Terveen opin muovaamista

PDFicon20 Ed Waken: Sculpting Sound Doctrine

Tässä kuvassa on kohde NGC 1512 kuvattuna infrapunavalossa. Kuva: ESA Hubble.

Tässä kuvassa on kohde NGC 1512 kuvattuna infrapunavalossa. Kuva: ESA Hubble.

En ole koskaan veistänyt veistoksia. Niin, olenhan minä muovannut käärmeen ja lumiukon muovailuvahasta, mutta varmuudella kukaan taiteilija ei pitäisi minun töitäni oikeina veistoksina. Mutta osoitan ihmisten elämässä joskus ihan harkitusti sellaisia asioita, jotka vaativat terävää talttaa ja vasaraa, jolla lyödä irti särmä tai pari. Yritän tällä tavoin muokata esiin tervettä uskoa ihmisten elämästä. Vaikka en ole koskaan veistänyt marmoria tai kiveä, kuvittelen että sellainen vaatii aikaa ja huolellisuutta. Lihan veistäminen on myös pitkä prosessi ja se on täynnä iloa, kipua, keskeytyksiä ja tavoitteiden asettamista.

Kirjeessään Titukselle Paavali neuvoo Titusta puhumaan terveen opin mukaisesti. Sitten Paavali kuvailee, miltä terveen opin veistäminen esiin ihmisten elämästä näyttää. Se näyttää vanhempien miesten osalta siltä, että he ovat luonteeltaan eheitä ja jumalisuudessa vahvoja. Vanhojen naisten tulee käyttäytyä niin, että he kunnioittavat Jumalaa ja heidän puheensa tulee olla täynnä armoa ja kehottaa hyvyyteen. Paavali selittää, että terve oppi on nuorten miestenkin silmissä järkevää ja hän jatkaa, kuinka terveen opin tulisi toteutua myös liike-elämässä yhtä hyvin kuin seurakunnassakin ja kanssakäymisessä maallisen hallinnon virkamiesten kanssa. Sen tulisi näyttää joka päivä samalta eikä meillä saisi olla yhtä toteutusta sille sunnuntaisin ja toista tapaa tiistain myyjäisissä.

Tästä siis opin, että terveellä opilla – vaikka se sisältääkin paljon totuuksia ja absoluuttisia käsityksiä – on enemmän (ehkä jopa paljon enemmän) tekemistä sen kanssa, kuinka elämme. Entäpä jos meidän elämäntapamme paljastaakin sen uskomme tilan, joka sydämessämme on? Voimmeko käydä joka viikko seurakunnan kokouksissa tai lukea Raamattua joka päivä ja silti olla välittämättä köyhistä, leskistä ja onnettomista? Voimmeko vain yksinkertaisesti uskoa joihinkin ’opinkohtiin’ ja silti elää, miten lystäämme? Pitäisikö meidän antaa kulutushysterian nielaista meidät ilman että teemme vahvaa vastarintaa? Voimmeko vain panna rahamme menemään ilman että annamme sitä rakkauden välineeksi muiden auttamiseen? Rohkaisisiko Jeesus meitä eläkesäästämiseen vai pitäisikö meidän auttaa leskeä, joka tarvitsee uudet ikkunat asuntoonsa?

Mitä ajatteletkin näistä kysymyksistä, ryhdy tosissaan muovaamaan esiin tervettä oppia omassa elämässäsi ja muidenkin elämässä. Kaiva esille hengellinen vasarasi ja talttasi, jotta voit muokata esiin syvyyttä ja kauneutta ympärilläsi olevien ihmisten elämästä. On ratkaisevaa, kuinka elämme. Usko ilman tekoja on kuollut. Ryhdy siis eläväksi toimijaksi ja käytä uskosi siihen, että voit elää todeksi terveen opin mukaisen elämän.

Ed Waken

Copyright © Edward Waken 2014. Julkaistu luvalla. Alkuperäisen artikkelin lähteenä käytetty verkkosivustoa: Thoughts Out There by Ed