Mistä tiedämme?

hevonenVanha kiinalainen kertomus kuvaa erään vanhan miehen ja tämän ainoan pojan elämää. Kerran vanhan miehen ainoa hevonen karkasi. Kyläläiset tulivat surkuttelemaan tilannetta, mutta ukko sanoi: ”Mistä tiedätte, että tämä oli huonoa onnea?” Muutaman päivän päästä hevonen palasi mukanaan kokonainen lauma villihevosia. Nyt kyläläiset tulivat onnittelemaan vanhaa miestä hyvästä onnesta. Ukko kysyi: ”Mistä tiedätte, että tämä oli siunaukseksi?”

Ajan oloon kertomus saa uusia käänteitä. Poika innostuu ratsastamaan villihevosella, putoaa hevosen selästä ja murtaa jalkansa. Vanha mies vastaa jälleen kyläläisten osanottoon: ”Mistä tiedätte, oliko tämä huonoa onnea?” Kun sitten eräs sotaherra rekrytoi kaikki kylän miehet armeijaansa, tämän vanhan miehen poika säästyy joutumasta sotaan. Jälleen ukko kysyy: ”Mistä tiedätte, että tämä oli onnekas sattuma?” Kertomus päättyy tähän, mutta se voisi jatkua loputtomiin. Vaikka kertomuksella ei ole varsinaista loppua, on sillä opetus kylläkin.

Kyseessä on mielestäni varsin kristillinen opetus. Emme todellakaan tiedä, kun sattuu pahoja asioita, ovatko ne lopulta niin pahoja kuin aluksi tuntuu. Kun tapahtuu onnekkaita käänteitä, emme todellakaan voi tietää, onko onni  – asia, joka aluksi tuntuu onnenpotkulta – lopulta siunaukseksi vai kiroukseksi. Raamattu lupaa kuitenkin: Me tiedämme, että kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka rakastavat Jumalaa. Room.8:28.

Jeesus joutui Jumalan tahdosta kärsimään ristinkuoleman. Oliko se paha asia? Kirous peräti? Ymmärrämme, että Jumala voi kääntää pahan hyväksi. Oikeastaan tämä ristin paradoksi on aina läsnä ja keskeinen asia uskossa. Se rohkaisee, kun elämän vastoinkäymiset kohtaavat meitä. Jos kärsimme Jumalan tahdon mukaan, voimme uskon silmin nähdä, että se johtaa vielä hyvään, jos ei tässä ajassa, niin tulevassa.

Mitkä ovat sinun elämäsi onnettomuudet? Mitä nöyryytyksiä olet joutunut kokemaan? Mikä tekijä on haitannut sinua elämässä eniten? Katso sitä uudesta näkökulmasta. Se voi olla sinun elämäsi varsinainen onnenpotku. Elämäsi syvin, kauaskantoisin ja parhain asia voi piillä sinun kärsimyksessäsi, menetyksessäsi, suurimmassa häpeässäsi. Anna se Jumalan käyttöön ja hän voi nostaa sinun kärsimäsi vääryyden, epäonnen, tuskan ja kivun, häpeän ja menetyksen aivan uuteen merkitykseen. Hän on ylösnousemus ja elämä. Hän kääntää pahan hyväksi. Hän siunaa sinua juuri tuon asian kautta. Sinun saamasi siunaus koituu vielä muidenkin hyväksi. Mieti tätä totuutta, rukoile sitä ja ime siitä sieluusi voimaa kaiken synkkyytesi ja masennuksesi keskellä. Se voi mullistaa elämäsi ja sinä alat jälleen ylistää Herraa hänen hyvyydestään.

eSiru