Avuttomalle ja nöyryytetylle

leijonia2Nuoret leijonatkin uupuvat ja näkevät nälkää, mutta sillä, joka turvaa Herraan, on kaikkea kyllin. Ps.34:11.

Psalmissa 34 on mainio kuvaus siitä, kuinka hädässä oleva ihminen kääntyy Herran puoleen ja saa avun. Tämä avun pyytäjä on ensiksi niin heikoilla, että on ”punastunut häpeästä”, mutta käännyttyään Jumalan puoleen, hänen tilanteensa kohenee asteittain. Sanotaan: Herran enkeli on asettunut vartioon. Hän suojaa niitä, jotka palvelevat Herraa, ja pelastaa heidät. Ps.34:8. Nyt hän on siis ”Korkeimman suojassa” ja hän saa maistaa Herran hyvyyttä ja olla pitkästä aikaa onnellinen (jae 9). Sisäisen parantumisen lisäksi tämän ihmisen tilanne kohenee myös ulkonaisesti: Mitään ei puutu niiltä, jotka häntä pelkäävät. Ps.34:10.

Psalmi alkaa ylistyksellä ja kehotuksella kiittämään Herraa. Kyse on Daavidin psalmista. Myös suuri kuningas Daavid joutui elämässään kokemaan monenlaista ahdinkoa ja myös synninhätää. Tämä psalmi viittaa syvään nöyryytykseen, jonka hän koki filistealaisten käsissä, kun hänen oli pakko näytellä mielipuolta. Daavidinkin täytyi nöyrtyä, mutta Jumalan apu ilmestyi hänelle sitä runsaampana. Tällä tavalla psalmit opettavat meille uskonelämän perusasioita ja ohjaavat elämän tielle silloin, kun kohtalo kolhii.

Niinpä uskallan rohkaista sinua, kanssakulkijani elämän tiellä: Jumala on uskollinen ja pitää huolta sinusta. Muista, että Herran enkeli on asettunut vartioon! Ja enemmänkin: sinut on kätketty Jeesuksen veren suojaan. Hän on sinulle kilpi ja suojamuuri, hän on kallio. Sinä et horju. Sinulta ei puutu mitään. Vaikka joutuisitkin kokemaan erilaisia nöyryytyksiä, sinun elämäsi on kaikesta huolimatta siunattu. Hän kulkee rinnallasi ja on sinua lähellä sinun elämäsi jokaisena päivänä. Sinä saat häneltä kestävyyttä ja sitkeyttä jatkaa kilvoittelua. Tie johtaa määränpäähän ja kerran olet voittajana perillä.

Tulkaa, kiittäkää minun kanssani Herraa, kunnioittakaamme yhdessä hänen nimeään! Ps.34:2.

eSiru