Kuka Pyhä Henki on? – Osa3

PDFicon20 Matt Mitchell: The Fellowship of the Holy Spirit: ”Who is the Holy Spirit?”

Tämä värikäs "karkki" on NGC 7009 ja sijaitsee Vesimiehen tähdistössä 400 valovuoden päässä. Kuva: ESA Hubble.

Tämä värikäs ”karkki” on NGC 7009 ja sijaitsee Vesimiehen tähdistössä 400 valovuoden päässä. Kuva: ESA Hubble.

3.helmikuuta 2008

Osa 3/3: Matteus 3:13-17

Pyhä Henki on Kristus-keskeinen

Poimin juuri tuon kohdan Matteuksesta, kun halusin puhua Pyhästä Hengestä, ei vain siksi, että siinä kerrotaan Pyhästä Hengestä, vaan siksi, että siinä Pyhä Henki laskeutuu kyyhkysen tavoin Herran Jeesuksen päälle ja sillä tavoin korostaa hänen persoonaansa ja työtänsä.

Silloinkin, kun hän toimii hämmästyttävällä ja yliluonnollisella tavalla ja salaperäisesti ja ihmeiden kautta, hän aina opastaa ihmisiä Jeesuksen luo.

Pyhä Henki on Kristus-keskeinen.

Jeesus sanoi, että juuri niin hän toimisi. Hän kirkastaa minut, sillä sen, minkä hän teille ilmoittaa, hän saa minulta. Joh.16:14.

Hengen työssä on kysymys ennen kaikkea Jeesuksesta!

J.I.Packer kutsuu tätä Hengen ominaisuutta hänen työkseen valonheittimenä. Hän sanoo: ”Muistan, kuinka menin kirkkoon eräänä talvi-iltana saarnaamaan aiheesta ”hän kirkastaa minut” ja nähtyäni valaistun kirkon kulman takaa, tajusin yhtäkkiä, että tämä oli erinomainen havainnollistus sanomalleni. Kun valonheittimet on asennettu oikein, ne ovat niin piilossa, että niitä ei näe ollenkaan. Sinun ei oleteta tietävän, mistä valo tulee. Sinun on ainoastaan määrä nähdä se rakennus, jota valaisemaan nuo valot ovat tähdätyt. Tarkoitus on tehdä rakennus näkyväksi, kun se muuten ei näkyisi pimeässä ollenkaan, ja saada se näyttämään mahdollisimman upealta niin että kaikki yksityiskohdat erottuvat ja voit nähdä sen kunnolla ja tarkasti. Tämä kuvaa täydellisesti Pyhän Hengen työtä Uudessa liitossa. Hän on niin sanoakseni piilossa oleva valonheitin, joka valaisee meille Vapahtajan. [Hänen viestinsä siis on:] ’Katsokaa häntä, nähkää hänen kirkkautensa, kuunnelkaa häntä ja kuulkaa hänen sanansa, menkää hänen luokseen ja ottakaa vastaan elämä, oppikaa tuntemaan hänet ja maistakaa hänen antamaansa iloa ja rauhaa’.” (Kirjasta Keep In Step With The Spirit, sivu 66.)

Jotkut uskovat ovat erehtyneet jättämään Pyhän Hengen huomiotta. Toiset uskovat ovat tehneet sen virheen, että ovat liikaa keskittyneet Hengen toimintaan. Hän haluaa kuitenkin, että olemme kristittyjä, emme hurmahenkiä. Emme Pyhän Hengen voimasta juopuneita, vaan Kristuksen seuraajia. Pyhä Henki itse on Kristus-keskeinen ja niin pitäisi meidänkin olla. Jumalan Henki on ikuisesti tyytyväinen, jos me olemme ikuisesti keskittyneitä Jeesukseen Kristukseen!

Jeesuksen kohdalla oli oikein, että hänet kastettiin ja että hän samaisti itsensä sinuun ja minuun. Kun hän meni ristille, hän samaistui meidän kanssamme jälleen kerran. Hän otti päälleen meidän syntimme ja kaikkien aikojen vaihtokaupassa hän antoi meille oman vanhurskautensa.

PDFicon20Ja kaikille, jotka uskovat häneen ja hänen ristin työhönsä, hän antaa lahjaksi Pyhän Hengen (Ap.t.2:38). Ja Pyhä Henki jatkuvasti valaisee valollaan meille Kristusta, niin että hän saa kaiken kirkkauden ja kunnian ikuisesti.

Matt Mitchell

Copyright © 2014 Matt Mitchell. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla pastori Mitchell’in blogista Hot Orthodoxy.