Kuinka tappaa Jeesus-epidemia, osa2

PDFicon20 Ross Rohde: How to Kill a Viral Jesus Movement

Nämä pilarit ovat vähän kuin stalakmiitteja tippukiviluolan pohjalla. Ne ovat tähtienvälistä jähmettynyttä vetykaasua ja pölyä, joiden sisällä kehittyy uusia tähtiä. Kuva: ESA Hubble.

Nämä pilarit ovat vähän kuin stalakmiitteja tippukiviluolan pohjalla. Ne ovat tähtienvälistä jähmettynyttä vetykaasua ja pölyä, joiden sisällä kehittyy uusia tähtiä. Kuva: ESA Hubble.

13. huhtikuuta 2012

Tässä lisää muutamia syitä, joiden vuoksi herätykset kuolevat.

Ihmisen kontrolli

Seurakunta on suunniteltu niin, että se toimii parhaiten uuden liiton mukaisesti, jos Jeesus on Herra ja hänen seuraajansa kuuntelevat hänen antamiaan ohjeita. Uudessa liitossa Jeesus antaa meille tiettyjä neuvoja, jotka meidän tulisi omaksua järjellä ja sydämellä (Hepr.8:10). Oletko koskaan nähnyt poliisipartion ja erikoisryhmän tekevän rynnäkköä taloon pidättääkseen ihmisiä? Sellainen on aika sekavaa ja kaoottista. Yksi huutaa POLIISI! Yksi karjuu KÄDET YLÖS! Seuraava kiljuu MAAHAN MAKAAMAAN! Yksi huutaa LIIKKUMATTA! Kaiken häslingin keskellä laukaistaan muutama savukranaatti. Syntyy kaaosta. Juuri sellainen on nykyään menossa seurakunnassa, jossa tuhannet ihmiset ”johtavat”. On niin paljon ihmisen aiheuttamaa meteliä, että on vaikeaa kuulla Herran hiljaista ja rauhallista ääntä, kun hän puhuu meidän järkeemme ja sydämeemme. Tämä ihmismielen kautta tapahtuva kontrolli voi löytää ilmaisunsa jonkin johtajan, ryhmän tai kirkkokunnan kautta, kun ne yrittävät hallita tapahtumien kulkua.

Keskittyminen voimavaikutuksiin tai niiden välttämiseen

Edellisessä artikkelissani Jeesus-liikehdinnän tunnusomaisia piirteitä mainitsin kaksi nykyään ilmenevää taipumusta: joko paistatellaan yliluonnollisten voimavaikutusten paisteessa  tai yritetään välttää niitä. Molemmat voivat olla kuolettavia Jeesus-tartuntana leviävälle liikkeelle. On ihanaa kokea, kuinka Jumalan yliluonnollinen voima vaikuttaa. Mutta Jumala antaa sellaista tapahtua tietyistä syistä eli muuttaakseen meitä kohti pyhempää elämää, näyttääkseen voimansa maailmalle ja levittääkseen evankeliumia. Ei ole kyseessä vain jokin hengellinen huume, joka olisi tarkoitettu nautinnoksi. Kun keskitymme voimavaikutuksiin emmekä keskity Herraan, silloin olemme vaarassa menettää molemmat. Vastakkaisessa puolueessa taas on veljiä, jotka ovat niin jyrkästi maallisen järkiviisauden kannattajia, että he loukkaantuvat, jos jotakin yliluonnollista tapahtuu. Heistä ne näyttävät oudoilta, sopimattomilta ja epämiellyttäviltä. Ne näyttävät joidenkin mielestä jopa paholaisen aikaansaannoksilta. Joka tapauksessa molemmat näistä lihallisista taipumuksista luovat Jeesus-tartuntana leviävälle epidemialle vihamielisen toimintakentän.

Evankeliointi tyrehtyy

Yhdysvalloissa on ollut joitakin typistettyjä Jeesus-tartunnan alkuja viimeisten 30 vuoden aikana. Huolimatta epäsopivista leileistä ne alkoivat hyvin, mutta lopahtivat sitten. Mitä tapahtui? Minun mielestäni tapahtui kaksi asiaa. Ensinnäkin, ihmiset olivat uteliaita, koska tapahtui yliluonnollisia asioita, mutta he eivät ottaneet Jumalan suunnitelmia vakavasti. Toisin sanoen liikkeestä tuli pian ihmistoimintaan keskittynyttä eikä Jumalan tekoihin keskittynyttä (katso yllä). Mutta toinen ongelma syntyi siitä, että ihmiset eivät oikein tarpeeksi tajunneet päästää Jumalaa toimimaan ulospäin suuntautuvalla tavalla. Kuten totesin artikkelissani Jeesus-liikehdinnän tunnusomaisia piirteitä: ”vaikka oikeat Jeesus-liikehdinnät alkavat puoleensavetävinä, ne muuttuvat varsin nopeasti lähetykseen suuntautuviksi (engl.missional).” Niin tapahtui sekä Ensimmäisen että Toisen suuren herätyksen aikaan, Määrin herätyksessä ja Azusa-kadun herätyksessä. Nykyään on muotia, että tullaan ja tarkkaillaan, tullaan ja koetaan, tullaan ja nautitaan, mutta ei ole paljonkaan intoa mennä ympäröivään maailmaan julistamaan evankeliumia. Nämä liikehdinnät ovat typistyneet ja kuolleet tai ainakin ne kuolevat vääjäämättä, jos ne eivät ota huomioon Jumalan tarkoitusperiä ja seuraa Herraa ulospäin suuntautuvaan sadonkorjuutyöhön.

  • Näetkö sinä yhteisiä piirteitä näissä kuolemantaudeissa?
  • Miksi luulet, että leilien laatu on niin merkittävä asia?
  • Miksi luulet, että Jeesus-liikkeet kuolevat, elleivät ne muutu ulospäin suuntautuviksi?
  • Miksi ihmisen kontrolli (ei tarkoiteta ihmisten osallistumista) johtaa Jeesus-tartuntana leviävän liikkeen tukahtumiseen?

PDFicon20Ross Rohde

Copyright © 2013 Ross Rohde. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla kirjoittajan blogista Viral Jesus.