Nöyryys antaa tilaa Kristukselle, osa1

PDFicon20 Ed Waken: Humility: Creating Space in Your Soul to be Filled with Christ

Kierteisgalaksi NGC 2903, joka muistuttaa Linnunrataamme. Siniset alueet ovat niitä, joissa syntyy uusia tähtiä ja tiedemiesten mielenkiinto kohdistuu erikoisesti niihin. Kuva: ESA Hubble.

Kierteisgalaksi NGC 2903, joka muistuttaa Linnunrataamme. Siniset alueet ovat niitä, joissa syntyy uusia tähtiä ja tiedemiesten mielenkiinto kohdistuu erikoisesti niihin. Kuva: ESA Hubble.

Olin nuori, seikkailunhaluinen ja rehvakas nuori mies, kun aloitin työt isäni yrityksessä, joka valmisti kaappeja. Ensimmäinen työni oli naulata pieniä nauloja säädettäviin hyllykiskoihin… koko… pitkän… päivän.

Kun aloitin toisen viikkoni työssä, sain oppia miten kiinnitetään saranoita kaapin oviin. Laitoin kolme ruuvia kuhunkin saranaan… koko… pitkän… päivän. Samalla kun kiinnitin saranoita ja naulasin hyllykiskoja, havainnoin mitä muuta kaappien valmistuksessa tapahtui. Kun olin ollut työssäni kolme viikkoa, olin vielä tarpeeksi nuori, tarpeeksi seikkailunhaluinen ja tarpeeksi rehvakas kertoakseni työnjohtajalle kautta rantain, että homman voisi tehdä paremminkin – olinhan sentään johtajan poika! En koskaan tullut työnjohtajan kanssa toimeen erityisen hyvin tämän tapauksen jälkeen, mutta teimme yhdessä töitä 12 vuotta.

Sain aikaan monenlaista sotkua isäni kaappifirmassa noina alkuvuosina. Rehvakkuuteni ja haluni olla pomo aiheutti sen, että eräät ihmissuhteet särkyivät. Noiden kokemusten kautta Jumala kuitenkin hienovaraisesti mutta sitkeästi hioi pois joitakin ylimielisyyteni ja kopeuteni särmiä, jotta alta paljastuisi vähän pehmeämpi ja toivottavasti myös nöyrempi ihminen. Kun jätin taakseni kaappitehtaan ja lähdin Phoenix’iin uusiin haasteisiin, Herra pani minut kirjoittamaan anteeksipyyntökirjeitä, joissa pyysin anteeksi niiltä, joita olin kaappiverstaassa ollessani kaltoin kohdellut oman ylpeyteni tähden.

Nöyryys on välttämätön hyve, jos henkilö haluaa olla täytetty Jumalan Hengellä eikä itsellään. Jos haluaa olla täynnä Herran henkeä, on saatava vahva ymmärrys siitä, että voima ja kyky on aina peräisin Jeesukselta Kristukselta. Kun tämä ymmärrys on saavutettu, henkilö pystyy olemaan sekä vahva että hienovarainen, varma ja pätevä ilman, että lankeaa ylpeyteen, joka niin helposti vaanii jokaista. Kun tiedämme, mitä meillä on ja mistä olemme sen saaneet (1.Kor.15:6-15, Fil.4:12-13), silloin saamme tilaisuuden antaa elämämme hänelle takaisin palvelemisen muodossa, kun teemme työtä saattaaksemme hänen rakennustyönsä päätökseen koko elämän pituisena tyydytystä tuottavana kutsumuksena.

Kun olen vuosien varrella seurannut monien uskovien kasvamista aikuisuuteen, huomaan siinä Jumalan toimintamallin, jonka kautta hän antaa sekä nuorelle uskovalle että pitkin matkaa elämän varrella tilaisuuksia oppia nöyryyttä. Nöyryyden oppiminen luo tilaa uskovan sydämessä Jumalan Hengen täyteydelle. Joidenkin kohdalla se merkitsee pahaa yhteentörmäystä Jumalan kanssa kun taas joidenkin kohdalla riittää pieni Hengen antama tönäisy. Niin tai näin, mutta Herra haluaa vetää meitä nöyrään asenteeseen, jotta voimme kuolla itsellemme (lihallisen luontomme puolesta) ja elää Kristukselle (Hengen täyttämää elämää). (Vrt Joh.12:24-25, 2.Kor.4:10-17, Gal.2:20)

Uskoon tuloni alkuvuosina minun piti oppia siellä kaappitehtaassa, että energia, riskinotto ja itseluottamus eivät riitä, jos haluamme olla tehokkaita johtajia olemalla täynnä itseämme. Hengellisessä johtajuudessa nöyryyden puute luo vain lisää ongelmia. (jatkuu)

Ed Waken

Copyright © Edward Waken 2014. Julkaistu luvalla. Alkuperäisen artikkelin lähteenä käytetty verkkosivustoa: Thoughts Out There by Ed