Syvennymme Kristuksen salaisuuteen

PDFicon20 Art Katz: An Insight into the Mystery of Christ

opo0404a

Kahden galaksin yhteensulautuminen on jättänyt jälkeensä omituisen näköisen galaksin M64. Pimeän kaasun suuri määrä on antanut aiheen keksiä galaksille lempinimen ”musta silmä”. Tämä erikoisuus sijaitsee 17 miljoonan valovuoden päässä maasta. Kuva: ESA Hubble.

Paavali puhuu salaisuudesta Efesolaiskirjeessä: muihin kansoihin kuuluvilla on sama oikeus perintöön kuin juutalaisillakin, he ovat saman ruumiin jäseniä ja heitä koskee nyt sama lupaus, kun evankeliumi on johtanut heidät Kristuksen Jeesuksen yhteyteen. Tämän evankeliumin palvelija minusta on tullut sen armolahjan perusteella, jonka Jumala on voimassaan minulle suonut. Ef.3:6-7.

Mikäs salaisuus siis kätkeytyy tähän? Se on siinä, että Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa, ja että hän on sovittanut sekä juutalaiset että pakanat ja tehnyt heistä molemmista perillisiä yhden ruumiin kautta. Se on salaisuus, ja me emme osaa arvostaa sitä, ellemme tunne sen vihollisuuden syviä historiallisia juuria, joka vallitsi juutalaisen kansan ja pakanoiden välillä. Syy siihen, että monikaan meistä ei ole tietoinen tästä, on se demokraattinen ajattelutapa, joka ei oikein käsitä tällaisia eroavuuksia.

Mutta minä uskon, että Jumala itse on luonut näitä eroavuuksia, ja ne johtavat vastakkainasettelun jatkuessa kuolemaan tai ne muodostuvat sovituksen kautta elämäksi. Ja puhuessamme sovituksesta, emme tarkoita, että olisimme vain paikanneet jotakin rikkinäistä tai että yritämme tulla keskenämme toimeen tai että yritämme joka suhteessa parhaamme. Sovitus tarkoittaa, että meistä on yhdessä tullut ”yksi uusi ihminen” (ks.Ef.2:14-16). Tässä ei ole kysymys jostakin etnisestä sopeutumisesta. Siinä on kysymys yhteenkuuluvuudesta (engl. union), koska jotakin sellaista tapahtui ristillä, joka hävitti sen vihollisuuden voiman, joka vallitsi juutalaisten ja pakanoiden välillä. Tämä on salaisuus. Ja tämä salaisuus – aina kun se toimii ja onnistuu – koituu avaruuden henkivaltojen ja voimien tappioksi.

Juutalaisen ja pakanan välillä on syviä erilaisuuksia. Jumala itse on heidät luonut ja jos hän luo toimivan sovinnon näiden välille, joka on muutakin kuin vain ”tulemista toimeen keskenään” ja toiminnallista sopusointua, vaan joka on sellainen yhteenkuuluvuus, jossa meistä tulee uusi kokonaisuus – uudestisynnyttäen sekä juutalaisuuden että pakanallisuuden meissä – silloin se on mitä suurin voitto Jumalan kunniaksi ja kirkkaudeksi. Samalla se on avaruuden henkivalloille murskatappio, sillä nehän ovat ammattilaisia synnyttämään hajaannusta, vihollisuuksia, erimielisyyttä ja riitaa.

Siitä juuri on taisteluissamme kysymys (ks. Ef.6:12). Paholainen ei ole valmis heittämään pyyhettä kehään. Hänet kylläkin riisuttiin aseista, mutta hän jatkaa yhä kansakuntien villitsemistä. Hän on yhä vastuussa Ruandan kansanmurhasta. Jugoslavian tapahtumat ylittivät jopa natsien hirmuhallinnon julmuudet ja tuhovimman, kun ensi kertaa nykyajan sodankäynnissä järjestelmällisistä joukkoraiskauksista tehtiin poliittinen ja sotilaallinen taktiikka vastustajien alistamiseen ja nöyryyttämiseen. Se osoittaa, miten julma, katkera ja syvä kuilu noiden slaavilaisten kansanheimojen välillä vallitsi (ja yhä vallitsee).

Toinen jakolinja, jota nyt yllyttää ihmisiä, on miehen ja naisen välinen. Synnytetään riitoja niiden erojen pohjalta, jotka Jumala itse on luonut, joko tuhon aikaansaamiseksi tai noiden eroavuuksien hämärtämiseksi niin että naisista tehdään miehiä ja miehistä tehdään naisellisia esimerkiksi pitkän tukan käyttämisessä, elämäntyylin muokkaamisessa, tekemällä hyväksyttäväksi asioita, jotka häivyttävät kokonaan Jumalan luomistyön näkyvistä. Näin tehdään, koska analyysini mukaan kaikki tähtää Jumalaa vastaan, jota nyt ennen kaikkea vihataan. He vihaavat Jumalaa ja kaikkea, mitä hän on tehnyt. Sen vuoksi kaikki vahinko, mitä voidaan tehdä sille, joka luotiin Jumalan kuvaksi, on nyt riemuvoitto Pahan voimille. Mutta ”Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa” (2.Kor.5:19 KR38).

Art Katz

Art Katz (1929-2007) oli messiaaninen kristitty ja toimi sananjulistajana kotimaassaan Yhdysvalloissa ja maailmanlaajuisesti. Artikkeli on käännetty hänen nettijulkaisustaan Art Katz Ministries. Art Katz’in perintöä vaalii Ben Israel Fellowship. Julkaistu luvalla.