Jeesus ja hämmästyttävä valtakunta, osa1

PDFicon20 Matt Mitchell: “Jesus and the Surprising Kingdom”

Certain of Jesus:  The Gospel of Luke

Tässä näkyy Orionin sumua ja useita massakeskittymiä, joista on syntymässä uusia tähtiä. Kuva: ESA Hubble.

Tässä näkyy Orionin sumua ja useita massakeskittymiä, joista on syntymässä uusia tähtiä. Kuva: ESA Hubble.

8.elokuuta 2010

Luukas 13:18-30

Viime viikoilla jatkoimme Luukkaan evankeliumin tutkimista – sarjaa, jota kutsumme nimellä ”Varma Jeesuksesta” – lukemalla kertomuksen kumaraan painuneesta naisesta, jonka Jeesus paransi. Hänet Jeesus päästi vapaaksi.

Ja kun tämä tapahtui, luku 13 jae 17 sanoo, että Jeesuksen vastustajat olivat häpeissään, mutta kansa iloitsi kaikista ihmeteltävistä teoista, joita hän teki. He saivat maistaa esimakua Jumalan valtakunnasta.

Siitä asti, kun Jeesus aloitti julkisen työnsä, hän aina puhui Jumalan valtakunnasta. Hän toi sen mukanaan. Ja me tiedämme, miksi niin tapahtui. Siksi, että hän oli sen valtakunnan kuningas!

Tämän päivän tekstissä (jakeet 18-30) Jeesus opettaa vähän lisää Jumalan valtakunnasta. Siitä Jumalan hallintavallasta, joka toimii keskellämme ja jossa Jumalan tahto toteutuu täällä maan päällä niin kuin taivaissa.

Tämä Jumalan valtakunta on keskellämme osittain jo nyt, koska Jeesus on tullut, mutta se ei ole kaikessa täyteydessään tullut vielä sillä tavalla kuin se on kerran toteutuva.

Se on jo, mutta ei vielä.

Se on jo täällä, mutta ei vielä kaikessa täyteydessään.

Jeesus siis opettaa lisää Jumalan valtakunnasta. Ja tänään hän opettaa erityisesti siitä, miten HÄMMÄSTYTTÄVÄ Jumalan valtakunta on.

Jumalan valtakunta on yllätyksellinen. Se ei ole aina meidän odotustemme mukainen. Jumalan valtakunta saa meidät ihmetyksen valtaan.

”Jeesus ja hämmästyttävä valtakunta”.

Kolme asiaa nousee esiin tänä aamuna. Kolme yllätystä valtakunnasta.

Tämä hämmästyttävä valtakunta alkaa pienestä alusta ja kasvaa valtavan suureksi

sinappiaJeesus sanoi sitten: ”Millainen on Jumalan valtakunta? Mihin vertaisin sitä? Se on kuin sinapinsiemen, jonka mies kylvi kasvimaahansa. Sen taimi kasvoi ja oli lopulta kuin puu, ja taivaan linnut rakensivat pesänsä sen oksille.” Luuk.13:18-19.

Jeesus katseli ympärilleen löytääkseen hyvän vertauksen, jolla voisi kuvata Jumalan valtakuntaa. Ja hänen katseensa osui sinapinsiemeneen. Ohessa kuva sinappipellosta, jonka Heather otti käydessämme Albertassa, Kanadassa. Heather sai katsella sitä aavaa peltomaisemaa, joka levittäytyi tien molemmin puolin, kilometri toisensa jälkeen. Nuo keltaiset pellot tuottivat rypsiöljyä, mutta osa niistä kasvoi sinappia. Ne sinappikasvit eivät välttämättä olleet samaa lajiketta, josta Jeesus puhui, mutta ne kuuluvat joka tapauksessa samaan kasviheimoon.

sinapinsiemenJeesus siis sanoi, että Jumalan valtakunta on kuin sinapinsiemen. Mitä tiedät sinapinsiemenistä? Tässä on yksi. Pieni, vai mitä? Sinapinsiemen on kuuluisa pienuudestaan. Meidän muksut sanoisivat ”eensy” (suomeksi ehkä ”pikkuriikkinen”). Mutta mitä tälle siemenelle tapahtuu?

Se kasvaa. Siitä tulee kasvi. Ja sitten puu.

Sen taimi kasvoi ja oli lopulta kuin puu, ja taivaan linnut rakensivat pesänsä sen oksille. Luuk.13:19.

Tässä todennäköisesti kuvataan kasvia, jonka tieteellinen nimi on Sinapis Nigra, joka on sinappien heimoon kuuluva kasvi, joka voi kasvaa kolmemetriseksi puuksi (Bock,1225).

Pikkuriikkisen pienestä se kasvaa niin suureksi, että linnut pesivät sen oksilla. Aika hämmästyttävää!

Ällistyttävä valtakunta, joka kasvaa aivan pienestä alusta ja on lopulta valtavan kokoinen. Herramme käyttää vielä toistakin vertausta osoittaakseen saman asian.

Vielä hän sanoi: ”Mihin vertaisin Jumalan valtakuntaa? Se on kuin hapate. Kun nainen sekoitti sen kolmeen vakalliseen jauhoja, koko taikina happani.” Luuk.13:20-21. (engl. teksti puhuu ”hiivasta”)

Luulit kai, että sinapinsiemen on pieni. Hiiva vasta pieni on! Mutta sillä on mittava vaikutus. Hiiva imeytyy taikinaan ja siellä se kasvaa ja laajenee ja leipä nousee. Se vasta pieni on, mutta sillä on valtava vaikutus.

Jeesus toteaa, että juuri samoin Jumalan valtakunta kasvaa. Se alkaa pienestä alusta, mutta on lopulta valtavan kokoinen.

No, mitäpä sellainen tieto merkitsee meille tänään?

Ehkä sen soisi ainakin rohkaisevan meitä, erityisesti silloin kun asiat eivät näytä kauhean suurilta tai kauhean loistavilta tai erityisen onnistuneilta. Kun asiat eivät näytä menevän hyvin. Kun ei oikein näytä siltä, että Jumalan tahto tapahtuisi niin maan päällä kuin taivaissa. Silloin meidän täytyy muistaa, että Jumalan valtakunta alkaa pienestä alusta ja kasvaa ajan myötä suureksi.

Jeesuksen seuraajat eivät odottaneet pienen pientä valtakuntaa ilmestyväksi. He odottivat, että Israelin kuningas tulee räjähtävällä voimalla ja runttaa roomalaiset maan rakoon. He odottivat kirkkauden kuningasta, mutta he eivät odottaneet, että hän tulee aasilla ratsastaen.

Olisi kyllä pitänyt. Vanha testamentti on täynnä ennustuksia Jumalan valtakunnasta, joka alkaa vähäisestä alusta, mutta vääjäämättä kasvaa siitä uskomattoman kokoiseksi.

Muistatko Nebukadnessarin unen? Oli suuri patsas, joka oli rakennettu erilaisista materiaaleista, mutta sitten tuli jokin ja kaatoi sen maahan.

Jokin pienenpieni, pikkuriikkinen kivi – eikö? Ja mitä sitten tapahtuikaan sille kivelle?

Se kasvoi ja siitä tuli vuori, joka täytti koko maanpiirin!

Jumalan valtakunta ei luultavasti näyttänyt paljon miltään, kun Jeesuksen opetuslapset ensi kertaa alkoivat saarnata siitä. Heitä oli 12 miestä, jotka uskoivat, että Jeesus oli noussut kuolleista. Sitten joukko kasvoi kolmella tuhannella ja lisääntyi edelleen ja levisi ympäri Rooman valtakuntaa! (jatkuu)

Matt Mitchell

Copyright © 2014 Matt Mitchell. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla pastori Mitchell’in blogista Hot Orthodoxy.