Pyhä Henki johtaa meidät totuuteen, osa2

PDFicon20 Matt Mitchell: The Holy Spirit Guides Us Into Truth

Marsin napa-alue näkyy tässä kuvassa hyvin, kuten muukin pinnanmuodostus. Kuva: ESA Hubble.

Marsin napa-alue näkyy tässä kuvassa hyvin, kuten muukin pinnanmuodostus. Kuva: ESA Hubble.

2. maaliskuuta 2008

Joh 16:12-15

Haluan osoittaa kolme kohtaa, joiden mukaan Pyhä Henki johtaa meidät totuuteen. Ensimmäinen niistä on historiallinen:

Pyhä Henki inspiroi Raamatun totuudet

Englannin kielessä on sanoissa Henki (Spirit) ja inspiroida (inspire) sama sanajuuri. Se on tarkoituksellista. Henki inspiroi Raamatun totuudet. Luulen, että se on jo pääosa siitä, mitä luvattiin jakeessa 13:

Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. [Kenelle Jeesus puhuu ? Apostoleille! Siis niille, jotka tulisivat olemaan Uuden testamentin kirjoittajia ja jotka todistaisivat koko Uuden testamentin sanoman puolesta.] Hän ei näet puhu omissa nimissään, vaan puhuu sen, minkä kuulee, ja ilmoittaa teille, mitä on tuleva. Joh.16:13.

Tämä siis tarkoittaa, että apostoleille annettaisiin tehtäväksi Uuden testamentin kirjoittaminen. Minusta sanonta ”mitä on tuleva” alleviivaa sen merkitystä, mitä paraikaa oli tapahtumassa Jeesukselle Kristukselle hänen kuolemassaan, hautaamisessaan ja ylösnousemuksessaan, ja sen lisäksi sitä, mitä tapahtuisi Uuden liiton seurakunnalle ja Jumalan lupausten toteutumiselle yleensäkin, kun kaikki lupaukset kävisivät toteen.

Toisin sanoen Pyhä Henki olisi inspiroimassa Raamatun kirjoittamista valmiiksi. Hän inspiroisi siis koko Raamatun. Kuka muistaa, mitä sanoo 2.Tim.3:16?

Jokainen pyhä, Jumalan Hengestä syntynyt kirjoitus on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi Jumalan tahdon mukaiseen elämään.

Kaikki Jumalan sana on Jumalan Hengestä syntynyttä. Kreikan ilmaisu ”Jumalan hengittämä” on ”theopneustos”. Huomaatko siis, mitä ”Jumalan hengittämä” on? Huomaatko, että siinä on sisällä sama sana, joka tarkoittaa Henkeä: ”pneuma”. Kuningas Jaakon käännös sanoo: ”Jokainen kirjoitusten kohta on syntynyt Jumalan Hengen inspiraatiosta”.

Henki siis inspiroi Raamatun. On tietysti salaisuus, miten hän sen teki, mutta siinäpä alamme tottua siihenkin, että hän on salaperäinen. Jollakin tavalla hän ohjasi inhimillisiä kirjoittajia, että heidän yksilöllisten persoonallisuuksiensa, elämänkokemustensa ja sanavalintojensa kautta suodattui esiin ja tallentui kirjaan – erehtymättömästi – Jumalan tarkka ilmestystieto meitä varten! Siitä Pietari sanoi näin:

Yksikään profeetallinen sana ei ole tullut julki ihmisten tahdosta, vaan ihmiset ovat puhuneet Pyhän Hengen johtamina sen, minkä ovat Jumalalta saaneet. 2.Piet.1:21.

”…ovat puhuneet Pyhän Hengen johtamina”. Sama kreikan sana voi merkitä sitä, kun tuuli pullistaa laivan purjeita. Raamatun kirjoittajia siis ohjasi Pyhän Hengen tuuli, joka painoi heidän ajatuksiaan tiettyyn suuntaan kuin tuuli purjeita ja johti heitä kirjoittamaan, mitä Pyhä Henki tahtoi. Ja niin meillä on Jumalan sana. Aika jännää, vai mitä?

Eipä olekaan tämä kirja mikään ihan tavallinen opus. Tämän on Hengen luoma kirja. Jumala puhalsi hengellään sen kirjoittajien ajatuksiin ja nyt meillä on tämä erehtymätön, virheetön, täydellisen luotettava, inspiroitu Jumalan sana!

Se on meille annettu totuuden lähteeksi. Ja miten tätä tietoa pitää soveltaa:

Meidän tulee lukea Raamattua!

Ja vieläkin enemmän, meidän tulee tietää, mitä Raamatussa sanotaan. Ei vain lukea sitä, vaan ahmia sitä.

Kun sinun sanasi tulivat minulle, minä ahmin ne. Sanasi olivat minun iloni ja sydämeni riemu. Sinä, Jumala, Herra Sebaot, olet kutsunut minut omaksesi! Jer.15:16.

Haluatko tietää, mikä on totuus? Avaa tämä kirja ja ahmi sitä. Sinulla tulisi olla jonkinlainen suunnitelma Raamatun lukemiseksi, tutkimiseksi ja muistamiseksi! Millainen suunnitelma sinulla on?

Millainen suunnitelma sinulla on Raamatun lukemiseksi? Luetko sen läpi vuodessa? Kahdessa vuodessa? Tai jotain muuta? Ehkä luet kirjan kerrallaan. Millainen suunnitelma sinulla on lukemista varten?

Millainen suunnitelma sinulla on Raamatun tutkimiseksi? Et siis pysähdy lukemiseen, vaan mietit tekstiä ja pohdit sen merkitystä ja ehkä etsit ulkopuolista apua ymmärtääksesi sitä? Onko sinulla menossa Raamatun tutkiminen? Jokin ryhmä sitä varten? Pyhäkoulu? Tutkitko Raamattua yhdessä perheesi kanssa? Teetkö muistiinpanoja?

Suosittelen vahvasti, että aina kun tutkit Raamattua, pidät päiväkirjaa kolmessa mielessä: Mitä tämä kohtaa opettaa minulle Jumalasta? Mitä tämä kohta opettaa minulle ihmisistä? Mitä ongelmia liittyy tähän kohtaan? Ja vie sitten se kolmas kohta opettajallesi tai pastorillesi!

Mikä onkaan sinun suunnitelmasi? Miten aiot oppia muistamaan Raamattua? Psalminkirjoittaja toteaa: Minä kätken sinun sanasi sydämeeni, etten tekisi syntiä sinua vastaan. Ps.119:11.

Kaikki eivät muista yhtä hyvin, mutta kaikki voivat muistaa jotakin. Ota pieni näyte ja paina se mieleesi. Sinun tulee toimia suunnitelmallisesti. Ei ole kysymyksessä mikään tavallinen kirja. Tämä kirja on inspiroitua sanaa. Tämä kirja on hengen tuote. Tapahtui juuri niin kuin Jeesus lupasi: Pyhä Henki inspiroi Raamatun totuudet! (jatkuu)

Matt Mitchell

Copyright © 2014 Matt Mitchell. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla pastori Mitchell’in blogista Hot Orthodoxy.