Lojaali ihminen

Ystävän rakkaus ei koskaan petä…

Joka pyrkii oikeuteen ja laupeuteen, saa elämän, kunnian ja vanhurskauden.

Sana, joka on käännetty ’laupeus’ on useimmissa englanninkielisissä käännöksissä ’mercy’ (armo). Eräs käännös (New American Standard Bible) käyttää kuitenkin sanan ’laupeus’ tilalla sanaa ’lojaalius’. Lojaalius on hyvä sana, jota ei löydy suomenkielisestä Raamatusta, vaikka sille olisi käyttöä. Lojaali ihminen on uskollinen ja luotettava. Ihmissuhteissa se tarkoittaa, ettei puhu ystävästään pahaa selän takana, on perheen jäsen joka ei likaa omaa pesää, on uskovana niiden arvojen takana, joita seurakunta edustaa, on alamainen ja kuuliainen Kristukselle. Lojaali ihminen kunnioittaa sitä ihmistä joka on hänelle läheinen, yhteisöä johon kuuluu, ja palvelee uskollisesti Jumalaa, johon uskoo. Lojaali ihminen ei petä läheisiään eikä Jumalaa.

Lojaalius voi joutua koetukselle tilanteissa, jossa pitäisi olla lojaali kahdelle taholle, jotka riitelevät keskenään. Muistamme kuningas Saulin pojan Jonatanin, joka yritti olla lojaali sekä isälleen että Daavidille. Tai lojaalius on koetuksella, koska se henkilö tai yhteisö, jolle haluaisi olla lojaali, rikkoo luottamuksen.

Lojaalius on loppujen lopuksi oma valinta. Sinä itse päätät, kenelle olet lojaali. Sinä itse päätät, minkälaiselle hengelliselle elämälle sinä uhraat pelimerkkisi, kuka ansaitsee sinun luottamuksesi ja kuka ei, mikä taho ansaitsee sinun lojaaliutesi, mikä ei. Monet jäävät perinteiden vangeiksi eivätkä osaa äänestää jaloillaan. Tästä Paavali moitti korinttilaisia:

Tehän siedätte sen, että teidät orjuutetaan, teitä riistetään, teidät alistetaan, teitä kohdellaan tylysti ja lyödään kasvoihin.

Joskus on hyvä osata irrottautua vääristä ystävistä, huonosta seurasta, yhteisöstä joka käyttää hyväksi tai sortaa. Mutta lojaalius niille tahoille, jotka sen ansaitsevat, saa siitä vain lisää merkitystä. On suurenmoista omistaa ystäviä, jotka ovat ehdottoman lojaaleja.

Niinpä haluan rohkaista sinua olemaan lojaali Kristukselle, joka on kaiken lojaaliuden malliesimerkki. Hän oli lojaali taivaan Isälle ja me voimme olla opetuslapsia, joiden lojaalius Herralle on vankkumatonta. Me voimme olla lojaaleja uskon veljille ja sisarille. Me voimme olla lojaaleja niille arvoille, joita kristillinen usko edustaa.

Mennään siis tähän päivään uskollisin sydämin, eletään tänäänkin lojaaleina Jumalan sanalle, uskollisina taivaalliselle kutsulle, jonka olemme saaneet. Sen lisäksi:

Pitäkäämme huolta toinen toisestamme ja kannustakaamme toisiamme rakkauteen ja hyviin tekoihin.

Sananl.17:17, Sananl.21:21, 2.Kor.11:20, Hepr.10:24.