Yhdelle hän antoi viisi miljoonaa, toiselle kaksi, kolmannelle yhden. Kukin sai kykyjensä mukaisen summan. Sitten isäntä matkusti pois.
Leiviskä eli kultaraha tai sata denaaria on taipunut tässä miljoonaksi. Luukkaan tekstissä vastaavassa kohdassa puhutaan ’huomattavasta summasta rahaa’. Nämä käännösratkaisut ovat siis UT2020:n mukaisia.
Toivottavasti menestysteologian vastustajatkin käsittävät, että puhutaan Jumalan antamista lahjoista – niin luonnollisista lahjoista kuin armoituksista – eikä rahamaailman metkuista. Onhan kyseessä vertaus, jolla havainnollistetaan Jumalan valtakunnan erästä tärkeää asiaa – kutsumustyötä.
On siunattu asia, jos voimme löytää hallustamme miljoonan. Ikävä tosiasia on, että vain harva tulee penkoneeksi varastojaan löytääkseen kätketyn miljoonansa. Joku penkoo aikansa ja sitten luovuttaa, kun ei löydä. Joku saattaa löytää kätkön ja jättää sen sitten silleen. Miljoonako? Pyh! Jotain antiikkia ehkä. Voisiko sen viedä kirpparille?
Joskus sellainen miljoona päätyy toiselle henkilölle, koska alkuperäinen omistaja ei ole sitä arvostanut niin paljon että olisi sijoittanut sen. Luulen, että minunkin blogistin työni on siirrettyä pääomaa. Ehkä sinunkin elämäntyösi on saanut alkupääomansa kiertoon päätyneestä rahasta?
Haluaisin rohkaista jokaista arvostamaan omia lahjojaan ja hyödyntämään niitä. Ei se ole vaikeaa. Ennen oli ompeluseurat. Käsitöitä tehtiin porukalla ja niitä myytiin pikkurahalla myyjäisissä. Leipomisesta innostuneet leipoivat maukasta myytävää. Joku vähän varakkaampi saattoi antaa riihikuivaa rahaa. Näin lähetystyöhön ja muihin hyviin hankkeisiin saatiin varoja.
Joku on hyvä vanhemmuudessa ja lasten kasvatuksessa. Nelikymppiset, jotka ovat saaneet omat lapsensa maailmalle, ottavat sijaislapsia hoiviinsa. Ihailen heitä, mutta monelle on se ikioma vanhemmuus tai isovanhemmuus elämäntyöksi koettu asia. Joku tekee työuransa koulumaailmassa ja kokee, että se opettajan työ antoi syvää tyydytystä. Joku rukoilee ja kokee esirukouksen olevan kohdallaan sitä ominta kutsumusta.
Luetteloa voisi jatkaa pitkällekin, sillä kutsumus on usein hyvin yksilöllistä. Evankeliumin työ kutsuu mukaan erilaisia armoituksia: saarnaamisen lisäksi on laulajat, diakonit, hallinnolliset tehtävät, erilaiset seurakunnan työt. Minäkin olen jonkin aikaa toiminut vapaaehtoisena siivoojana eräässä vanhassa elokuvateatterissa, joka toimi seurakunnan kokoontumistilana. Mahtoiko siitä mitään taivaallisia ansioita kertyä – en tiedä – mutta ainakin yhden pölynimurin riuhdoin rikki…
On siis miljoonan arvoinen kysymys ”mikä on kutsumuksesi Jumalan valtakunnassa?” Mitä leivisköitä olet saanut? Oletko sijoittanut saamasi kultarahat? Paavali saattoi lausua tyytyväisyytensä elettyyn elämään:
Hyvyydessään Jumala on silti tehnyt minusta sen mikä olen, eikä hänen hyvyytensä minua kohtaan ole ollut turhaa. Olenhan raatanut raskaammin kuin kukaan muu apostoli – tai en minä vaan Jumala, joka on hyvyydessään ollut tukenani… Olen juossut hyvän kilpailun ja päässyt maaliin. Olen säilyttänyt uskon.
Matt.25:15 UT2020, 1.Kor.15:10 UT2020, 2.Tim.4:7 UT2020.
Copyright © 2024 Simo Papunen