Leonard Sweet: Twitter Theology: 5 Ways Twitter Has Changed My Life and helped me be a better Disciple of Jesus
(Artikkelin toinen osa käsittää kohdat 3-5)
3) Pinta
Jos sanotaan, että joku raapii vain pintaa jossakin asiassa, se ei ole kovinkaan kauniisti sanottu. Tämä onkin pahin kritiikki, mitä twitter on saanut osakseen: se turruttaa ja on musertavan banaalia. Tarvitseeko minun todellakin tietää, milloin lopetit hampaittesi harjaamisen tänä aamuna? Tai mitä hammastahnaa käytit? Onko minun tosiaankin tarpeellista nähdä twiittisi yhteydessä kuva lapsestasi, kun hän on sairaalassa haarukka nenässään, ja lukea: ”Tällaista tapahtuu, jos juokset haarukka sojossa?”
Elämä ei kuitenkaan ole pelkkiä syvällisyyksiä. Elämään kuuluu myös pinnalla olevat asiat. Käytän suuren osan ajastani akateemisten ihmisten kanssa, jotka luovat uraa keskittymällä syvällisiin asioihin. Vain harvat tulevat niistä syvyyksistä takaisin pintaan. Pintaan pyrkivät haluavat hengittää viestinnän ja ihmissuhteiden ilmaa, ja jos käytät kaiken aikasi syvyyksissä, huomaat kohta puhuvasi itseksesi. Ihmiset, joilla on herkkyyttä aistia toisten sielunelämää, kuten kirjailijat ja taiteilijat, vaahtoavat usein elämän pinnallisuutta vastaan ja kieltäytyvät tekemästä kompromisseja ja askartelemasta pintaroiskeiden kanssa. Siinä minun teoriani, miksi joidenkin ihmisten keskuudessa on niin korkea alttius itsemurhiin, vaikka ei olisikaan kyseessä taiteilija tai runoilija.
Tarvitsemme teologiaa, joka käsittelee yhtä hyvin pinnalla olevia asioita kuin myös syvällisiä totuuksia. Kuten Liisa Ihmemaassa meitä muistuttaa: ”En yhtään tykkää kaivautua syvälle, sillä aina kun ryhdytään kaivamaan, saadaan aikaan syvä kuoppa, johon ollaan vaarassa pudota, tai saadaan aikaan kaivo, jonka pohjalla ei ole muuta kuin liejua”. Jos siis ajatellaan, millä tavalla pinta-asiat voisivat korvata syviä totuuksia, ja etsitään jotakin twiittaamisen arvoista, huomaan kohdistavani huomiotani elämän kohokohtiin. Twitterin seurassa herään joka päivä uusiin asioihin, joita en olisi huomannut muuten. Twitter tarjoaa avantoja, joihin voi sukeltaa tutkimaan aivan uusia syvyyksiä.
Elämä on joukko pieniä asioita. Nämä detaljit lisääntyvät koko ajan ja twitter auttaa minua olemaan kiitollinen elämän pienistä asioista ja kokemaan juhlaa pienten ja yksinkertaisten arjen asioiden kautta. Listassani ”50 syytä miksi tykkään twitteristä” on sijalla 33 seuraava asia: ”Paikka, jossa vakavat ihmiset voivat ajatella vakavia mietteitä aivan arkipäiväisistä asioista”. Terry Tempest Williams sanoo kirjassaan Finding Beauty in a Broken World (2008): ”Uskoin aiemmin, että totuus on mahdollista löytää vain pinnan alta… mutta jotakin muuttui… Nyt olen kiinnostunut siitä, mitä näen silmilläni ja mitä koskettelen sormillani”. (Tämä on lainattu Tom Wylie’n artikkelista, joka on julkaistu lehdessä The Bloomsbury Review, January/February 2009.)
Hyvässä oluessa on hienovarainen tasapaino vaahdon ja itse juoman välillä. Hyvä elämä on tanssia syvyyden ja pinnan välimaastossa.
Mikä onkaan paras kohteliaisuus, jonka voit suoda minulle? ”Sweet, sinähän osaat olla hienolla tavalla pinnallinen” (engl.“Sweet, you do shallow well”).
4) Globaali kylänraitti
Tämä oli se syy, joka alun alkaen vakuutti minut siitä, että ryhtyisin twitter-käyttäjäksi. Sosiaalisen median guru Aaron Linne haastoi minua ajattelemaan twitteriä eräänlaisena keskiaikaisena kylänraittina. Jos olisimme eläneet vuosituhannen verran aikaisemmin, elämämme pyörisi oman kylämme yhteisten asioiden ympärillä. Päivän mittaan kulkisimme toisten kyläläisten ohi monta kertaa päivässä ja tervehtisimme heitä: ”Miltä lounas maistui tänään?” ”Kenen pellolla teit työtä tänään?” ”Mitä sinulla on kädessäsi?” Nykyään langaton tietoliikenne mahdollistaa vastaavat henkilökohtaiset terveiset moninkertaisina määrinä, nyt vain terveiset kulkevat koko maailman mittakaavassa. Twitter on uusi globaali kylänraitti.
Niin kuin ennustajat lukevat asioita sisälmyksistä, minä vedän lukupiiriä, jossa luetaan tweet-lehtiä (engl. ’twea-leaf’ on sanaleikki ja viittaa sekä teelehtiin että twiitteihin, suom.huom.). Twitter sekä yhdistää minut toisiin että auttaa tietämään, mikä on päivän puheenaihe, mitä on menossa, mikä juoru nyt leviää ja mikä tyyli nyt on viimeistä huutoa tässä globaalissa kylässä. Eihän ole mitään surullisempaa kuin nuoret klopit, joista tulee vanhoja äijiä. Ja niin voi käydä yhdessä yössä. Tykkään ajatella itsestäni, että olen ”pastori” tässä twitter-seurakunnassa. Kun vuodet vierivät (ja tekstit pyörivät) kylämme raitilla, yritän löytää tapoja, joilla voin rohkaista ”seurakuntalaisiani” (kutsun niitä termillä ’barnabaksen paukautukset’) ja olla myönteinen ja parantava voima heidän elämässään.
Kysymyksiin, joita sosiaalinen media meille asettaa, on helppo vastata: Heijastavatko globaalin kylän asukkaat aidosti maailmanlaajuista yhteisöämme? Vai peilaavatko he vain sinua? Kuinka monta ihmistä, jotka edustavat eri rotuja, yhteiskuntaluokkia, mantereita ja uskontoja, kuuluu sinun sosiaaliseen maailmaasi?
5) Sosiaalinen yksinäisyys
Olen luonteeltani erakko. Twitter on kuin tehty erakoille. Se sallii minun vetäytyä pois seurasta ilman että suljen pois mitään tai ketään. Se mahdollistaa sen, että voin samanaikaisesti sekä sulkeutua että lopettaa kaikenlaisen piileskelyn. Twitter-ympäristöä voisi kutsua sosiaaliseksi yksinäisyydeksi.
Elämäni muistuttaa painonnostossa käytettävää tankoa: paljon painoa sosiaalisessa päässä ja paljon painoa eristäytyneessä päässä eikä juuri mitään siinä välissä paitsi jonkinlainen kädensija (lue ’pitkiä kaiteita lentokentillä’), joka liittää sosiaalisuuden ja yksinäisyyden toisiinsa. Twitter mahdollistaa nyt, että voin harjoittaa omaa eristäytymistäni sosiaalisesti. Se antaa minulle mahdollisuuden olla anonyymi ihmisryhmien keskellä.
Nämä viisi syytä antakoot kuvauksen sille, miten sosiaalisen median eri käyttäjät (MySpace, Facebook jne.) ovat mitä uskonnollisimpia ihmisiä (viittaan kirjaan Beth Snyder Bulik, “What Your Favorite Social Net Says about You,” Advertising Age, 13 July 2009). Mutta minun kohdallani nämä ovat ne viisi kohtaa, joilla twitter on muuttanut elämäni ja tehnyt minusta paremman Jeesuksen seuraajan.
Copyright © Leonard Sweet 2013. Julkaistu luvalla. Alkuperäisen artikkelin lähteenä käytetty verkkosivustoa: LeonardSweet