Twitter-teologiaa, osa1

PDFicon20 Leonard Sweet: Twitter Theology:  5 Ways Twitter Has Changed My Life and helped me be a better Disciple of Jesus

Hubble-teleskooppi nähtynä sukkulasta ennen sen kaappaamista Discoveryn mekaaniseen käsivarteen huoltotöitä varten. Kuva: ESA Hubble.

Hubble-teleskooppi nähtynä sukkulasta ennen sen kaappaamista Discoveryn mekaaniseen käsivarteen huoltotöitä varten. Kuva: ESA Hubble.

Olen ollut twitterissä vasta alle vuoden (2009), mutta se on muuttanut elämääni.

Twitter on nyt alle kahden vuoden ikäinen, sillä on alle 50 työntekijää, ja sikäli kuin kukaan voi tietää, ei minkäänlaista liiketoimintasuunnitelmaa. Se on kasvanut niin nopeasti, että se on hutera ja epäluotettava ja ylikuormasta kertova valas ilmestyy vähän väliä (ilmaisten, että twiittien määrä on hetkellisesti niin suuri, että ohjelmisto ei kykene hoitelemaan niitä). Kun käytät twitteriä, se voi tuntua vähän samalta, miltä esi-isistämme tuntui, kun he veivasivat T-fordiansa käyntiin.

Mutta en voisi kuvitella enää elämää ilman twitteriä. Twitteriä voidaan puolustaa sen roolin vuoksi, minkä se on saanut tiedonvälityksen vallankumouksessa (tämän vuoksi voisi melkein puolustaa twiittien lähettämistä jumalanpalveluksen aikaankin), tai poliittisissa kumouksissa, joita tapahtuu ympäri maailmaa (Iranissa esimerkiksi). Mutta haluan esittää vielä henkilökohtaisemman kannanoton: twitter tekee minusta paremman Jeesuksen opetuslapsen, osaksi sen vuoksi, että twitter on minulle laboratorio tulevia töitäni varten. Tässä syyt:

1) Seuraajuus

Twitter tuntee vain kaksi kategoriaa: seuratut ja seuraajat. Twitterin kategorinen imperatiivi on siis seuraajuus, ei johtajuus.

Jeesuksen kategoria on ”johtaja”. Minun perustavaa laatua oleva kategoriani on ”seuraaja”. Jopa silloin, kun Jeesus kutsuu minua eturintamaan, minä edelleen johdan ”takaa”. Viimeisten 50 vuoden aikana seurakunta on tehnyt tietynlaisen taikasanan yhdestä sanasta, jota tuskin löytyy kertaakaan Uudesta testamentista (”johtaja”) ja on laiminlyönyt sanan, joka esiintyy ainakin sata kertaa (”mathetes”, ”seuraaja”, ”opetuslapsi”). Twitter muistuttaa minua päivittäin, että kaikki ei suinkaan kaadu johtajuuden myötä, vaan seuraajuuden myötä: ketä minä seuraan ja kuka seuraa minua. Nimitys ”kristitty” (”pikku kristus”) annettiin Antiokian uskoville (Ap.t.11:26), koska ihmiset näkivät heissä Kristuksen, jota he seurasivat.

Paavali kehotti: ”seuratkaa minua niin kuin minä seuraan Kristusta”. Twitterin etiikka seuraamisesta merkitsee, että muotoilen jatkuvasti uudelleen todellisuutta tavalla, joka heijastaa enemmän Kristusta: armollisemmin, anteeksiantavammin, rakastavammin, huumorintajuisemmin – auttaen ”seuraajiani” paremmin seuraamaan Kristusta. Etsiskelen koko ajan asioita, jotka voisivat rohkaista, rikastuttaa, innoittaa. Haluan, että twiittieni lukijat joko hymyilevät luettuaan jonkin twiittini tai pudistavat päätään ja hyräilevät ”Mikä twitter-ystävä minulla onkaan Jeesuksessa”. Koska minulla on jatkuva taistelu julkisuushakuisuuden ja itseeni käpertymisen kanssa, twitter on auttanut minua keskittymään enemmän toisiin ihmisiin.

Mitä tulee häneen, joka opetti meitä olemaan ”maailmassa”, mutta ei ”maailmasta” (tai ehkä peräti siitä ”erottautuneina”), kysymys tuskin voisi olla ”twiittaisiko Jeesus?”, vaan ”mitä Jeesus twiittaisi?” Twitterin esittämä kysymys ”Mitä teet?” vaihtuu minun päässäni kysymykseksi ”Mitä Jumala tekee?” ja ”Missä näen Jeesuksen?” tai ”Mikä saa minun huomioni?”

Kun näen päivittäin uusien seuraajieni luettelon ja rajattoman joukon mahdollisia seuraajia, saan samalla muistutuksen, että en ole kenties vielä tavannut elämäni tärkeimpiä ihmisiä.

2) Syvälliset iskulauseet

Jos et osaa sanoa jotakin arkikielellä, et luultavasti ymmärrä asiaa itsekään. Ja jos et saa sanottavaasi mahtumaan 140 kirjaimeen, et osaa ilmaista sitä niin, että pysyisit Google-maailman kyydissä. Lähetyssaarnaajan ensimmäinen tehtävä on oppia kohdemaan kieli. Googlen maailmassa ei ole logos-sanaa ilman logoa.

Huolimatta kaikista varoituksista, että homma menee pilapiirrosten tai kliseiden tasolle, useimmat kaikista huomattavista kirjoista ja ajattelijoista ovat osanneet tiivistää ajatuksensa 140 merkkiin. Tosiasiassa juuri yhden lauseen nasevat sanonnat ovat niitä, jotka ovat muuttaneet maailmaa.

Kukaan ei ole parempi twiittaaja kuin Jeesus. Jeesus oli iskulauseiden mestari, joka sanoi asioita ytimekkäästi ja kohtikäyvästi. Totta puhuen hän aina twiittaili evankeliumia nasevin ja helposti mieleenpainuvin lausein ja ilmaisi ilosanomansa myös tässä suurenmoisessa tweetissä: ”Niin kuin minä olen rakastanut teitä, rakastakaa tekin toinen toistanne”. Luulenpa, että hänen seuraajiensa tulisi olla valmiita uudelleentwiittaamaan kaiken, mitä hän sanoo. (jatkuu)

Len Sweet

Copyright © Leonard Sweet 2013. Julkaistu luvalla. Alkuperäisen artikkelin lähteenä käytetty verkkosivustoa: LeonardSweet