Et vaan pystynyt

rohkaisuElämässä voi tulla eteen noloja asioita, kun ei pysty johonkin, mihin normaali ihminen pystyy. Ehkä sinunkin elämässäsi on sellainen vamma, amputoitu raaja, näkymätön kyvyttömyys, joka haittaa elämää. Ihmiset odottavat kaikenlaista, mutta eihän jalaton voi juosta eikä kädetön soittaa pianoa. Joku ei kerta kaikkiaan pysty pitämään puheita, on esiintymiskammoinen tai jännittää liikaa, pahimmassa tapauksessa alkaa änkyttää. Joku ei kerta kaikkiaan kiinnostu vastakkaisesta sukupuolesta (se ongelma on joidenkin kohdalla todellista). Joku ei kykene tekemään aloitteita, vaikka olisi kiinnostunutkin. Jotkut menevät sitä enemmän kipsiin, mitä enemmän ovat kiinnostuneita.

Uskallan tunnustaa kuuluvani noihin kipsistä valettuihin. Nuorena miehenä, kun ihastuin tyttöihin, en uskaltanut koskaan tehdä aloitteita. Monien kohdalla olisin kovasti halunnut. Enimmäkseen tunteeni tulivat ilmi vahingossa. Sikäli kuin nuo ihastukseni kohteet jäivät ihmettelemään käytöstäni, voin tänä päivänä vain esittää anteeksipyyntöni heille. He eivät olleet minulle yhdentekeviä, vaan ”aivan liian ihania”. Menin kyllä aikanaan naimisiin ystäväni kanssa ja meille kehittyi romanttinen suhde, mutta tarkkaan ottaen en ole koskaan elämäni aikana pystynyt tekemään aloitteita naisten suuntaan. Onneksi pitkään aikaan ei ole tarvinnutkaan.

Yritän siis antaa vertaistukea sinulle, joka et myöskään pystynyt. Ehkä sinun heikkoutesi oli toisenlaista, hyvinkin toisenlaista, mutta kärsit kuitenkin jostakin, jolle et voi mitään. Eräs mies oli aika toivoton juoppo, mutta sanoi silti tehneensä parhaansa. Jotenkin uskon häntä ja ainakin yritän ottaa vakavasti, mitä hän sanoi. Sinunkin tulee saada anteeksi, sinunkin tulee saada ymmärtämystä, sinunkin tulee saada lupa olla sellainen vajaa ja vammainen kuin olet. Jeesus rakastaa sinua, vaikka tietää sinusta kaiken ja juuri siksi, että tietää sinusta kaiken. Saat olla Jumalan lapsi, hyväksytty Kristuksen yhteyteen ja uuteen elämään sellaisena kuin olet. Kerran saat olla eheä ja kokonainen, terve ja kaikin puolin normaali – viimeistään taivaassa. Sinne täydellisyyden maahan minäkin, nolo ja itseään häpeilevä ihminen, aina kaipaan.

eSiru