koettelemuksesi keskellä. Pietari antaa myös hyvin tyhjentävän kuvauksen siitä, miten kärsimysten kestäminen johtaa iloon:

Koettelemuksissa teidän uskonne todetaan aidoksi, ja siitä koituu Jeesuksen Kristuksen ilmestyessä ylistystä, kirkkautta ja kunniaa. Häntä te rakastatte, vaikka ette ole häntä nähneet, häneen te uskotte, vaikka ette häntä nyt näe, ja te riemuitsette sanoin kuvaamattoman, kirkastuneen ilon vallassa, sillä te saavutatte uskon päämäärän, sielujen pelastuksen.

Ps.97:11, Sananl.16:4, Ap.t.13:52, 1.Piet.1:7-9.