Veden haussa

vesiryoppy2Nainen sanoi: ”Herra, anna minulle sitä vettä. Silloin minun ei enää tule jano eikä minun tarvitse käydä täällä veden haussa.” Joh.4:15.

Lapsuudenkodissani saattoi vesi loppua kaivosta kesäisin, kun oli kuiva aika. Ämpärillä voitiin nostaa vettä syvemmältäkin ja karjalle haettiin vettä toisesta kaivosta. Nykyään joka paikkakunnalla on vesilaitos, joka huolehtii ihmisten makean veden saannista. Juomavedeksi kelpaava vesi pumpataan vesitorniin, josta se paineella johdetaan kotitalouksien käyttöön. Jos vesilaitos saa raakavettä, vesi voi loppua käyttäjiltä kolmesta syystä: 1) pumput, jotka nostavat veden vesitorniin, menevät epäkuntoon 2) putkirikko valuttaa veden ulos putkistosta ja paine laskee 3) veteen joutuu saastunutta pintavettä ja sen käyttö kielletään, koska se on tullut juomakelvottomaksi.

Tässä näen kuvan hengellisestä elämästä. Jumalan sana on vesi ja Henki on se, joka vettä liikuttaa. Mutta pumppu, joka nostaa tätä ”elävää vettä” meidän sielumme vesitorniin, on meidän omassa hallinnassamme. Meidän tulee lukea Raamattua tai kuunnella Jumalan sanan julistusta, jotta meidän sisäinen elämämme saa vettä. Rukous on myös tekijä, joka saa veden liikkeelle. Jos koet sisäistä kuivuutta (putkistossa ei ole painetta eikä vettä tule), silloin olet todennäköisesti laiminlyönyt Jumalan sanan ja rukouksen. Putkirikkokin voi tulla – se edustaa syntiä. Pintavesi voi saastuttaa puhtaan veden – se edustaa maailmaa.

Luotamme Jumalan armoon. Kun elämme uskossa, elämme armon varassa. Mutta meillä on oma vastuumme. Kuivia jaksoja tulee jokaisen elämään. Niiden tarkoitus on usein salattu, mutta ainakin ne pakottavat meitä veden hakuun ja työntämään juuremme syvälle, jotta ne saavuttaisivat pohjaveden. Joudumme vähän samanlaiseen tilanteeseen kuin nainen Sykarin kaivolla. Hänen janoonsa ja meidän janoomme on yksi ratkaisu: Jeesus. Hän on se taivaallinen vesilaitos, joka kykenee ohjaamaan paineistetun puhtaan veden meidän sisimpäämme. Hän voi puhkaista lähteet sielumme kuivuuteen ja se vesi tulee paineella, se virtaa kuin lähde, kun Jumalan Henki liikuttaa sitä.

Minä olen A ja O, alku ja loppu. Sille, jolla on jano, minä annan lahjaksi vettä elämän veden lähteestä. Ilm.21:6.

eSiru