Pyhä Henki antaa voiman olla Kristuksen todistaja, osa1

PDFicon20 Matt Mitchell: The Holy Spirit Empowers Us to Be Witnesses for Christ

Hubblen ottama kuva Marsista. Kuva: ESA Hubble.

Hubblen ottama kuva Marsista. Kuva: ESA Hubble.

20.huhtikuuta 2008

Ap.t.1:1-11

Opiskelemme siis edelleen Pyhän Hengen toimenkuvaa. Olemme viime aikoina oppineet, kuka Pyhä Henki on, mitä hän tekee meissä ja meidän kauttamme.

Olemme oppineet, että Pyhä Henki on Jumala ja sellaisena kaiken palvonnan arvoinen. Pyhä Henki on myös persoona, jonka kanssa meillä voi olla suhde ja keskinäinen yhteys. Hän ei ole Tähtien sodan sotavoima. Hän on henkilö. Pyhä Henki on myös salaperäinen, sillä emme voi täydellisesti ymmärtää häntä emmekä kontrolloida häntä. Hän on vähän kuin tuuli! Pyhä Henki on myös Kristus-keskeinen. Hänen tehtävänsä on valaista Herraa Jeesusta Kristusta ja hänen ristin työtään. Hän ei tuo itseään esiin. Hän tuo esiin Jeesusta.

Olemme myös puhuneet viidestä eri tehtävästä, joita hän toteuttaa meissä: Pyhä Henki johtaa meidät Kristuksen luo. Hän antaa synnintunnon, hän vetää luo, hän uudestisynnyttää ja saa meidät kääntymään. Jos Pyhää Henkeä ei olisi, ei olisi yhtään uskovaa! Ja toiseksi Pyhä Henki vakuuttaa meidät Jumalan lapseudesta. Hän vakuuttaa meidät siitä, että kuulumme Jumalalle, että meille kuuluu perintö ja että meidät on adoptoitu Jumalan lapsiksi.

Tiedätkö sinä, että olet Jumalan lapsi? Se on Pyhän Hengen työtä! Lisäksi hän ei jätä meitä koskaan yksin. Hän johdattaa meitä jatkuvasti. Pyhä Henki johtaa meidät totuuteen. Hän kirjoitti Hengen Kirjan, Raamatun (innoitetun opuksen) ja hän auttaa meitä ymmärtämään sitä (opillista tietoa, jota kutsumme ilmestystiedoksi). Pyhä Henki johtaa meidät kaikkeen totuuteen.

Hän tekee tätä arvokasta työtään meidän sisimmässämme. Pyhä Henki asuu meissä. Hän asuu meissä niin, että voimme olla hänen läsnäolonsa täyttämiä pyhiä temppeleitä! Mikä mahtava ajatus! Jumala, joka on Henki, asuu kaikissa tosiuskovissa! Sillä tavalla hän myös tekee sitä työtä, joka puhdistaa meidät. Hän tekee meistä pyhiä.

Pyhä Henki kasvattaa meissä hedelmää. Pyhää rakkautta, pyhää iloa, pyhää rauhaa, pyhää kärsivällisyyttä, pyhää ystävällisyyttä, pyhää uskollisuutta, pyhää lempeyttä, pyhää itsehillintää. Pyhä Henki tuo meistä esiin pyhyyttä, kun hän kasvattaa meissä hengen hedelmiä.

Mutta ei siinä vielä kaikki! Olemme jättäneet joukon näitä Hengen tehtäviä vielä tarkastelematta tämän opintojaksomme aikana. Minulla on vielä seitsemän saarnaa suunnitteilla tähän sarjaan ja olen varma, että aineistoa riittäisi pitempäänkin. Tänään haluan puhua voimasta.

Luin viime viikolla Raamatusta jokaisen jakeen, jossa esiintyy sana ”henki” – Pyhä Henki tai mikä muu henki tahansa. Luin jokaisen jakeen. Ja olin ällikällä lyöty, koska niin moni jae, joka puhui Pyhästä Hengestä, korosti hänen voimaansa. Eräs Raamatun tutkimuksen johtava asiantuntija, joka on tarkastellut Pyhän Hengen olemusta, kiteyttää hänen toimenkuvansa ja persoonansa näihin kolmeen sanaan: Jumalan voiman läsnäolo. Siinä on kolmella sanalla ilmaistuna, kuka Pyhä Henki on ja mitä hän tekee. Olemme jo tutkineet Jumalan läsnäolon ilmenemistä Pyhän Hengen kautta. Seuraavaksi haluan siirtää painopistettä ja puhua hänen voimastaan. (jatkuu)

Matt Mitchell

Copyright © 2014 Matt Mitchell. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla pastori Mitchell’in blogista Hot Orthodoxy.